HÁGI SÖRÖZŐ

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 2003-ban műemlékké nyilvánította a Huszár utca 7-9. szám alatt álló ingatlant. Itt működött hajdan a Haggenmacher féle Hági söröző, s itt volt a Haggenmacher gyár sörlerakata. Valójában a Huszár utca 7-9, a Rózsák tere 4-5, a Munkás utca 10-12 és 14 sz. alatt álló épületegyüttes volt a Haggenmacher (később Dreher - Haggenmacher - Első Magyar Részvényserfőzde) telephelye raktára és sörözője.

Haggenmacher 1910-ben vásárolta meg az ingatlanokat és 1911-ben egyesítette azokat. A svájci származású Haggenmacher család a magyar söripar egyik vezető vállalatának lett tulajdonosa. Ifjú Haggenmacher Henrik alapította a sörgyárat, átvette a Frohner családtól a promontori (budafoki) üzemet is. Évtizedekig Budafokon maradt a cég fő telepe. 1907-ben már Budapesti székhellyel jött létre a Haggenmacher Kőbányai és Budafoki Sörgyárak Részvénytársaság. A Haggenmacher Rt. alapszabálya azt is rögzítette, hogy a kőbányai sörgyár mellett, egyéb serfőző helyek, raktárak is létesüljenek. A Huszár utcai ingatlanokat ezért vásárolták meg. Palackraktárként a Rózsák tere felőli szárnyépület szolgálhatott, mert csak ez volt alápincézve.

Az első világháborúig tartott a hazai sörgyártás fénykora. Majd 1933-ban újra fellendült a sörgyártás, mert megalakult a Dreher - Haggenmacher - Első magyar Részvényserfőzde Részvénytársaság. 1935-ben kapott az addig különböző négy épület egységes homlokzatot, melynek tervezője Friedman Ernő volt. A Huszár utcai homlokzat vakablakaiba régi, híres vendéglősök, kocsmárosok portréit festették. A Hági söröző bejárata köré is festettek portrékat. A söröző a Munkás utcai szárny földszintjén, annak nyugati felén működött. Két helyisége közül a belső terem stukkódíszes volt. 1940-ben az addigi épületekhez csatolták a Munkás utca 14. számú lakóházat is.
A Hági söröző egy korabeli képeslevelezőlapon
A Hági söröző a közelmúltban (Huszár u. 7-9.)

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT