• írta Sándor Zsuzsa
  • 2022. június. 21. kedd
  • 0

Új ENSZ-tűzfalkép a Klauzál utcában - Megemlékezések a Menekültek Világnapján

Idén június 20-án már a második olyan tűzfal-festményt avatták fel a kerületben, amelynek a megrendelője az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága.
title image

Új ENSZ-tűzfalkép a Klauzál utcában

Megemlékezések a Menekültek Világnapján

Az ENSZ Közgyűlése 2000-ben határozott úgy, hogy június 20-át a Menekültek Világnapjává nyilvánítja. Azóta a világ minden táján a menekültekre emlékeznek ezen a napon. Erzsébetváros különleges helyszín ebből a szempontból is. Idén június 20-án már a második olyan tűzfal-festményt avatták fel a kerületben, amelynek a megrendelője az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. (UNHCR) A nemzetközi szervezet magyarországi szóvivője, Simon Ernő elmondta: a fővárosban ez az egyetlen kerület, ahol tűzfal-festészettel hívják fel figyelmet a menekültek helyzetére. Ilyen témájú tűzfalkép nincs máshol az országban.

– Az első tűzfalat még 2014-ben a Gozsdu udvarban avattuk fel, egy pakisztáni menekült kislány fotója alapján készült faliképpel. A második alkotást az idei Menekültek Világnapjára terveztük, és a Klauzál utca 32-ben lévő társasház falára kerül ki. – magyarázta Simon Ernő.

Hozzátette, ez is egy fénykép alapján készült, amit egyik kollégájuk fotografált a tiszabecsi határátkelőnél, néhány nappal az ukrajnai háború kitörése után. Az eredeti fotón egy fiatal ukrán édesanya látható, amint gyalogol át a határon, egyik karjában a csecsemőjét hozza, a másikban a két-három év körüli gyermekét. A felkavaró, megrázó képet azután az ismert street art művész, Brunszkó László gondolta tovább a festészet eszközeivel, alkotásán a szimbolikus békegalamb is megjelenik.

A street art nem csak azért izgalmas, mert új, fiatalos művészeti ág.  A VII. kerületben rengeteg a turista, így az ENSZ tűzfalképének üzenete is nagyon sok emberhez eljut. Ezek az utcai festmények Erzsébetváros és Budapest nevezetességeivé válnak, az online közösségi oldalakon is gyakran megosztják őket. Simon Ernő azt is elárulta: más kerületben eddig nem találtak ilyen célokra alkalmas tűzfalat, ráadásul a VII. kerületi önkormányzat rendkívül segítőkész volt.  

A Június 20-i ENSZ tűzfalavatóra, a Klauzál utca 32-be, eljöttek a menekültekkel foglalkozó szervezetek képviselői, aktivisták, a különböző nagykövetségek munkatársai. Megnyitó beszédet mondott, Roland Schilling, az UNHCR Közép-Európai Regionális képviseletének vezetője. Megdöbbentő adatokat sorolt: jelenleg a világban már meghaladta a 100 milliót a menekültek száma. Az ukrajnai háború kitörése óta pedig már több mint hatmillió embernek kellett elmenekülnie Ukrajnából, és további hét millióan Ukrajnában belül váltak otthontalanná.

– A második világháború óta nem volt ekkora menekültáradat. – hangsúlyozta Roland Schilling – Segítenünk kell nekik, hogy visszanyerjék az emberi méltóságukat, az életerejüket, hiszen ők kényszerből hagyták az otthonukat, a hazájukat. A tömeges tragédiákra csak egyetlen megoldás van: véget kell vetni a háborúknak, az erőszakn.

A Klauzál utcai rendezvényen felszólalt Niedermüller Péter, polgármestere is. Elmondta, nagyon büszke arra, hogy ez a falfestmény a kerületet fogja díszíteni. Erzsébetváros számára ez egy fontos szimbólum.

– Én 2014 és 2019 között az Európai Parlament képviselőjeként jártam a görög szigeteken, Törökországban, a szíriai határon, nemrég pedig a Keleti pályaudvaron. Mindenütt azt láttam, hogy a menekültek, a síró asszonyok, és a síró gyermekek, nem veszélyeztetnek senkit. Ők mindannyian áldozatok. Világosan ki kell mondanunk: menekültnek lenni: dráma, és tragédia.

A polgármester szerint az ENSZ tűzfalképe két okból is fontos a kerületnek: egyrészt mert sok a ronda falfelület, amelyeket így szebbé, barátságosabbá lehet tenni. Másrészt ez a falfestmény is hírét viszi annak, hogy Erzsébetváros befogadó, multikulturális hely. Minden menekültnek segít származásától, vallásától, bőrszínétől függetlenül. 

kohezios_alap