• írta Sándor Zsuzsa
  • 2022. február. 10. csütörtök
  • 0

Csütörtökön ülésezett először a Városházán az a bizottság, amelyik Schadl György fővárosi ingatlanszerzéseit vizsgálja ki

A bizottság megalakulását Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezésére a Fővárosi Közgyűlés szavazta meg.
title image

Csütörtökön ülésezett először a Városházán az a bizottság, amelyik Schadl György fővárosi ingatlanszerzéseit vizsgálja ki. A bizottság megalakulását Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezésére a Fővárosi Közgyűlés szavazta meg. 

Ahogy erről az Erzsébetvárosi újság januári számában mi is beszámoltunk, Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Karának jelenleg letartóztatásban lévő elnöke,  2019-ben, az előző fideszes kerületi vezetés idejében, nyolc üres önkormányzati lakást vásárolt meg, körülbelül 200 millió forintért. Ebből hetet licit nélkül, kikiáltási áron vett meg. Schadl ezen kívül az V. kerületben is gyanús körülmények között szerzett meg két önkormányzati ingatlant.  

Mivel a korrupciós ügyek súlyosan érintik Erzsébetvárost, a vizsgálóbizottság elnökének Niedermüller Pétert, a kerület jelenlegi polgármesterét kérték fel. De a testület tagjai még a VIII. kerület polgármestere, Pikó András, a IX. kerület vezetője, Baranyi Kriszta, valamint a Belváros-Lipótváros Önkormányzatának két ellenzéki képviselője is. Noha fideszes képviselőket is meghívtak, egyikük sem jött el. 

Állítólag arra hivatkozva tagadták meg a részvételt, hogy ezekkel a vizsgálatokkal Karácsony Gergely csupán el akarja terelni a figyelmet a Városháza eladási terveiről. Ami ad abszurd állítás. A Városháza épületét ugyanis nem adták el, nem is született erről semmiféle határozat, tehát a Fidesz egy nem létező ügyből próbál botrányt dagasztani. Ezzel szemben az viszont tény, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Karának elnöke potom áron vásárolhatott fel önkormányzati ingatlanokat, súlyosan megkárosítva ezzel a közvagyont. 

A február 10-én a megalakult vizsgálóbizottság a munkatervéről szavazott, s a feladataikat határozták meg. Kivizsgálják majd, hogy a köztulajdonban lévő lakások eladása mennyire volt jogszerű, megfeleltek-e nyilvánosság elvárásainak, és érvényesült-e minden esteben a Főváros elővásárlási joga? Niedermüller Péter kiemelte, szeretnének fényt deríteni arra is, hogy Schadl György hogyan jutott ingatlanokhoz, pontosan mennyihez, és mi lett ezeknek a sorsa? Hozzátette: „Teljesen nyilvánvaló, hogy itt egy rendszerről van szó, az a meggyőződésem, hogy nekünk, mint bizottságnak, ezt a rendszert is vizsgálnunk kell, azt, hogy ebben milyen összefüggések figyelhetők meg? Hogyan lehetséges, hogy Schadl, egyetlen délutánon nyolc lakást vásárolt meg a kerületünkben?” Pikó András szerint „Ez az ügy, mint egy reflektor bevilágít egy jól szervezett korrupciós hálózatnak a működéséébe. Ez a hálózat nem csak egyes kerületekben jelent meg, hanem magának az egész politikai rendszernek a működését leplezi le.” 

A bizottság döntött arról is: kik azok a személyek, akiket meghallgatásra behívnak. Köztük szerepel a VII. kerület előző fideszes polgármestere, Vattamány Zsolt, illetve az EVIN Zrt. akkori vezetője, Olajos János is. A bizottság minden héten ülésezni fog március végéig, és olyan javaslatokat fognak kidolgozni, amelyekkel a hasonló korrupciós ügyek kizárhatók és megelőzhetők. Niedermüller Péter ugyanakkor azt is elmondta: a testület nem nyomozati hatóság, nem rendelkezik ilyen jogosítványokkal. Ám, ha a vizsgálódásaik során olyan ügybe ütköznek, ami a bűncselekmény gyanúját veti fel, feljelentést fognak tenni. 

A következő alkalommal azt tekintik át: mi jellemezte a fideszes kerületek vagyonkezelését, hogyan bántak a közvagyonnal? A munkát nehezíti, hogy a dokumentumok nem mindenütt elérhetők. Például a jelenleg is fideszes vezetésű V. kerületben, az ellenzéki képviselők még azokhoz az értékbecslésekhez sem juthattak hozzá, amelyek alapján az önkormányzati ingatlanokat eladták Schadlnak.

kohezios_alap