KLAUZÁL UTCA

A mai Klauzál utca zsákutcából alakult ki 1804-ben. Ekkor a Kleine Feld Gasse (1866-tól magyarul Kis mező) nevet kapta. Ám ugyanezt a nevet viselte - a tértől a Király utcáig tartó szakasz - a mai Csányi utca is. A Rákóczi úttól a térig vezető út 1874-ben Klauzál Gábor (1804-1866) az első felelős magyar kormány földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi minisztere nevét vette fel. Klauzál Gábor 1848. április 17-től szeptember 10-ig töltötte be tisztségét. A szeptemberi válság idején lemondott és visszavonult. Az 1861-i és az 1865-i országgyűlésen Szeged képviselője volt a Deák vezette párt programjával. A Klauzál utca a Rákóczi úttól a Klauzál térig vezet. A tér felé haladva a házak állapota romlik. A házsor mindkét oldalon hiányos.

A mai 9. számú épület helyén állt az 1880-as években az a ház, ahol Jankó János (1833-1896) korának legismertebb karikaturistája és festője lakott. A 10. számú kétemeletes klasszicista stílusú épület homlokzata szimmetrikus, a bejárattól balra és jobbra hét-hét ablak látható. Valaha az ablakokat díszes oszlopok fogták közre, mára az oszlopfők díszeiből alig maradt valami. Tágas kapubejárata és lépcsőháza is impozáns lehetett egykoron.

A 30. szám alatti lakóház és kaszinó Román Miklós és Ernő tervei alapján 1924-ben épült Landesmann Simon gyógynövénykereskedő és neje számára. A bérház két utcára néz: a Klauzál utca felé ötemeletes, a Nyár utca felé négyemeletes. A kaszinó bejárata a Klauzál utcáról nyílt. Az étterem és konyha a földszinten a Nyár utcai oldalon kapott helyet. Az épület homlokzata üde látványt nyújt, mivel 2002-2003-ban felújították. Az első emeleten végigfutó erkély-, valamint a második emeleten lévő két íves erkély visszakapta eredeti okkersárga színét és csipkeszerű mintázatát. A 34. számú ház híres embereknek adott otthont. Az 1930-as évek elején itt lakott Székely Mihály (1901-1963) kétszeres Kossuth-díjas operaénekes. Emlékezetére 1964-ben Székely Mihály emlékérmet alapítottak. E házban élt, és itt halt meg Magyar Armand (1898-1961) Európa-bajnok birkózó.
A Klauzál utca 10. egyik lakásának erkélyrészlete. Zorándy Sára felvétele.
A Klauzál utca 30. felújított homlokzata. A lakóházat és az egykori kaszinót Román Miklós és Ernő tervezte 1924-ben.

 

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT