• írta Erzsébetváros Önkormányzata
  • 2022. szeptember. 19. hétfő
  • 0

Forradalmi változások a szociális ellátórendszerben

Erzsébetvárosban módosul a szociális rendelet, és ennek következtében jelentősen emelik a szociális támogatásokat.
title image

Forradalmi változások a szociális ellátórendszerben

Több támogatás, kevesebb bürokráciával


Erzsébetvárosban módosul a szociális rendelet, és ennek következtében jelentősen emelik a szociális támogatásokat. Erről tartott közös sajtótájékoztatott hétfőn a Síp utcai idősek nappali klubjában Karácsony Gergely főpolgármester, Niedermüller Péter kerületi polgármester illetve Gyuris Gabriella, a kerületi Humánszolgáltató irodavezetője.

A főpolgármester szerint az egyik a legfontosabb kérdés az, hogy mit tehetnek az önkormányzatok az energiaárak megemelésével járó kiszámíthatatlan helyzetben, amelyben csak egy dolog biztos: hogy sokkal nehezebb lesz a budapestiek megélhetése is.

– A fővárosi közgyűlés ezért a legutóbbi ülésén arról határozott – folytatta a főpolgármester –hogy a korábban meglévő támogatási rendszerünket kiszélesítjük, az eddigi rászorultsági csoportok körét kibővítjük a nyugdíjasokkal.  A segélyek összege a rászorultság mértékétől függően akár meg is duplázódhat. A megemelt támogatások a budapesti háztartások egyhatodát is érinthetik.

Niedermüller Péter hozzátette, a VII. kerületi önkormányzathoz egyre többen fordulnak azzal, hogy nem lesz pénzük fűtésre, vagy a gyerekek iskoláztatására. Rettegnek a jövőtől az emberek.

– Ezért úgy alakítjuk át a szociális ellátórendszert, hogy nem csak emeljük a támogatási összegeket, hanem védőhálót próbálunk nyújtani a rászorulóknak. Forradalmi újításokat valósítunk meg: a támogatásoknál a családokra fogunk koncentrálni, és lényegesen egyszerűsítjük a támogatási rendszert.

Hogy mi ennek a lényege, azt Gyuris Gabriella magyarázta el. Eddig 18 féle támogatási forma létezett, amelyből sokat igénybe sem tudtak venni a helyiek. Most úgy alakítják át a szisztémát, hogy nem kell majd minden egyes pár ezer forintos segélyért külön kérvényeket beadni, hivatalba járni, hanem ha az egyik támogatást megkapja valaki, más segélyekre is automatikusan jogosult lesz, és utalják neki azokat is. Így fűtési szezonban akár 40-50 ezer forintos támogatást is kaphat egy rászoruló család.

– Összesen 79 millió forint pluszforrás jut majd szociális juttatásokra, de legalább ilyen fontos a szemléletváltást is: emberközpontú szolgáltató rendszert szeretnénk létrehozni, és csökkenteni a bürokráciát.

A kerületi változások: 

A rezsitámogatást október 1-től április 15-ig tartó időszakra lehet igényelni 5 ezer forint helyett már havonta 15 ezer forint összegben.

A lakásfenntartási támogatás a korábbi havi 5 ezer forintról 15 ezer forintra emelkedik.

Átmeneti vagy tartós létfenntartási gondok esetén nyújtott támogatás havi 6 ezer forintról 10 ezer forintra változik.

A gyógyszerkiadásokhoz nyújtott települési támogatást a korábbi havi 6 ezer forint helyett már havi 10 ezer forint összegben lehet kérvényezni.

A gyermekvédelmi települési támogatás összegét az évi 57 ezer forintról 85 500 forintra növeljük.

Az évente egyszer igényelhető beiskolázási támogatás is változik, a gyermek életkorától függően 20 ezer és 30 ezer forint közötti összegekre.

Mindezek mellett pedig igénybe vehető az évi 12 ezer forintos rendszeres gyermekvédelmi támogatás.

kohezios_alap