• írta Erzsébetváros Önkormányzata
  • 2022. március. 18. péntek
  • 0

Megakadályoztuk a Király utcai műemlék ingatlanegyüttes elkótyavetyélését

A bíróság ítélete szerint jogszerűségi hibát ejtett a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Törvényszék mondta ki jogerős ítéletében, hogy a korábbi épületegyüttessel kapcsolatos miniszterelnökségi döntés semmis.
title image

A bíróság ítélete szerint jogszerűségi hibát ejtett a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Törvényszék mondta ki jogerős ítéletében, hogy a korábbi épületegyüttessel kapcsolatos miniszterelnökségi döntés semmis.

A döntést követően Erzsébetváros önkormányzata tovább harcol azért, hogy semmissé tegyük az előző önkormányzati vezetés által kötött, rendkívül előnytelen és törvénysértő adásvételi szerződést.

A mostani ítélet előzménye, hogy a Gulyás Gergely vezette, műemlékvédelemért is felelős Miniszterelnökség a Sunbelt Property Ingatlanforgalmazó Kft. augusztus 31-én beérkezett kérelmére még aznap, augusztus 31-én jóváhagyta, hogy a cég megvásárolja a Király utca 27-es szám alatti védett műemlék besorolású bérházat.

A szokatlan gyorsasággal kiadott állásfoglalás azért is különös, mert Gulyás Gergely egyszer már állást foglalt az épülettel kapcsolatban, és akkor ellenkező értelmű döntést hozott. Az a döntés 2019. december 4-én született, és személyesen Gulyás miniszter írta alá. Döntése szerint a házat nem szabad értékesíteni, mert a szomszédos épületekkel együtt, egy tulajdonosi kézben olyan „nagy ingatlanstruktúrát” képezne, amelyet nyilvánvalóan nem lehetne használni anélkül, hogy a védettséget élvező épületekben „jelentős beavatkozás” történjen.

A Király utca 25., 27. és 29. szám alatti házak, ügyében az önkormányzat továbbra is perben áll a kormányzati hozzájárulást kérő Sunbelt Propertyvel és a nagyjából azonos tulajdonosi hátterű Sunbelt Garden Kft.-vel. A cégeknek a kerület előző, fideszes vezetése, közvetlenül a 2019-es önkormányzati választás olyan rövid határidővel vállalta az ingatlanok átadását, amely alatt lehetetlen volt a különböző adminisztrációs intézkedések lebonyolítani, a lakókkal megállapodni, őket elköltöztetni. A jogtalan szerződés miatt már a választások előtt milliós kár érte az önkormányzatot, erről azonban a jelenlegi vezetés csak késve értesült, az ügylet ugyanis nem szerepelt a választást követő átadás-átvételben.

Mire a fideszes mutyi kiderült, óriási ütemben növekvő kötbér már megközelítette az ingatlanokért eredetileg felajánlott 2,6 milliárdos árat, vagyis a cégek ingyen megkaphatták volna az épületet.

Az önkormányzat továbbra is azért harcol, hogy semmissé nyilvánítsa ezt a szerződést. 

kohezios_alap