• írta Erzsébetváros Önkormányzata
  • 2021. december. 15. szerda
  • 0

KEMÉNY HENRIK BÁBKÉSZÍTŐ PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzatának gyermekeknek szóló pályázata
title image

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 

KEMÉNY HENRIK BÁBKÉSZÍTŐ PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzatának gyermekeknek szóló pályázata

 

Kemény Henrik magáról: „Ahogy a papa a nagyapától, és én tőle átvettem a bábozást, abban a formában már nem viszi tovább senki ezt az örökséget. Családom sajnos nincs. Tanítványok vannak ugyan, de – nem akarok kritizálni senkit – ők a saját képükre alakítanák dolgokat. Megkaptam a Kossuth-díjat. Az ehhez járó összegből létrehoztam egy alapítványt, amelynek célja egy élő bábmúzeum megvalósítása. Amíg élek, addig játszani akarok. Utána már csak a múzeum lesz.”

Kemény Henrik alapította az első vidéki bábszínházat Győrben, és közben folyamatosan járta az országot.

2002-ben kiváló művész címet kapott.

2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki a hazai vásári bábjáték legtisztább hagyományainak őrzése és terjesztése érdekében végzett tevékenységéért, hét évtizedes, országszerte ismert és elismert legendás művészetéért. Közben a nemzetközi művészvilágban is nevet szerzett magának és saját maga által készített bábjainak.

2007-ben Erzsébetváros Díszpolgárává avatták.

2008-ban Prima-díjat kapott.

A Kossuth-díjat először visszautasította, de a nyolcvanadik születésnapján elfogadta, és megalapította belőle a Korngut–Kemény Henrik Alapítványt.

2008-ban felröppent a hír, hogy Kemény visszavonul, de ezt később cáfolta: “Amíg fel tudom emelni a kezemet, addig játszani akarok” – mondta.

A Népligetben a Mutatványos téren működött Kemény Henrik Bábszínháza, melyet 1982-ben kultúrtörténeti emlékké nyilvánítottak, de Kemény Henrik halála után leégett.

Kemény Henrik hosszú éveken át itt élt Erzsébetvárosban a Vörösmarty utca 20. szám alatti társasházban. A művész és bábjai Erzsébetváros kultúr- és művészettörténeti öröksége.

 

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

 

Erzsébetváros Önkormányzata Kemény Henrik bábművészre emlékezve „Kemény Henrik bábkészítő pályázatot” hirdet meg.

A pályázat célja:

Erzsébetváros díszpolgárának, Kemény Henrik emlékének, illetve a bábjáték, a bábszínház hagyományainak ápolása. A pályázat célja, hogy a gyerekek érdeklődését felkeltsük a bábművészet iránt.

A pályázók köre:

A bábkészítő pályázaton részt vehet minden olyan diák, aki valamelyik erzsébetvárosi oktatási intézmény növendéke; és 2007. és 2016. között született)

Korosztályi felbontás: 

Óvodás korosztály: 5-7 éves kor között, (az 2014 és 2016 között született gyermekek)

Iskolás korosztály, 8-14 éves kor között (a 2007 és 2013 között született gyermekek)

A pályázat benyújtása:

A pályaműveket (bábokat) a pályázó erre alkalmas anyagból, fából, textíliákból, egészségre nem ártalmas műanyagokból készítheti el, saját elképzelése, tervei alapján, vagy már létező mesefigurákat mintázva.

Egy pályázó legfeljebb 3 különböző pályaművet adhat be. A pályázó az elkészült pályaművekhez rövid magyarázatot, mesét is mellékelhet, amelyben elmondja az általa készített báb nevét és történetét.

A pályaműveket 2022. január 10. és 14-e között, legkésőbb január 14-én, pénteken 12 óráig lehet leadni a K11-ben cím: Király utca 11.

Az elkészült bábúkat biztonságos csomagolásban kell leadni, a csomagoláson jól látható helyen kérjük feltüntetni a bábút készítő versenyző jeligéjét, amelyet a pályázati kiírásban található Jelentkezési lapon is megadott.

A pályázathoz zárt borítékban csatolni kell a kitöltött jelentkezési lapot.

A pályázat értékelése:

A „Kemény Henrik bábkészítő pályázatra” beérkezett pályamunkákat ebből az alkalomból megalakult Zsűri fogja mindkét kategóriában elbírálni.

A zsűri tagjai:

Láposi Terka – a Korngut-Kemény Alapítvány elnöke

Szirtes Tamás - a Madách Színház igazgatója

Orosz Klaudia – díszlet-, és jelmeztervező

Nizsai Dániel – bábszínész, a Kolibri Színház művésze

Mindkét kategóriában 1-1 első, második és harmadik helyezett kerül kihirdetésre.

Díjak, eredményhirdetés:

Első helyezettek 30-30 ezer forintos vásárlási utalvány, színházjegy, könyv

Második helyezettek 20-20 ezer forintos vásárlási utalvány, színházjegy, könyv

Harmadik helyezettek 10-10 ezer forintos vásárlási utalvány, színházjegy, könyv.

Az eredményhirdetésre 2022. január 29-én, szombaton sor a K11-ben (Király utca 11.). Az eredményhirdetést követően megtekinthető az a kiállítás, ahol bemutatásra kerül Kemény Henrik bábművészről, munkásságáról, bábjairól készült fényképgyűjtemény, illetve a zsűri előzetes válogatása alapján kiválasztott pályaművek. A kiállítás 2022. február 13-ig tart nyitva, a pályaművekért 2022. február 17-ig jelentkezhetnek a tulajdonosok. 

Kapcsolódó dokumentumok:

jelentkezési lap

kohezios_alap