„ERZSÉBETVÁROS MESTERE” DÍJAZOTTAK – 2016

Stadler Ernőné

Stadler Ernőné, Ági, 15 éves korában kezdte kitanulni a kesztyűsmesterséget. Állatorvos szeretett volna lenni, de nem akarta itt hagyni szüleit, hogy vidéken tanulhasson. 1959-ben végzett az ipari iskolában, majd megkezdte szakmai gyakorlatát a keresztszüleinél, Kristóf téri, belvárosi kesztyűsüzletükben. Hamar fény derült affinitására, és híre ment tehetségének.

Később a Kígyó utcai kesztyűs üzletben is dolgozott, amikor megszülettek gyermekei, akkor otthonról, akár éjszakákon át, de mindig az önállóságra vágyott.  És amit akart, el is ért, talán ez a maximalizmus vitte sikerre, precíz, hozzáértő és áldozatos munkája mellett.

Amikor lehetősége adódott, először bérlőtársként helyezkedett el a mai Damjanich utcai üzletben, ezelőtt 40 évvel, de mindent elkövetett, hogy véghezvigye álmát. Eladott mindent, amit tudott, és megvásárolta az üzlethelyiséget, így végre saját lábára állhatott.

Minden erejével, és a család segítségével szép lassan beindult az üzlet. Ehhez kellett rátermettsége, és leleményessége, az az örök pozitivizmus, ami a mai napig nem hagyta el. A nehezebb időkben, amikor nem volt pénze anyagot venni, otthoni ruhákat használt fel a kesztyűk készítéséhez, mindig alkalmazkodva az aktuális divatirányzatokhoz.

Leginkább bőr és jersey anyagokból készíti a kesztyűket, de mindent kivitelez, amit a megrendelő kitalál. Nem véletlen, hogy országszerte szinte az összes színháznak, az Operának, az Operettnek is ő készíti a kesztyűket. Unokái segítségével, a kor kívánalmaihoz alkalmazkodva a népszerű közösségi hálón, az interneten keresztül kapja a papírra vetett gondolatokat, amit ő szakmaiságának és rutinjának köszönhetően kivitelez.

Nem találkozott olyan elképzeléssel, amit ne tudott volna megvarrni. A klasszikus formáktól elkezdve a LED- világítással felszerelt kesztyűn át - számára nincs lehetetlen.

Manapság már a magán rendelések háttérbe szorulnak a színházi megkeresések mellett.

Egy több generáció óta öröklődő, közel 150 éves varrógéppel dolgozik a mai napig, ami ha elromlik, maga szereli meg. A különleges hangulatú műhelyében egy ideje már lányával dolgozik együtt, aki mellette tanulja a szakma fortélyait.

A kesztyűkészítésről ugyanolyan szenvedéllyel beszél, mint családjáról, akik a legfontosabbak számára. Férje mindegyik történetének elengedhetetlen szereplője, 2 lányuk, 8 unokájuk és 3 dédunokájuk alkotja az összetartó családot. Szakmája iránti elkötelezettsége, elhivatottsága olyan fiatalos lendülettel társul, amit bárki megirigyelne.

 

Mihály László

Aranykoszorús kárpitosmester, édesapjától tanulta ki a mesterséget. A család kárpitos műhelye a Klauzál téren közel 70 éve működik. A bolt vezetését édesapja halála után vette át. A szakma a családban tradicionálisan öröklődött, már a dédapja is asztalos volt.

A soproni egyetemen szerezte diplomát. Tudását nem csak a munkájában, hanem a szakma tanulóinak képzésében, vizsgáztatásában is kamatoztatja.

Mihály Lászlónak kiváló érzékkel rendelkezik munkák felmérése és koordinálása, egyedi tervezésű bútorok készítése terén. A család szakmai hírnevét nem kisebb munkái által nyerte, mint: Kossuth Lajos országgyűlési padja, Honthy Hanna karosszéke, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi épületében lévő arany-, ezüst-, bronzterem füles olvasófotelei, követségek, minisztériumok berendezései. A helyreállításon, restauráláson kívül sokszor keresik meg modern bútorok készítésével, helyreállításával is, sőt olyan megbízásuk is érkezett már, hogy egy ezelőtt 50 évvel, általuk gyártott garnitúrát kellett újrakárpitozni, de csak a hosszú évtizedek alatti használatából fakadó külsőségek miatt. A hétköznapokban is találkozhatunk munkáival, többek közt a Duna Plaza, vagy orvosi rendelők ajtainak párnázását végezte.

A kis családi vállalkozása szakma magas fokú ismeretével és szeretetével tudott csak generációkon át fennmaradni, ami szinte egyedülálló a felgyorsult, gépesített világban.

Mihály László kreativitása, és kézügyessége hobbija által is megmutatkozik, ugyanis veterán járművek kárpitjának helyreállítását végzi, vagy eredeti pontos mását készíti el, korabeli dokumentumok alapján. A Budapesti Műszaki Főiskola felkérésére egy Ford T-modellt restaurált, amiért a főiskolától Galamb József (tervező) emlékérmet kapott.

 

Lendvai Ildikó

1953-ban született, és 1957 áprilisa óta – egy kisebb megszakítással – a kerület lakója. Erzsébetvárosban végezte el az általános iskolát, majd azután a fodrász szakképesítését is itt szerezte.

15 éves korában, 1968-ban a VII. kerületi Vénusz Fodrász Szövetkezetbe nyert szakmai felvételt. Akkoriban nagy kiváltságnak számított, ha a lakóhelyhez közeli munkahelyen dolgozhatott valaki. Külön szakvizsgát tett férfi, női, és gyerek fodrászatból, így egyre nagyobb szaktudásra és rálátásra tett szert az évek során a mesterség minden területén

1997-ben lett önálló vállalkozó, és ugyanabban az üzletben kezdte meg függetlenségét, amelyben akkor már közel 3 évtizede dolgozott. A kezdetektől a mai napig 5 fő részére biztosít munkahelyet. Az üzletben családias légkörben folyik a munka.

A fodrász szakmára jellemző a folyamatos újítás, változnak a divatirányzatok, a festékek, az eszközök, így a sikerének és a fennmaradásának titka, hogy mindig képest volt megújulni, tanulni, és alkalmazkodni az éppen aktuális szakmai elvárásokhoz.

A majdnem 5 évtized alatt több ezer erzsébetvárosi fordult meg az üzletben, akik az új frizura mellett sokszor kikapcsolódni térnek be hozzá. Az üzlet légköre és Lendvai Ildikó személyisége által megnyílnak az emberek, a szakmai tudásán túl olyan szerepet tölt be az emberek életében, akivel megoszthatják örömüket, bánatukat. Nem ritka, hogy családok legfiatalabbja és legidősebbje is hozzá jár.

A fodrászat fizikai igénybevételeinek nyoma sem mutatkozik rajta, olyan lendülettel dolgozik a mai napig, amit sok fiatal megirigyelne.

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT