• írta Adminisztrátor
  • 2021. március. 26. péntek
  • 4

Erzsébetváros polgármestere ezen a héten arról az egyezetetésről számolt be, amelyet a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárával folytatott.

Erzsébetváros polgármestere ezen a héten arról az egyezetetésről számolt be, amelyet a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárával folytatott.
title image

Erzsébetváros polgármestere ezen a héten arról az egyezetetésről számolt be, amelyet a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárával folytatott.

Erzsébetváros polgármestere ezen a héten arról az egyezetetésről számolt be, amelyet a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárával folytatott. A videó hosszabb változatán, a You Tube-on, Niedermüller Péter arról is beszél, mit jelent a gyakorlatban, hogy állami irányítás alá vonták a szakrendelőket és az alapellátását. Jelentheti ez azt, hogy a háziorvosok nem tuják ellátni a körzetükbe tartozókat? Ezen kívül a Sissi-szoborról illetve annak elmozdításáról is elmondja az igazságot Erzsébetváros polgármestere.
Írásos összefoglalónkban írunk még arról is
miért büntették meg a Szimplát
miért kell a kerületben a lakossági várakozási engedélyekért fizetni az ingyenes parkolás idején
hogyan segítünk a kerületben dolgozó háziorvosoknak.

Egyeztetés:
Kerületi szempontból a legfontosabb esemény ezen a héten az az egyeztetés volt, amelyet Fürjes Balázzsal, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárával folytatott Erzsébetváros polgármestere. Niedermüller Péter elmondta, milyen nehéz helyzetben van a kerület a forráselvonások miatt, és külön kiemelte, mekkora problémát okoz az ingyenes parkolás. A polgármester arra kérte Fürjes Balázst, indítványozza az rendelet visszavonását. Válaszában az államtitkár elmondta: érzékelték, hogy ez a probléma valóban sokkal súlyosabban érinti a belső kerületeket és annak a reményének adott hangot, hogy májustól már nem lesz szükség ingyenes parkolásra.
Mivel a kormány megbízottja világossá tette, hogy a kormány működésre nem, kizárólag a fejlesztésekre biztosít forrást, a megbeszélésen a kerület vezetője jelezte, elengedhetetlenül fontosnak találja hogy a FŐKÉTŰSZ által előírt kéményfelújítások megtörténjenek, mivel ezek elmaradása emberéletbe is kerülhet. Fontos célként említettet még az előző vezetés által teljesen elhanyagolt önkormányzati lakás felújítási programot. Jelenleg 25 lakás felújítás zajlik, és további 125 ingatlan felújítását készítette elő az önkormányzat. Erzsébetváros számára prioritás, hogy felépüljön a Verseny utcában az a 76 lakásos önkormányzati bérlakás tömb, amelyre korábban egy uniós pályázaton már nyert pénzt a kerület. Illetve a Klauzál tér felújítása is a fontos, megvalósítandó fejlesztések között szerepel.

Sissi-szobor:
Több kérdés érkezett a héten, hogy mi lesz a Madách téri Sissi-szoborral. A kormánymédia azzal vádolta az önkormányzatot, hogy el akarja távolítani a szobrot. Ez nem igaz. A szoborról egy, a kerülettel is foglalkozó független portál tartott szavazást. Ez inkább egy játéknak tekinthető, semmint közvélemény kutatásnak. Az önkormányzat nem ez alapján hozza meg döntéseit. Nincs, és nem is volt napirenden a szobor eltávolítása.

Szimpla:
Arról is kaptunk kérdést, hogy miért büntette meg az önkormányzat az egyik kerületi szórakozóhelyét, amely növényeket rakott ki az utcára. A vendéglátó hely által kihelyezett fákat egy névtelen feljelentés nyomán kellett megvizsgálnia a Rendészeti Igazgatóság munkatársainak, akiknek ilyen esetben nincs mérlegelési joguk. Az önkormányzat vezetőinek az ilyen esetekre nincs ráhatásuk, de, mivel az a kerület „zöldítését” kiemelt célnak tekintik, már korábban előkészítettek egy olyan javaslatot, amely szerint a lakók és a vállalkozások együttműködve az önkormányzattal, szépíthetnék, zöldíthetnék szűkebb környezetüket, cserébe mentesülhetnének a közterület-használati díj alól.

Parkolás:
Kérdést kaptunk, hogy miért kell a lakossági várokozási engedélyekért fizetni, az ingyenes parkolás ideje alatt.
A jelenlegi, mindenki számára ingyenes parkolást a kormány írta elő járványügyi intézkedés gyanánt. Annak megszűnése a korlátozó intézkedések feloldása után, jó esetben május végén várható, de pontos határideje még nincs kitűzve. A lakossági parkolási engedélyek engedélye március 31-ével lejár. Ezeket senkinek nem kötelező kiváltania most, megteheti akár később is. Ugyanakkor az engedélyek kiadásának van némi időigénye, így az, aki most nem indítja el, könnyen abba a helyzetbe kerülhet, hogy átmenetileg fizetnie kell a parkolásért, amikor megszűnik az ingyenes parkolási lehetőség, akkor. A parkolási engedély kiállításával nem a parkolásért fizet, hanem az eljárási díjat fizeti meg, amelynek mértékét jogszabály írja elő. Ezt a többi budapesti kerületben is meg kell fizetni.

Háziorvosok segítése:
A háziorvosok adminisztrációs terhei és bizonyos költségei megnövekedtek az oltás miatt. Ezért az önkormányzat összesen hatmillió forintot készül szétosztani az egészségügyi szolgáltatók, háziorvosok, házi gyermekorvosok, illetve fogorvosi szolgáltatók között.

 

kohezios_alap