• írta Adminisztrátor
  • 2020. november. 11. szerda
  • 2

Tegnap megtartotta harmadik ülését a Rövid Távú Lakáskiadás Munkacsoport

Tegnap megtartotta harmadik ülését a Rövid Távú Lakáskiadás Munkacsoport
title image

Tegnap megtartotta harmadik ülését a Rövid Távú Lakáskiadás Munkacsoport

Kedden megtartotta harmadik ülését a Rövid Távú Lakáskiadás Munkacsoport

Az ülésen a lakáskiadók szervezetei adták elő álláspontjukat, javaslataikat, illetve vendégként részt vett a Felelős Szálláskiadók Szövetsége is.

Először a Felelős Magánszálláshely Kiadók Egyesülete, majd a Magyar ApartmanKiadók Egyesülete ismertette az általuk kidolgozott javaslatokat.

Mind a három szervezet egyetértett abban: kulcsfontosságú, hogy mind a lakáskiadással foglalkozókat tömörítő szervezetek, mind a lakásokat kiadó személyek együttműködjenek a lakókkal, és az önkormányzattal. Fontos az önszabályozás kérdése, vagyis hogy minél több lakáskiadó legyen tagja olyan szervezetnek, amely etikai kódexben kötelezi a tagokat a közösségi együttéléssel kapcsolatos szabályok betartására.

A Felelős Magánszálláshely Kiadók Egyesületének etikai kódexe többek között ezeket az elemeket tartalmazza:

A lakástulajdonosnak kötelező tájékoztatni a vendégeket a házirendről, és azonnal intézkedni, ha nem tartják be.

A tulajdonos a vendégek számára telefonon vagy személyesen elérhető, ha mégse akkor helyettesítéséről gondoskodik.

A lakás tulajdonosa időben fizeti a közterheket

A bejelentésben foglalt vendégszámon felül nem fogad több vendéget.

A népegészségügyi ajánlásokat betartja tartatja

Mind a három szervezet egyetértett abban, hogy az egyik legfontosabb feladat azoknak a kiszűrése, akik feketén, bejelentés nélkül adják ki a lakásukat, már csak azért is, mert az adatok alapján, ők nem csak az adót nem fizetik be, de a többi lakáskiadással kapcsolatos szabályt sem tartják be. Így egyszerre nehezítik meg az önkormányzatok és a lakók életét.

Ezt követően a Felelős Szálláskiadók Szövetsége, mint erre az ülésre meghívott vendég szervezet adta elő javaslatait.

Szerintük a kormány által adott jog, hogy az önkormányzatok 120 napban korlátozhatják a rövid távú lakásbérbeadást, semmit se tud megoldani. Ezt a kérdést nem lehet kiszakítani a szélesebb gazdasági összefüggésekből.

Olyan javaslatcsomagra van szükség, ami megoldja a problémát olyan jellegű durva beavatkozás nélkül, mint amilyen a 120 napos korlátozás. A cél a feketézők visszaszorítása és a tulajdonosok meggyőzése, hogy írjanak alá egy etikai kódexet.

Fel kellene állítani egy olyan ügyeletet, ami polgárőrséggel, rendőrséggel együttműködve ki tud szállni, ha egy lakásban probléma merül fel a vendégekkel. Vannak olyan zajszintmérők, amelyek pontosan jelzik, ha a lakásban üvöltözés folyik, ezt jelezné és naplózná ez az ügyeleti rendszer.

Egyetértettek a korábban szólókkal abban, hogy a nagyobb cégekkel, mint az Airbnb, booking.com, ingatlan.com érdemes együttműködni, hogy adatokkal segítsék az önkormányzatokat.

A lakók képviseletében Erdős Rita mondta el javaslatát, ami szerint szabályban kéne korlátozni a maximális létszámot. Az ideális szám: maximum 8 fő lenne. Álláspontja szerint egy olyan lakással, amiben 16-an vannak, nem lehet egy házban együtt élni.

Az egyeztetésen elhangzottakra az önkormányzat részéről Csüllög Szilvia a Hatósági és Ügyfélszolgálati Iroda vezetője és Tóth László aljegyző reagált. Több olyan javaslat is érkezett, melyek bár ígéretesnek tűntek, de az derült ki, hogy az önkormányzatnak nincs jogi lehetősége a megvalósításra. Így például felmerült, hogy az önkormányzat visszavonhatná azoknak az engedélyét, akik nem tartják be az alapvető szabályokat sem. Ilyet azonban az önkormányzat nem tehet, mivel a rövid távú lakáskiadás nem engedélyköteles. Ha pedig nem kell engedély, nincs mit visszavonni. Ilyen esetben az egyetlen lehetőség a pénzbírság kiszabása, és a lakáskiadó felhívása arra, hogy tartsa be a szabályokat.

Az ülésen elhangzott, hogy az önkormányzat folyamatosan ellenőrzi a lakáskiadókat, de 3.000 lakásról van szó így nincs lehetőség arra, hogy mindegyiket gyakran ellenőrizzék.

Zárszóként a Munkacsoport elnökének javaslatára megegyeznek, hogy az elhangzott információk fényében a lakáskiadó egyesületek előállnak egy konkrét javaslattal, amely aztán a csoport későbbi ülésein megvitatásra kerül.

A Munkacsoport a következő ülését nov. 24-én 16:00-kor tartja

young-asia-businessman-using-laptop-talk-colleagues-about-plan-video-call-meeting-while-work-from-home-living-room-self-isolation-social-distancing-quarantine-corona-virus-prevention_7861-2638-1090px
kohezios_alap