METEOR HOTEL

A Nagykörútról másként vélekedtek, és sajátos hangulatot adtak az új körútnak azok az írók, művészek, akik naponta idejártak, sőt idejük döntő részét az itt létesült kávéházakban, illetve szállodákban töltötték. Ezek egyike volt az Erzsébet krt. 6. szám alatti hajdani Meteor Hotel és kávéház, mely ma a VII. kerületi Polgármesteri Hivatal otthona. Ez az épület korántsem volt olyan fényes hely, mint a szemközti New-York palota, de Ady Endre szívesebben tartózkodott a Meteorban, ahonnan szemmel is tarthatta a New-York kávéházban működő irodalmi centrumot. A tágas, üvegtetős kávéház a szálloda udvarát és az épület földszintjét foglalta el.

Ady szállodai szobája a III. emeleten volt. Kik jártak ebbe a kávéházba? Krúdy Gyula, fővárosunk nagyszerű krónikása, "Ady Endre éjszakái" című könyvéből megtudjuk, hogy napközben főként állás nélküli artisták tanyáztak a kávéházban. "Éjféltájban sem lett nobelebb a társaság a Meteorban, a város különböző mulatóiból, varietéiből, kis színpadjairól, énekes lebujaiból összeverődik, hogy itt megbeszélje az elmúlt este eseményeit." Ady ritkán fordult meg a New-Yorkban, mert azt hitte, ellenségei tanyáznak ott. Reinitz Béla (verseinek megzenésítője) és Zuboly (Bányai Elemér újságíró, költő 1875-1915) voltak a két kávéház között az összekötők. Ők igen kedvelték Ady társaságát, de az irodalmi híreket is, melyekre viszont a New-Yorkban tettek szert.

"Ott az erkélyre vezető lépcső kanyarulata alatt volt egy márványasztal, mely elkülönülve látszott lenni a kávéház többi asztalától. Ennél az asztalnál éjfélkor kezdődött a haddelhadd, akkor verődtek össze a város különböző részeiből a legfurcsább figurák, akik itt irodalmi értesültségeiket kicserélték. Ennek az asztalnak a híreivel rohantak a Meteorba, Adyhoz". - írta Krúdy.
Az egykori Meteor szálloda és kávéház, ma a Polgármesteri hivatal épülete

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

NIEDERMÜLLER PÉTER, POLGÁRMESTER

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT