• írta Adminisztrátor
  • 2020. január. 06. hétfő
  • 2

Lakhatási körülmények javítása Erzsébetvárosban

title image

Lakhatási körülmények javítása Erzsébetvárosban

Tisztelt erzsébetvárosi lakosok!

 

Az új önkormányzat felállása óta levélben, illetve a fogadóóráimon személyesen sokan kerestek meg, s kérték, hogy segítsek, segítsünk változtatni jelenlegi lakáshelyzetükön. Hasonlóképpen sokan jelezték, hogy évek óta bent van lakáskérelmük, de az önkormányzat, illetve a lakások bérbeadásával foglalkozó gazdasági társaság még csak válaszra sem méltatta őket. Mi ezeket a panaszokat, kérelmeket minden alkalommal egyenként is megvizsgáltuk, s ennek alapján ezt kell mondanom, hogy a kérelmek, panaszok döntő többsége jogos. Az a szomorú valóság, hogy kerületünkben, a Belváros közepén sok honfitársunk él, kénytelen élni elfogadhatatlan körülmények között.

 

Ennek oka, hogy az előző önkormányzatok lényegében semmit nem tettek a lakhatási körülmények javítása érdekében. Az új önkormányzatnak ahhoz is hetekre volt szüksége, hogy feltárja, megállapítsa, hány lakás van az önkormányzat tulajdonában, mivel nem találtunk erről érvényes, megbízható kimutatást.

 

Mi elvégeztük ezt a munkát, aminek az eredménye azonban elszomorító. A kerületi önkormányzatnak ugyanis mintegy 460, jelenleg üres lakás van a birtokában, azonban ezen lakások egyike sincs lakható állapotban, több mint 200 lakás pedig még mindig komfort nélküli! Sőt, az előző önkormányzat még csak tervbe sem vette ezeknek a lakásoknak a felújítását. Ami értelemszerűen azt jelenti, hogy ezeket a lakhatatlan állapotban lévő lakásokat nem tudjuk azoknak juttatni, akik egyébként joggal várják el az önkormányzat segítségét.

 

Mindennek tudatában az új önkormányzat elsődleges feladatának tekinti a lakhatási körülmények gyors és hatékony javítását, új és igazságos pályázati rendszer kialakítását, különös tekintettel a szociális alapú lakáselosztásra. A most készülő költségvetésben a korábbi költségvetésekkel összehasonlítva lényegesen nagyobb összeget fogunk betervezni az önkormányzati lakások felújítására. Az a célunk, hogy 2020-ban legalább száz önkormányzati tulajdonú lakást felújítsunk, lakhatóvá tegyünk, és átadjunk a leginkább rászoruló családoknak.

 

Tudom, hogy azok, akik ma elfogadhatatlan körülmények között élnek nem kifogásokra és magyarázkodásokra várnak. Mégis azt kell mondanom, hogy néhány hét alatt nem lehet az elmúlt évtizedek hibáit kijavítani. Mi minden erőnkkel azon vagyunk, hogy gyorsan és hatékonyan feljavítsuk a lakásállományt, és az arra jogosultakat megfelelő lakásokhoz juttassuk. Biztos vagyok abban, hogy ennek a törekvésünknek az első eredményeit már ebben az évben látni fogjuk. Ehhez a munkához kérem az Önök türelmét, megértését és támogatását.

 

Niedermüller Péter

polgármester

kohezios_alap