• írta Adminisztrátor
  • 2020. január. 23. csütörtök
  • 1

Megduplázzuk a szociális támogatásokat

Megduplázzuk a szociális támogatásokat
title image

Megduplázzuk a szociális támogatásokat

Erzsébetváros önkormányzatának új szociális rendelete megduplázza a kifizetett a szociális támogatásokat az idei évben. Ezekre a 2020-as költségvetésében 82 millió forintot tervezett be a kerület vezetése, szemben a 2019-ben felhasznált 41 millió 253 ezer forinttal.

A tervek a múlt évben is nagyobb összegről szóltak, (69 millió forintról) csak az elmúlt években – ha kis mértékben is, de - emelkedtek a nyugdíjak és minimálbérek és ezzel sok szociálisan rászoruló kicsúszott abból a jövedelmi sávból ahol még igénybe vehette volna az önkormányzati támogatást.

Ennek az az oka, hogy a szociális rendelet az öregségi nyugdíjminimumhoz köti a támogatást, annak valahány százalékában határozza meg a rászorultság felső határát.

Vegyünk egy példát: gyermekvédelmi támogatásra Erzsébetvárosban eddig az a család volt jogosult ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladta meg az öregségi nyugdíjminimum 220 százalékát, azaz a 62.700 forintot. Az öregségi nyugdíjminimum Kormány által meghatározott összege viszont 12 éve változatlan, ez az a bűvös 28.500 forint, aminek emelését oly sokan sürgetik, tegyük hozzá joggal. Ugyanis az, hogy ez az összeg nem tart lépést az inflációval és még a nyugdíjak, bérek emelkedésével sem nem csak a minimális nyugdíjat határozza meg elfogadhatatlanul alacsony összegben, hanem az ennek alapján meghatározott támogatások körét is leszűkíti.

Ugyanis ha a támogatottak körét ennek alapján jelöli ki egy önkormányzat, akkor egyre többeket zár ki a támogatott körből, csak azért, mert az egy főre eső jövedelem a családban, ha minimálisan is, de emelkedett. Eleshet, és el is esik a támogatástól így az is, akinek a jövedelme emelkedett ugyan, de messze nem az infláció mértékével.

Erzsébetváros önkormányzata az erejéhez mérten igyekszik, segíteni a rászorulókat ezért egyrészt feljebb visszük azt a jövedelemhatárt, ahol még jár a támogatás, másrészt növeljük az adható támogatás összegét is.

Ezek a változások érintik a gyermekvédelmi támogatáson kívül a beiskolázási támogatást, a lakásfenntartási támogatást, a táborozási támogatást, valamint az ösztöndíjakat. De ebbe a körbe tartozik az átmeneti vagy tartós gondhoz nyújtott települési támogatás, a megítélhető gyógyszer és fűtéstámogatás valamint a temetési segély is.

A többlet szociális juttatások fedezete rendelkezésre áll, és ezt a kiadást Erzsébetváros a 2020-as költségvetésbe be is tervezte

kohezios_alap