HUSZÁR UTCA

A Huszár utca 1879-ben alakult. A mai Rákóczi út és a Rózsák tere közötti, újabban sétáló utca. Nevének eredetét nem ismerjük pontosan. Egy legenda szerint a huszárságot tisztelte meg vele a névadó. Történt ugyanis egyszer Debrecenben, hogy 13 huszár agyonvert egy igen kegyetlen, goromba őrmestert. Ezért a tettükért halálra ítélték mind a tizenhármukat. A tárgyaláson hiába védekeztek, lepergett minden szó a bírákról. Nagy volt a bűnük, ám az ország lakosságának rokonszenve a huszárok felé fordult. Ferenc József császár és király épp abban az időben járt Pesten és meglátogatta a pesti népszínházat. Magyar népszínművet nézett meg, melynek akkoriban Blaha Lujza volt a csillaga. Az utolsó felvonásban Blaha Lujza a király páholya felé fordulva énekelte: "Megmondom én a császárnak magának, Adjon pardont a tizenhárom debreceni huszárnak"

A színésznő rögtönzését halálos csend követte, majd a király elmosolyodott, és tapsolni kezdett. "Tomboló vihar tört ki a nézőtéren. Az emberek kendőt lobogtattak a király felé, vörösre tapsolták tenyerüket, előadás után kifogták Blaha Lujza kocsijából a lovakat és a fiatal jogászok húzták haza a hintóját. Másnap a tizenhárom debreceni huszár kegyelmet kapott. És a huszárok még soha nem voltak olyan népszerűek Pesten, mint akkor." Réthy Sándor, aki a Huszár utca 6. számú házban lakott, és aki elmesélte ezt a történetet a Régi nevek - régi pesti uccák című írásában, azt is hozzátette, hogy ő hitelesnek fogadja el ezt a történetet.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 2003-ban műemlékké nyilvánította a Huszár utca 7-9. szám alatt álló ingatlant. Itt működött hajdan a Haggenmacher féle Hági söröző, s itt volt a Haggenmacher gyár sörlerakata. A védetté nyilvánítás az 1935-ben kialakított épület egészét és különösen a historizáló stílusú kulisszahomlokzatának megőrzését célozza. Valójában a Huszár utca 7-9, a Rózsák tere 4-5, a Munkás utca 10-12 és 14. sz. alatt álló épületegyüttes volt a Haggenmacher (később Dreher -Haggenmacher-Első Magyar Részvényserfőzde) telephelye raktára és sörözője.
A Szent Flórián szobor a Huszár utca és a Rózsák tere sarkán
A Hági söröző egy korabeli képeslevelezőlapon
A Huszár utca és a Szent Erzsébet templom részlete
Huszár u. 7-9. A Hági söröző a közelmúltban

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT