• írta Adminisztrátor
  • 2021. június. 22. kedd
  • 0

Díjazták a Madách Imre Gimnázium igazgatóját

title image

Díjazták a Madách Imre Gimnázium igazgatóját

Díjazták a Madách Imre Gimnázium igazgatóját
Mészáros Csaba a hatalmas pedagógiai innovációról


A Városházán adták át nemrég a Bárczy István-díjat, amelyet azok a budapesti pedagógusok kapják, akik hosszú ideje kiemelkedő munkájukkal hozzájárultak a jövő generációjának neveléséhez, és ezzel a főváros fejlődéséhez is. Az idei kitüntetettek egyike, a Madách Imre Gimnázium igazgatója, Mészáros Csaba. Történelem-földrajz szakos tanárként került 1993-ban a gimnáziumba. A diákok szavazatai alapján hatszor volt az „év tanára”, háromszor az „év legnagyobb szaktudású tanára.” 37 évesen, 2000-ben nyerte el az igazgatói pozíciót, amelyet azóta is betölt. Méltatásában kiemelték: „példamutató és innovatív vezetői, valamint magas szintű pedagógiai munkájáért, értékteremtő és közösségépítő tevékenységéért részesült a díjban.”
- Egy pandémiás év után díjat kapni, talán még nagyobb elismerés. Talált az elmúlt időszakban sikerélményeket is?
- Persze. Elég dinamikusan és gyorsan tudtunk átállni a digitális oktatásra, nagyon pozitív véleményeket kaptunk, mind a szülők, mind a diákok részéről. A tanulók visszajelzései, észrevételei alapján próbáltuk a módszereinket folyamatosan javítani. Az előző tanév tapasztalataiból sikerült felépítenünk egy olyan online tanításai rendszert, ami az idei tanévben gyakorlatilag már panasz nélkül működött. Ez számunkra is hatalmas pedagógiai innovációt jelentet, amit bár a Covid kényszerített ki, mégis a Madách Gimnázium egész közössége sokat tanult belőle. Ezen kívül az internetes térbe került át a közösségi élet is. Sőt a szavaló-és-németversenyt, és többi tantárgyi versenyek egy részét is online rendeztük meg. Ez a pedagógus kollégáktól és a gyerekektől is nagyfokú rugalmasságot és kreativitást kívánt, úgyhogy ez a díj valójában mindannyiunk munkájának az elismerése.
- Mit tervez a szeptemberben kezdődő új tanévre?
- Mindenekelőtt azt, hogy végre azokat a programjainkat is sikerüljön megvalósítani, amiket személyes találkozások nélkül eddig nem lehetett. Az iskolánk május 12-én volt 140 éves. Az ezzel kapcsolatos események is részben az online térben zajlottak le, például az osztályok híres madáchosokkal készítettek interjúkat, illetve megjelent egy jubileumi könyv, amit a most ballagó diákok megkaptak. Azt remélem, hogy az öreg madáchosok találkozóján, a nosztalgiaórákon már személyesen örülhetünk egymásnak ősszel, és annak sem lesz akadálya, hogy a gimnáziumi gálaműsort október elején megtarthassuk a Madách Színházban. A hagyományos éves színjátszóversenyünket filmes formában oldottuk meg: a feladat az volt, hogy minden osztály filmesítse meg, és aktualizálja Az ember tragédiájának egyik színét. Az elkészült filmek nyilvános bemutatóját a gimnázium aulájában tervezzük. A legfontosabb az, hogy a következő tanévben már visszatérhetünk a normális iskolai élethez.

kohezios_alap