HOLLÓ UTCA

A mai Holló utca első nevét, a Schwarze Adler (Fekete Sas) Gassét 1804-ben kapta. Az utcát 1866-tól Fekete Sasnak hívták. Később Holló utcára keresztelték, mivel már létezett egy Sas utca fővárosunkban. A Holló utca a Dob utcát köti össze a Király utcával. Erre a kis utcára jellemző volt, hogy már az 1880-as évek elejétől ezüstműves kisiparosok telepedtek ide. A 4. szám alatt álló kétemeletes klasszicista ház homlokzatán, a bejárattól jobbra és balra egy-egy emléktáblát fedezhetünk fel. Az egyik tábla Goldziher Ignácnak (1850-1921) állít emléket. A házon lévő másik emléktábla arról tájékoztat, hogy itt élt fél évszázadot meghaladó időn át Dr. Kohn Sámuel, a Pesti Izraelita Hitközség főrabbija, a magyar zsidóság történetírója.

A Holló utca 8. alatti ház a Király utca 13-tól a Dob utca 16-ig tartó Gozsdu-átjáróház folytatásaként épült, és azok átjáró forgalma a Holló utca felé is vezetett. A Holló utca 8. szám alatti házban a görögkeleti román, vagy más néven az ortodox román egyház működik. A görögkeleti román felekezet 1888-ig a Petőfi téri görög és macedón egyházközséghez tartozott. Különválásuk után itt alakult meg a gyülekezetük és létesült imatermük. A gyülekezet tagjait az akkor hazánkhoz tartozó erdélyi román nemzetiségűek alkották. Az egykor még mintegy 3000 fős gyülekezet mára megfogyatkozott.

A felekezet a Gozsdu-alapítvány tulajdonát képező épületek egyikét kapta meg működéséhez. Az alapítványt Gozsdu Manó (1802 -1870) román nemzetiségű legfőbb ítélőszéki bíró hozta létre halála előtt egy évvel, azzal a céllal, hogy vagyonának nagy részét hazai román nevelési célokra fordítsák. Az épület homlokzatára a Budapesti Románok Kulturális Társasága magyar és román nyelvű emléktáblát helyezett el Gozsdu Manó születésének 200. évfordulója alkalmából. A Holló utca 8. számú épület jelenleg felújítás és átalakítás alatt áll. A Holló utca 12. szám alatti ún. Róth-ház 1905-ben épült Román Miklós tervei alapján. Ez a kis utca főleg erről a három házról nevezetes.
Holló utca 4. Kétemeletes klasszicista ház. A bejárattól balra és jobbra egy-egy emléktábla található. Az egyik Goldziher Ignác kiváló orientalistának, a másik Dr. Kohn Sámuelnek, a Pesti Hitközség főrabbijának, a magyar zsidóság történetírójának állít emléket.
A Holló utca l2. szám alatti ún. Róth-ház 1905-ben épült Román Miklós tervei alapján szecessziós stílusban. A ház bejárata.
Holló utca 8. A Gozsdu-átjáróház folytatásaként épült. A görögkeleti román egyház a Gozsdu alapítvány tulajdonát képező épületek egyikét kapta meg működéséhez. Gozsdu Manó kétnyelvű emléktáblája.

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT