• írta Adminisztrátor
  • 2021. június. 16. szerda
  • 0

Veled vacsora – érzékenyítő program a Golgotában

title image

Veled vacsora – érzékenyítő program a Golgotában

Veled vacsora – érzékenyítő program a Golgotában

A Golgota Keresztény Gyülekezet nappali melegedője a Vörösmarty utca 17-ben lévő pincehelyiségben található. A helyiséget állami normatívából, a VII. kerületi önkormányzat támogatásából és adományokból működtetik.

Az ellátó vezetője, Keleti Gábor azt mondja, naponta átlag 120 adag ételt osztanak ki. „Hozzánk bárki bejöhet 8-és 14 óra között. Csupán fényképes igazolványt és hat hónapnál nem régebbi, érvényes tüdőszűrő leletet kérünk tőle. Nem vizsgáljuk miért vált az illető rászorulóvá. Nem csak fedél nélküliek keresnek minket, hanem egyedülálló kisnyugdíjasok, munkanélküliek is. Kapnak ebédet, és megmosakodhatnak, moshatnak is, ha kell, tiszta ruhával is ellátják őket.  Használhatják a Wifit és a számítógépet, segítünk nekik az ügyeik intézésében, munkakeresésben is.”

A golgotásoknak a lélek táplálása is fontos, baráti beszélgetésekkel, de van könyvtáruk is, hetente filmet vetítenek, kulturális programokat szerveznek. Nem csak pénzadományokkal lehet támogathatni őket, hanem tartós élelmiszerekkel, és használt, hordható állapotban lévő ruhákat, cipőket is várnak. Most persze elsősorban a nyári, főleg férfi holmikat. Leginkább hétvégékre keresnek – előzetes bejelentkezéssel - önkénteseket, akik az ételosztásban, szendvicskészítésben is részt vennének. Aki jön, nem csak jót tehet, de összetartó csapatnak is tagja lehet.

Keleti Gábor szerint nagyon sok az előítélet a nincstelenekkel szemben. Sokan azt gondolják, a hajléktalanok lusták dolgozni és iszákosak. Holott a valóság az, hogy roppant könnyű manapság lecsúszni,  egy válás, munkahelyvesztés vagy betegség elég ahhoz, hogy valaki az utcára kerüljön. Azoknak, akik ilyen helyzetbe jutottak, az emberi kapcsolatok elvesztése a legfájdalmasabb hiány.

Ezért találták ki a golgotások a Veled vacsora nevű érzékenyítő programot, amelyet június végén rendeznek meg, s már hirdetik is az Ellátó Golgota Facebook oldalán.

Bárki jelentkezhet rá, aki hajlandó egy kétszemélyes vacsora árával, 7500 forinttal támogatni a nappali ellátót. Ebből a pénzből meghívhatja vacsorára a Golgota által felkarolt rászorulók egyikét. A közös vacsorán mindenki közelebbről megismerheti a megvendégelt embertársa nehéz sorsát. Érzékenyítés ez a hajléktalanoknak is, hiszen a társadalmi integrációjukat minden személyes találkozás, megértő emberi szó segítheti.

A Veled vacsora időpontja június 25. este 18 óra. Jelentkezni [email protected] illetve +36 1 7861946 telefonszámon lehet. Az érzékenyítő programot várhatóan idén, karácsony környékén újra megrendezik. 

A vacsoravendégek két menüből választhatnak

A” menü:

Főétel - Sertésszűz baconbe tekerve parmezános burgonyapürével, vagy balzsamecetes zöldsalátával. Desszert - Vegán Oreo csokikrém.

„B” menü:

Főétel - Paradicsomos-garnélás tészta. Desszert - Epres-Rebarbarás sajttorta

kohezios_alap