• írta Adminisztrátor
  • 2019. december. 12. csütörtök
  • 1

Kerékpárral a VII. kerületben

Kerékpárral a VII. kerületben
title image

Kerékpárral a VII. kerületben

A Magyar Kerékpárosklub-Budapest Belváros csapata beszélgetett a VII. kerület vezetőivel arról, hogyan lehetne emberbarátabbá alakítani Budapest legkisebb, de egyik legzsúfoltabb kerületét bringa- és gyalogosbarát intézkedésekkel.

A teljes anyagot itt olvashatják a kedves érdeklődők!

 

Folytatjuk az új önkormányzatok felkeresését. Ma a VII. kerület vezetőivel beszélgettünk arról, hogyan lehetne emberbarátabbá alakítani Budapest legkisebb, de egyik legzsúfoltabb kerületét bringa- és gyalogosbarát intézkedésekkel.

Niedermüller Péter polgármesterrel, Borbélyné Bárdi Zsuzsanna - Momentum városüzemeltetésért, Szücs Balázs civil kapcsolatokért felelős alpolgármesterrel, Dienes János főépítésszel, valamint a környezetvédelmi irodát képviselő Tóth Csabával és Radics Miklóssal egyeztetett Molnár Berta várostervezőnk és Halász Áron elnökhelyettes-szóvivőnk.

Belvárosi területi szervezetünk javaslatai és a Kerékpárosklub korábbi véleményei alapján egy általános és helyspecifikus, valamint szemléletformálásra és a gyalogos közlekedés szempontjaira is kitérő anyagot állítottunk össze, különös hangsúllyal a lakosság érdekeire.

A polgármesterrel egyetértettünk a kerékpározás környezeti, egészségügyi és gazdasági lehetőségeinek kiaknázásában, ugyanakkor Niedermüller Péter felhívta a figyelmünket arra, hogy a kerület legfiatalabb és idősebb korosztályai kevésbé tudnak, mernek kerékpárra ülni, és főleg az idősebbek köréből kapnak panaszokat a bringás közlekedés megoldatlanságából fakadó konfliktusokra.

A polgármester programjában is megfogalmazta, és ma is megerősítette, hogy békésebbé, zöldebbé tenné Erzsébetvárost, ezért a kerület forgalomcsillapítására hosszú távú, de éves eredményekre lebontható koncepciót szeretne látni. A cél elérésében számítanak a VI. kerület és - a főutak miatt - a főváros együttműködésére is.

Mi felhívtuk a figyelmet az előző vezetés által készített közlekedési tanulmányra, ami jó kiindulópont lehet a fenti célok eléréséhez. Beszéltünk a kerékpárvásárlási támogatási lehetőségeiről, szociális bringaprogramról, gyerekek oktatásáról, az iskolák környezetének biztonságosabbá tételéről, szemléletformálásról is.

A környezetvédelmi irodával elinduló szakmai együttműködésünk keretében hamarosan felmérjük, hol lehetne már 2020-ban kerékpártárolókat telepíteni.

Javasoltuk egy reprezentatív felmérés készítését a kerületi közlekedési szokásokról, és egy gyalogos valamint kerékpáros problématérkép készítését. Reméljük, a lakossági parkolás térhasználatát is sikerül az összes kerületben élő javára fordítani.

Kiemelt jelentőségűnek tartjuk a kerületen átmenő autóforgalom nyomásának csillapítását: kiterjedtebb 30-as zónák, lakó-pihenő övezetek kijelölését, oktatási intézmények környezetének fokozottabb védelmét kérjük, valamint útfelújítások tervezésénél a közterek zöldebbé, gyalogos- és kerékpárosbarátabbá alakítását.

Jó volt hallani, hogy a kerület vezetői minket megelőzve hoztak fel holland és dán megoldásokat meghonosítható példaként.

forrás: https://www.facebook.com/MKBelvar/photos/a.167390496656208/2684011584994074/?type=3&theater

kohezios_alap