MMKM ELEKTROTECHNIKAI MÚZEUMA

A Kazinczy utca 21. szám alatt találjuk az MMKM Elektrotechnikai Múzeumát, mely az azonos nevű egyesület javaslatára alakult meg 1975-ben. A Múzeum fenntartását kezdetben a Budapesti Elektromos Művek vállalta. Közhasznú Társasággá történő alakulása után a villamos ipari vállalatok, valamint országos pályázati támogatások teszik lehetővé működését. A gyűjteményt egy korábbi 30/10 kV-os transzformátorállomásban helyezték el. A transzformátorállomást 1934-ben Arvé Károly és Gerstenberger Ágoston építészek tervezték Bauhaus-stílusban.

A Múzeum mögött van annak az áramátalakító állomásnak a gépcsarnoka, ahonnan félévszázadon át ellátták a Belvárost egyenárammal. A transzformátor és áramátalakító állomás együttesét 1987-ben műemlékké nyilvánította az Országos Műemléki Felügyelőség. A gyűjtemény 1982-ben emelkedett múzeumi rangra. Az egykori kapcsolótermekből alakították ki az első és a második emeleten a kiállítótermeket. A termek a magyar elektrotechnika olyan kiemelkedő személyiségeiről kapták nevüket, mint Ganz Ábrahám, a Ganz gyár alapítója, továbbá Mechwart András, Zipernowsky Károly, Déry Miksa és Bláthy Ottó Titusz. Ők voltak a Ganz-gyár Mechwart által 1878-ban létrehozott villamos osztályának kitűnő szakemberei, akik révén világszínvonalra emelkedett a Ganz-gyár.

A Jedlik terem Jedlik Ányosról, az első magyar elektrotechnikusról kapta a nevét. A Bródy-terem Bródy Imre neves fizikusnak, a kripton izzólámpa feltalálójának, a Kandó-terem pedig Kandó Kálmánnak, a villamos mozdony magyar úttörőjének állít emléket.
Az MMKM Elektrotechnikai Múzeuma homlokzata (Kazinczy utca 21.)
A múzeum kiállítótermei (részlet)
A múzeum Zsolnay kerámiával díszített lépcsőfeljárója

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT