ERZSÉBET KÖRÚT

Ott, ahol ma villamosok robognak, autók száguldoznak és járókelők sétálnak, alighanem hajózható csatorna épült volna, ha Reitter Ferenc mérnök tervei váltak volna valóra. Ám a kivitelezés tetemes költsége miatt a terv meghiúsult. Ugyanis a mai Nagykörút helyén egykor egy vizes városárok húzódott, ezért kézenfekvő lett volna ennek kimélyítése és hajózhatóvá tétele. A Nagykörutat kezdetben Külső körútnak hívták, mivel az ősi Országút, azaz a Múzeum körút, a Károly körút és annak meghosszabbítása, a mai Bajcsy-Zsilinszky út kapta a Belső körút nevet.

A Nagykörút építése 1872-ben kezdődött el az 1871. évi XLII. t. c. határozata alapján. Megépülésére azért volt szükség, hogy összekösse egymással a külső városrészeket, ami az ipar és kereskedelem fejlődése miatt vált fontossá. A Nagykörút megépítésével együtt készült el az alatta haladó főgyűjtő csatorna is. A Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1896. augusztus 31-én adta át a Nagykörutat a fővárosnak (a Dunától a Dunáig ér).

A Nagykörút egyes szakaszait a Habsburg-ház uralkodóiról nevezték el. A körút VII. kerületi része - akárcsak maga az egész kerület - Ferenc József császár és király feleségéről, Erzsébet királynéról kapta a nevét. 1950-ben Lenin nevét vette fel mind az Erzsébet-, mind a Teréz körút. 1990-ben visszakapták eredeti nevüket.
Az egykori Meteor szálloda és kávéház, ma a Polgármesteri Hivatal épülete. Ady Endre szállodai szobája a III. emeleten volt. Szívesebben tartózkodott itt, mint a New -Yorkban, bár a Meteor nem volt olyan fényes hely, mint a szemközti New-York.
Az Erzsébet körút 43-49 alatt  Ray Rezső tervei nyomán 1896-ban felépült  Grand Hotel Royal szálloda a monarchia legnagyobb, legszebb és legkorszerűbb intézménye, ahogy Heltai emlegette, modern tündérpalota. A Lumier fivérek 1895 évi találmánya után fél év múlva már filmvetítésekre került sor a szálloda kávéházában.
A New-York kávéház régi képeslevelezőlapon
Az Erzsébet körút egy régi képeslevelezőlapon
Részlet a New-York palotáról
A Corinthia Grand Hotel hallja
A felújítás alatt álló New-York palota részlete
A Madách Színház a Royal Orfeum helyén épült fel 1961-ben Kaufmann Oszkár és Fábry Ottó tervei alapján. A színház 1940-ben a Madách tér 6. alatti helyiségben nyílt meg. 1951-től, 10 éven át a Hevesi téri Magyar Színházban működött.

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT