GRAND HOTEL ROYAL

A szálló a monarchia legnagyobb, legszebb és legkorszerűbb intézménye. Nappal elbűvölte az embereket a szálló udvarán csobogó szökőkút. A teraszokon pálmák zöldelltek. Este csodálatos látványt nyújtott a szálloda, hisz fényei beragyogták a sötét körutat. Az ezredéves ünnepség alkalmával született mindenkinek gyönyörűségére ez a tündérpalota. Három csillaggal jelölték a Royal szállodát, akárcsak a "jóféle cognacot". A szálloda részvénytársaságé volt, melyet az idősebb Glück fivér, Frigyes vezetett.

A Royal földszintje is olyan lenyűgöző volt, hogy maradásra késztette a belépőt. Itt voltak a nagyszerű éttermek, a pazar kávéház, a széles teraszok, gyönyörű olvasószoba és társalgóterem pálmák és virágok között. De, ha feljebbment az ember, s megtekintette az első emeletet, páratlan élményt nyújtott a nagyterem, mérete és arányossága miatt is. A falakat freskók díszítették és oszlopos karzat is volt a zenekar számára. A vendégek telefon összeköttetésben álltak a személyzettel, ezen kívül minden emeleten külön városi telefon is volt. A Royal szálló bálterme 1915-ben Royal Apollo elnevezéssel mozivá alakult.

Ez lett a főváros első, igazi nagy, 1000 személyes filmszínháza. A tűzrendészeti előírásoknak megfelelően, a nagyterem előcsarnokát kibővítették, széles lépcsőházat építettek és biztosították a közönség számára a kijáratot a Hársfa utcába is. A Royal Apollo Filmszínház előzménye volt az a filmvetítés, melyre a Lumiere fivérek 1895. évi találmánya után fél év múlva már a szálloda kávéházának külön termében került sor. A filmbemutatásokhoz az engedélyt a Lumiere testvérek magyarországi megbízottja, Eugene Dupont szerezte be.

Közel egy éven át, hetente változó műsor várta a látogatókat. A II. világháború után a Royal Apolló Vörös Csillag néven működött, majd 1990-ben visszakapta eredeti nevét. Maga a Royal 1991-ben négycsillagos szállóként bezárta kapuját, de a filmszínházban 1997-ig még vetítettek filmeket. A több mint száz éves épületet a máltai International Hotel Investments vásárolta meg, s teljes pompájában újjáépítette, meghagyva a Royal egykori homlokzatát és báltermét. 2002. decemberében már meggyőződtünk róla, hogy a több részből álló teljesen elkészülő öt csillagos Corinthia Grand Hotel Royal visszakapta egykori fényét.
A Grand Hotel Royal a századfordulón
A Corinthia Grand Hotel hallja

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

NIEDERMÜLLER PÉTER, POLGÁRMESTER

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT