• írta Sári Judit
  • 2022. szeptember. 30. péntek
  • 0

Idősek Tanácsa - krízismegoldások

Az Erzsébetvárosi Idősek Tanácsa 2020 óta működik a kerületben, legutóbbi ülésére szeptember 29-én került sor.
title image

Idősek Tanácsa - krízismegoldások

Van Erzsébetvárosban egy nagyon különleges, rendszeresen összeülő testület, melynek tagjai helyiként, civilként, idősként vagy időseket támogató civil szervezet munkatársaként vesznek részt a véleményező, tanácsadó csoport munkájában. Természetesen egy ilyen testületnek akkor van leginkább értelme, ha a javaslatokat el is tudják juttatni a döntéshozókhoz, és ennek a leghatékonyabb módja az, amikor közösen ülnek asztalhoz. Az Erzsébetvárosi Idősek Tanácsa 2020 óta működik a kerületben, legutóbbi ülésére szeptember 29-én került sor. Több szociális és egészségügyi szervezet munkatársa, nyugdíjasklubok tagjai, a kerületi közélet jól ismert szépkorú résztvevői mellett az informális ülésen részt vett a kerület polgármestere Niedermüller Péter, két alpolgármestere dr. Kispál Tibor és Szücs Balázs, valamint a Bischitz Johanna Humán Szolgáltató vezetője Farkas Tünde is.

 Niedermüller Péter bevezetőjében elmondta, hogy a gáz és villany árának drasztikus emelkedése, az infláció mindenkire rendkívüli terhet ró. Erzsébetvárosban csak az energiaárak emelkedése 1,5 milliárd forinttal növeli az önkormányzat kiadási oldalának mérlegét, amit a hétköznapi működési költségek mellett kell előteremteni.

-          Minden előre tervezett gazdálkodást felborít ez a mérhetetlenül magas összeg, és szinte biztos, hogy ennyi állami támogatást az energiaköltségek kifizetéséhez nem fogunk kapni – mondta a polgármester. - Így tehát biztosra vehetjük, hogy ezt nekünk kell kigazdálkodni. Mindemellett tudjuk, hogy kerületünkben is egyre több család, egyre több egyedül élő, egyre több nyugdíjas van, aki ezt otthonában nem tudja kigazdálkodni. A helyzet nagyon nehéz. Éppen ezért átalakítottuk a szociális ellátás rendszerét, gyakorlatilag csoportokra bontottuk a korábban csak külön-külön igényelhető, és minden esetben rengeteg papírmunkával járó segélyeket, támogatásokat, jelentősen megemeltük a jogosultsági határt, és ezzel együtt megemeltük az támogatási összegeket is. Nagyon bízom abban, hogy így jelentősen megnövekszik azoknak a száma, akiknek segíthetünk. Erről szól a szociális rendeletünk módosítása, több embernek, hatékonyabban, nagyobb összegekkel járulunk hozzá az életminősége javításához.   

Niedermüller Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a szépkorú lakosságot különös gondossággal igyekszik megvédeni a kerület, de arra is kérte a megbeszélés résztvevőit, segítsék az önkormányzat munkáját azzal, hogy figyelnek egymásra, és jelzik a Humánszolgáltató felé, ha olyan idős, beteg, rossz anyagi helyzetben lévő szomszédról, ismerősről szereznek tudomást, aki rászorul a szociális háló nyújtotta gondoskodásra. Több, a szociális gondoskodás alapjain túlmutató intézkedés bevezetésén is dolgozik az önkormányzat, ilyen többek között a nappali időszakban folyamatosan nyitott nyugdíjasklubok, mint egyféle közösségi terek kialakítása, de a már megvalósult telemedicina szolgáltatás is ezek közé tartozik, melynek előnyeit az idősotthonok lakói már élvezhetik.

-          Bárki kerülhet önhibáján kívül olyan helyzetbe, hogy tartozást halmoz fel. Én úgy gondolom, nem az a szégyen, hogy valaki nem tudja majd kifizetni a nyugdíjából a villanyszámlát, hanem az, hogy olyan kevés a nyugdíja, hogy abból nem lehet kifizetni a villanyszámlát. A nyugdíjak összegén sajnos nem tudunk változtatni, de a Humánszolgáltatónál segítséget tudunk nyújtani adósságkezelési tanácsadással, és amennyiben időben jelzik fizetésképtelenségüket, az átalakított segélyezési rendszerünk sokaknak jelenthet kiutat a tartozás felhalmozásából. Ne engedjék, hogy közüzemi díjaik, tartozásaik felhalmozódjanak, már akkor nézzenek utána a lehetőségeknek, amikor látják, hogy nem lesz elég a nyugdíjuk a számlák kifizetésére és a megélhetésre. Ez egyébként vonatkozik minden kerületi rászorulóra, családosokra, egyedül élőkre – zárta összefoglalóját Niedermüller Péter, átadva a szót Farkas Tündének, aki a Humánszolgáltató vezetőjeként azzal egészítette ki a polgármester utolsó mondatait, hogy segítséget kérni nem szégyen, és ezt tudatosítani kell magukban az embereknek.

Elmondta, hogy a lakosság egymásra figyelése, jelzései fontos visszajelzések a humán terület számára is, a társadalmi háló kialakítása pedig nagyon fontos feladata ebben a helyzetben a szociális intézményeknek. A Bischitz munkatársai bíznak a megelőzés hatékonyságában, ezért felvették a kapcsolatot a társasházi közös képviseletekkel, kérve, hogy ha valaki tartozást kezd el felhalmozni, akkor jelezzék felé a megoldás lehetőségeit, hívják fel a figyelmet a segélyezési rendszerre és az adósságkezelési tanácsadásra is, és arra, hogy a Humánszolgáltatóhoz fordulhatnak bizalommal ezekben az ügyekben is. Farkas Tünde kérte az Idősek Tanácsa tagjait, hívják fel környezetükben a figyelmet a humánszolgáltató ingyenes szolgáltatásaira is, például az ingyenes dietetikai, pszichológiai, gyógytorna szolgáltatásokra, vagy a Mozgáscentrum programjaira.

Szücs Balázs kulturális, egyházügyi és civil alpolgármester fentiekhez hozzátette, hogy a közösség szerepe, a közösség összefogása különösen fontos olyankor, amikor felismerjük, hogy sorban lehetetlenülnek el a civil szervezetek, a kulturális intézmények, a szolgáltatók, vagy az egyházi közösségek.

-          Ezek a területek mind nagyon nehéz helyzetbe kerültek, ami bizonyosan befolyásolni fogja a következő hónapok közösségi életét is. Ám az önkormányzati programokat, az önkormányzati intézmények időseknek szóló rendezvényeit, programjait, klubjainak kínálatát változatlan formában szeretnénk megtartani, mert tudjuk, hogy szükség van arra, hogy minden itt élő szépkorú lakó a közösség részének, megbecsült tagjának érezhesse magát.

Dr. Kispál Tibor tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy nemcsak az idősekkel, hanem több társadalmi réteget képviselő csoporttal tartja a kapcsolatot az önkormányzat. Machiavellit idézve utalt arra, hogy amíg kicsi a baj, vagy amíg előre látjuk az eljövendő problémákat, addig könnyebb segíteni rajta. „Mert a rómaiak (…) nemcsak a sürgető bajokra ügyeltek, hanem az eljövendőkre is, amelyeket minden fortéllyal kerülni kell.” Beszélt a társadalmi normákról, arról, hogy a mostani idősek is voltak fiatalok, akkor, amikor még lekapcsolták a lámpákat a szobában, ha kiléptek onnan – és erre a szemléletre kell megtanítaniuk a jelen felnőttjeit, gyerekeit is.

A megbeszélésen nagyon sok hozzászólás, kérdés érkezett a jelen lévő civil szervezők oldaláról, néhányat idézzünk fel a legfontosabbak közül, a válaszokkal együtt.

A népszámlálásra vonatkozó kérdések kapcsán Farkas Tünde felajánlotta a segítséget a kerületi idős lakóknak. Akik bizonytalanok a kérdőív online kitöltésében, azoknak szívesen nyújtanak segítséget az idősek klubjaiban, keressék a munkatársakat bizalommal. Ez a lehetőség október 16-áig használható ki, ez a határideje az online kitöltésnek, utána mindenkit személyesen keresnek fel otthonában.

A karácsonyi csomagok kapcsán Niedermüller Péter arról tájékoztatott, hogy teljesen más világot élünk, mint 2019 előtt, a Covid előtt, és a jelenlegi válság előtt, így különösen fontos, hogy azoknak juttassanak értelmezhető méretű, tartalmú csomagot, akik valóban rászorulnak. Idén is lesz karácsonyi csomag, de a mindenkinek jutó kevés helyett, az önkormányzat igyekszik a valóban rászorulók számára értelmes tartalmú és mennyiségű csomagot, utalványt eljuttatni.

100 ezer forintra emelkedett a kórházból hazatérő beteg által igényelhető egyszeri támogatás éves összege, a kérdés az volt, hogy aki hosszú távon kerül önmagát ellátni képtelen helyzetbe, annak hogyan tud segíteni az önkormányzat. Farkas Tünde ezzel kapcsolatban a házi segítségnyújtás rendszerére hívta fel a figyelmet, illetve arra, hogy aki tartósan 24 órás felügyeletre szorul, a bentlakásos elhelyezést is igényelheti a Humánszolgáltatónál.

A kerületi nyugdíjasklubok programkínálatával kapcsolatban az általános elégedettség hangján szólalt meg mindenki, azonban hiányolták az Eröművház rendezvényei közül az igazán szépkorú lakók számára szervezett programokat. Niedermüller Péter polgármester egyetértett azzal, hogy minden korosztály számára megfelelő kínálatot érdemes kialakítani a kerület kulturális intézményeiben, majd azzal a híres slágert idéző mondattal adta át a feladatot Szücs Balázs alpolgármesternek, hogy „nem csak a húsz éveseké a világ”.

És ezzel mindenki egyetértett. 

kohezios_alap