• írta szabad bisztró, parkoló, vendéglátás
  • 2021. június. 24. csütörtök
  • 0

A Szabad Bisztró tulajdonosát meghívták a Belső-Erzsébetvárosi Munkacsoportba

Nyitás, de nem a parkolóhelyen
title image

A Szabad Bisztró tulajdonosát meghívták a Belső-Erzsébetvárosi Munkacsoportba

Nyitás, de nem a parkolóhelyen

Kedden reggel a polgármesteri hivatal előtt Dr. Kispál Tibor alpolgármester és Kiripolszky Csongor a Szabad Bisztró egyik tulajdonosa kezet rázott így, elindult tehát egy régóta várt párbeszéd a Király utcai vegán vendéglátóhely üzemeltetője és az önkormányzat között. Kiripolszky Csongor petícióval, Kispál Tibor meghívóval készült a találkozásra. A felek a Belső-Erzsébetvárosi Munkacsoportban folytatják a beszélgetést, megvizsgálva a Szabad Bisztró területhasználati igényét.

A vállalkozás az üzlet előtti parkolóhelyeken szeretett volna teraszt építeni. Kérvényüket, ahogy az összes többi hasonló tárgyú beadványt elutasította Erzsébetváros önkormányzata, tekintettel arra, hogy az összes ilyen kérés teljesítése esetén, több mint száz parkolóhely szűnne meg a kerületben.

Mivel a hetedik kerületben tiltott parkolóhelyen teraszt nyitni, a Szabad Bisztró tulajdonosi köre néhány hete provokatív módon próbált nyomást gyakorolni az önkormányzatra: megkerülve a rendeletet, egy kocsi platóján hozták létre alkalmi teraszukat.

Csakhogy a vegán kocsma autós kitelepülése, szabálytalan ezt egy figyelmeztető határozat is jelzi a számukra, arra vonatkozóan, hogy a jogellenes állapotot szüntessék meg, szállítsák el a teherautót, s állítsák vissza a közterületet eredeti állapotába. A következő lépés akár 2 millió forintos közigazgatási bírság is lehet. Kiripolszkyék keresetet nyújtottak be a figyelmeztető határozat ellen, és azonnali jogvédelmet kértek, illetve megfogalmaztak egy petíciót.

Petíciójukban leírják: fél év bezártság után a hetedik kerületi vendéglátóhelyeknek is szüksége lenne arra, hogy a többi budapesti vállalkozáshoz hasonló esélyekkel induljanak újra. Véleményük szerint: „A létező kerületi parkolási probléma mellett fontos felismerni: a közös terek nem csak, és nem elsősorban autók tárolására, hanem találkozók és közös élmények átélésére is alkalmasak”.

 

A hivatalos önkormányzati tájékoztatás szerint Erzsébetváros számára fontos a több mint 1000 aláíró, ezért kedden reggel átvették a petíciót.

A sajtóközlemény hangsúlyozza, hogy az önkormányzat nyitott az együttműködésre a kerületi vállalkozásokkal, ám a lakosság érdekében nem változtatja meg a parkolóhelyeken létesítendő teraszokkal kapcsolatos döntést.

„Azt sem tehetjük meg, hogy kivételezünk egy vállalkozással. Ha mindenki élne a parkolóhelyeken felállított terasz lehetőségével, az már száznál is több parkolóhelyet érintene” – olvasható a tájékoztatóban. Kitérnek arra, hogy a beérkező levelek bizonyítják: a környéken élők sem egységesek a kérelemmel kapcsolatban. A teraszként működő teherautó ugyanis tovább ront a parkolási helyzeten, a fogyasztó vendégek pedig zavarják a lakók nyugalmát. A sajtóközlemény a hatályos jogszabályra hivatkozik, mely szerint a jogosulatlan közterület-használat tetemes bírságot vonhat maga után.

 

A vállalkozó szerint: nem sértenek jogszabályt

A Szabad Bisztró tulajdonosa lúgy fogalmazott: „Az elmúlt egy éve tartó válságos időszak számos vállalkozást lehetetlen helyzetbe sodort elsősorban az érdemi kormányzati segítség hiánya miatt”. Hozzátette, hogy álláspontjuk szerint nem sért jogszabályt a „Szabad nemTerasz” figyelemkeltő akció, továbbá kérte az önkormányzattól, hogy módosítsa vagy helyezze hatályon kívül azt a rendeletet, mely megtiltja a parkolóhelyeken vendéglátó teraszok létesítését.

Mondandójában az együttműködés lehetőségét is kereste az önkormányzattal, hozzátéve, hogy a figyelmeztető határozat ellen keresetet nyújtottak be a bíróságra.

Dr. Bedő Katalin, a vállalkozó ügyvédje ezzel kapcsolatban elmondta: „A Szabad Bisztró üzemeltetője a határozatban foglaltakkal nem ért egyet, véleménye szerint az több jogszabályba ütközik. A további szankciók elkerülése érdekében a vállalkozás 2021. június 17-én azonnali jogvédelmet kért a bíróságtól, ennek pozitív elbírálása esetén mindaddig nem kell végrehajtani a határozatot, amíg annak érdemében nem dönt a bíróság”.

Más megoldást kell keresni

„Nézzük meg, van-e lehetőség a lakóház udvarán belül terjeszkedni” – reflektált Kispál Tibor Kiripolszky gondolataira. „Tájékoztatom a munkabizottságot a helyzetről, szívesen vendégül látjuk a bizottság ülésén! – tette hozzá az alpolgármester.

„Boldogan elfogadom a meghívást” – örvendezett a Szabad Bisztró tulajdonosa, aki bízik abban, hogy az érdemi párbeszéd folytatódik az ügyben.

kohezios_alap