ORCZY-HÁZ

Az Országút és a mai Király utca sarkán 1730-ban egy beszálló fogadó épült. Később ennek helyén és a szomszédos telken emelt hatalmas épületet báró Orczy József özvegye vásárolta meg, neve azóta Orczy-házként, még ma is él a köztudatban, jóllehet a házat 1936-ban lebontották. Ez volt a városfalon kívüli Pest legnagyobb háztömbje. Az épületkomplexum nagyságáról fogalmat alkothatunk, ha elmondjuk, hogy 142 lakás, 37 raktárhelyiség, több ezer akó bor befogadására alkalmas pince, mészárszék, két fürdő, két templom és még iskola is helyet kapott a falai között.

Az Orczy-ház már a XVIII. század végén az óbudai zsidó kereskedők céhházaként szolgált. 1856-ig itt tartották a nyersbőr vásárokat. A Király utca felé eső részen működött az Orczy kávéház, melyben Európa sok-sok gabonakereskedője kötötte az üzleteit. A kávéház első bérlője Bauer Sebestyén volt, a bérletet 1870-től a Strasszer család vett át. Az Orczy kávéházban sok híresség szürcsölte el kávéját. Ám nem csak bőrbörzének, hanem "Tanító-börzének (is) különösen jó hírű volt akkoriban a pesti Ország-úton levő Orczy-kávéház.

Ebben (…) a legkülönbözőbb dohány nemek füstjétől illatos helyiségben, mely negyven év múltával is, mind a mai napig, sokat megőrzött régi képéből, tarka sokaságban tolongott egymás hátán a városi és falusi zsidóság, (…) Délután egy és négy óra közt a legpokolibb volt a tolongás és a lárma a pedagógusoknak ezen a börzéjén; ez volt az általános találkozás legfőbb ideje…" Az Orczy-házból indult Kiss József költő (1843-1921) is, aki később A Hét című lap szerkesztője és tulajdonosa lett. A Kiss József által elindított A Hét című lap volt a Nyugat megjelenéséig a legszínvonalasabb irodalmi folyóirat.
A hosszan elnyúló Orczy-ház

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT