„ERZSÉBETVÁROS MESTERE” DÍJAZOTTAK – 2018

„Erzsébetváros Mestere” díjazottak – 2018


Balázs János

Balázs János a 80. életévén túl is aktív, a legidősebb ragja az ipartestületnek. Szakmai tudása egyedülálló, mestersége sajnos az eltűnőben lévő szakmák közé tartozik. Eredeti hivatása alapján hegedűtanár, de szülei halála után átvette a kézimunkaüzlet vezetését, a szintén hegedű tanár feleségével együtt. Tisztességgel és szeretettel végzi munkáját a mai napig is, több évtizede az Ipartestület elnökségének tagja. A szakmai (iparos) berkekben rendkívüli tisztelet övezi, alázata a vevők felé példaértékű.

Szülei kézműves iparosok voltak, a saját kézimunka üzletükben cérnák, fonalak között nőtt fel, de titokban mégis a zene, a művészet vonzotta.

A Zeneművészeti Akadémia elvégzése után hegedű tanári diplomával, a Magyar Állami Operaház szólamvezetőjeként dolgozott. Munkája mellett, a zenekari próbák között a kézimunka üzletben segített szüleinek, hogy aztán az esti előadásokon világhírű művészeket kísérjen a zenekar tagjaként. 1976-ban - átvette a kézimunkaüzlet vezetését, a kisbolt, a lelkiismeretes munkája hamar meghozta az elismertséget és ismertséget számukra. A ruhakészítő kisiparosok is gyakran rendeltek modelljeik részére, de az Ő munkái díszítették a külképviseletek hölgyeinek pliszé (azaz rakott) ruháit. Az Országos Kisipari Divatbemutatókon számtalan bemutató reprezentálta szakmai tudását, pontos precíz munkáját. Több mint 20 éve, hogy a vonót letette, hogy kizárólag a szüleitől örökölt kisüzletben, az Ő hivatásukat folytatva dolgozhasson.

Munkássága, életútja, embersége és szakmai tudása, valóban elismerésre méltó.

 

Basch László

Basch László eredetileg informatikus, aki számítógépes tudását az egészségügy szolgálatába állította: gyógybetétkészítő, a maga alapította SENSITÍV Kft családi vállalkozásban. A kerületi, Akácfa u. 65. sz. alatti „Lábászat” néven ismert üzletben dolgozik. Neve és munkája a határon kívül is ismert és elismert, sokan fordulnak hozzá segítséget kérve. A saját maga által kifejlesztett számítógépes program segítségével, és eszközök segítségével térképezi az ember lábát, és íz így készült nyomáseloszlási képen egyértelműen diagnosztizálhatók a gerinc-, és térdproblémák is, amely alapján egyénre szabott és speciális anyagból talpbetéteket tud elkészíteni. A munkája során kiemelten foglalkozik a diabetesben szenvedők lábproblémáival, de a részlegesen amputált végtaggal bírók esetében is segítséget tud nyújtani.

Tevékenysége nagyon fontos, mert kevesen vannak, akik ennyire elhivatottan végzik ezt a munkát és segítenek, sokszor és nagyon sok embernek határon innen és azon túl is. Az irányításával kiváló szakemberek dolgoznak műhelyében.

 

Orbán Sándor

Az étkezdét a Klauzál tér 9. alatt Kádár Béla alapította 1957-ben, ahol egykor még nyomda üzemelt. Később – közel húsz évig – Garami Tibor volt a tulajdonos, majd Orbán Sándor vette át, és vezeti a mai napig Ennek is már 27 éve. Kollégái, akik a kisvendéglő lelkét is adják, és akikkel főznek, eladnak, felszolgálnak, takarítanak, szintén közel 30 éve a munkatársai. Orbán Sándor nem csak tulajdonos: ő a szakács, ő az, aki körbejár és elbeszélget a nem ritkán külföldi vendégekkel, aki köszönti a törzsvendégeket, és ő a pénztáros is: csak nála lehet fizetni a bejárat mellett, a „becsületkassza”, a megelőlegezett bizalom mai napig működik éttermükben.

A kisvendéglő igazi pesti legenda. Legendás a hely, az étterem is a 70-es -80-as évek hangulatát idézi, de legendásak a vendégek is, akik ide járnak.

Dévényi Tibor, aki közel 30 éve törzsvendége a Kádár étteremnek, így jellemezte a „Kádár” varázsát: „itt minden világnézetű ember jól érzi magát”.

Az étterem falait az ott járt hírességek, törzsvendégek dedikált fotói díszítik: Kabos László, Papp László, Gobbi Hilda, Böjte József, Marcello Mastroianni, Sylvester Stallone, Kiss Gergő, Bárdosi Sándor - akinek édesanyja, Katalin, közel 30 éve dolgozik a Kádárban.

A Kádár a környék szellemének engedve elsőrangú zsidó-magyar konyhát visz, minden napnak van valamilyen specialitása a folyton változó, tucatnyi fogás mellett. Kedd a vadasé, szerda a ludaskásáé, szombaton sóletet szolgálnak fel, ami messze földön híressé vált, hiszen továbbra is az első tulajdonos, Kádár Béla receptje alapján készül.

A Kádár étkezde ma már szinte minden gasztronómiával foglalkozó szaklap ajánlását bírja.

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT