AKÁCFA UTCA

Az utca nevét az idetelepített akácfákról, illetve a XVIII. században itt működő vendéglőről kapta. Az 1760-as években a Bobics és Jambricskó-féle kert, illetve ház-telkek felosztása eredményezte az Akácfa utca Dohány és Dob utca közötti szakaszának megnyitását. Ez az utcaszakasz kapta a Grosse Akazien Gasse nevet. A kertek további parcellázása vezetett a Dob utcától a Király utcáig tartó szakasz megnyitásához, ezt nevezték Kleine Akazien Gassenak. 1786-tól az egész utcát Akazien Gasse-nak hívták. 1874-ben Akácfa utcára magyarosították a nevét. Ekkor már összekötötte a Rákóczi utat a Király utcával.
Az Akácfa utca 13. alatti felújított házat Román Miklós és Ernő tervezte 1912-ben.Az Akácfa utcára jellemző volt a XIX. század végén és a XX. század elején, hogy sokféle szakegylet, önképzőegylet és betegsegélyező egyesület helyezte el itt székhelyét. Ha az utcán végig sétálunk, főként többemeletes szecessziós, eklektikus és kis számú klasszicista épületeket látunk. A 13. szám alatt egy olyan épületet (tervezte Román Miklós és Ernő 1912-ben) láthatunk, melyet felújítottak, és így képet alkothatunk arról, hogy az 1910-es években milyen pompás házsorok alkothatták e szűk utcát. Abban az időben talán még a két egymás mellett álló klasszicista palota (47. és 49. számú) is szebbik arcát mutathatta. Jelenleg az egykori díszekből csak kis részletek láthatók.
Akácfa utca 15-23, a BKV épület részlete. A főbejárat fölött a főváros címere.

 


A 15-23. szám alatti neobarokk stílusú épület a Budapest Székesfőváros Közlekedési RT. (Beszkárt), ma a BKV székháza. A székház 1926-ban azért épült fel, mert a korábban a magánvállalatok által fenntartott fővárosi tömegközlekedés a főváros tulajdonába került.  A falfelület egészén az ablakok alatt és fölött rozetta díszek láthatók. A kiugró két falfelület közötti síkrészen az első és  negyedik emeleten erkélyek vannak.    Az ötemeletes épületet a Beszkárt magasépítési osztálya tervezte, az utcai homlokzatot pedig Wälder Gyula.
Az Akácfa utca 61. A házat Pollach Mihály építette, akinek a nevét a Nemzeti Múzeum fémjelzi. Jó, hogy itt van 150 éve ez a ház, sokunk örömére.Az Akácfa utca 61. földszintes ház. Hogy került ide ebbe a belvárosi utcába egy falusi ház - kérdezhetné valaki. A házat Pollack Mihály építette, akinek nevét a Nemzeti Múzeum (1846) fémjelzi. Jó,hogy itt van ez a ház,t öbb mint 150 éve sokunk örömére. Az építtető Eichhorn Ferdinánd volt. 21 év elteltével is Pollack bővítette a házat, udvari toldalékkal. Ekkor már Wohltran János rendelte meg az építést. Ma Szociális Szolgáltató Központ működik a házban. A felújított épület a XXI. században is jól megfelel céljainak. Az alagsori helyiségekben kiállításokat rendeznek, a ház udvarán pedig nyaranta színházi előadásokat tartanak. Ez az "Akácos udvar" belopta magát az erzsébetvárosiak és a fővárosiak szívébe.
Az Akácfa utca 61-ben ma Szociális Szolgáltató Központ működik. A ház Akácos udvara.

Az Akácfa utca 15-23. alatti neobarokk stílusú épület egykor a Beszkárt, ma a BKV székháza. Az ötemeletes székházat a Beszkárt magasépítési osztálya tervezte, az utcai homlokzatot pedig Wälder Gyula, 1926-ban.

Az Akácfa utca 32. kapualja. A jobboldali belső fülke előtt egy oszlop áll, rajta név és évszám: Bischitz Dávidné 1889.

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT