DOB UTCA

A mai Dob utca nevét a hajdan itt állt Három Dob nevű vendéglőről kapta. 1804-ben Drei Trommel Gasse nak (Három Dob utcának) nevezték. Akkoriban a mai Károly körúttól még csak a Klauzál térig vezetett. Ahogy népesedett a város, egyre több ház épült. Az 1840-es években már a Klauzál tértől a mai Dózsa György útig terjedt az utca, melyet egykor Ausserre Drei Trommel Gassenak, azaz Külső Három Dob utcának hívtak. Később a Rottenbiller utca és a Dózsa György út közötti szakaszát leválasztották Damjanich utca néven. 1874-ben egyesítették a Három Dob és a Külső Három Dob utcát Dob utca néven. Ez a név időtállónak bizonyult.
Dob utca 3. klasszicista stílusú lakóház Hild József tervei alapján épült az 1838-as árvíz utánAz utca közepe táján állt s áll a "Három dobról" nevezett mély ház, hajdan szálló. A XIX. század közepére már annyira lezüllött, hogy "az ország leghírhedtebb zsebmetszőinek" lett találkozó helye. Ide tért be kimerülten és gyanútlanul egy fiatal fiú. A szálló egyik nagyméretű szobájában, annak is a legbelsőbb zugában pihent le, majd falatozni kezdett. Amikor megette az "egy krajczáros barna zsömlét", mely készer akkora volt, mint a "mai ötkrajcáros", és a nagy fűrt szőlőt, mély álomba szenderült. Majd hangos csilingelésre ébredt. Amikor kinyitotta szemét, azt hitte, hogy álmodik. A szoba közepén vele egykorú fiút pillantott meg, amint egy imbolygó széken egyensúlyozott. Előtte kis csengőkkel megrakott bábu volt, melynek szűk zsebéből az oda rejtett krajcárt úgy kellett kihúznia, hogy a csengők egyik sem szólalhatott meg. Rájött, hogy ami lepergett szeme előtt, az nem volt más, mint a növendék tolvajpróbája. Megértette, hová tévedt éjjeli szállásra. Megijedt, nehogy őt is belekeverjék valamiképp e mesterségbe, ezért falnak fordult s hangos horkolással alvást színlelt. Amint hajnalodott, kiosont a veszedelmes házból.
A Dob utca 15. szám alatt nyílt meg 2003-ban a Spinoza Kávéház és SzínházEz a fiú Bloch Móricz volt, a későbbi nagyhírű magyar tudós, Ballagi Mór. Ballagi Mór (1815-1891)f elnőtt korában ezt az élményét elmesélte tudós társainak. Véleménye szerint ez a fiú jóval korábban már ismerte mindazt, amit Dickens Twist Oliver című regényében 1841-ben leírt. Megállapította a "zsebmetsző akadémiának " ez a formája rég fennáll a nagy városok tolvaj-céheiben. S ez a Dob utca pusztulásához fog vezetni - tudjuk meg Ágai Adolf Utazás Pestről - Budapestre című 1912-ben megjelent könyvéből. Szerencsére jóslata nem következett be.
Az orthodox izraelita hitközség Dob utcai székháza, amely Löffler Sándor és Béla tervei szerint épült fel
A Dob utca 75-81. szám alatt épült fel a Postaigazgatóság székháza Rimanóczy Gyula tervei alapján 1939-ben
A Dob utca 85. számú iskola homlokzata. Épült Hegedűs Ármin tervei nyomán 1906-ban.
A Dob utca 15. kapuja fölötti dísz
A Dob utca 22-ben található a Frőhlich cukrászda

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT