ERZSÉBETVÁROS MESTERE - 2015.

Falk György

Falk György Szentendrén született. Szakma választását nem családi örökség, hanem érdeklődése vezérelte. 1943-ban állt be Mészáros Lajos ötvös mesterhez, a Mária utcai üzletbe. 1947-ben vált belőle segéd. A háború alatt egyre kevesebb lett a nemes anyag, valamint a munka, így mestere fel kellett mondjon neki. 1949-ben elvitték katonának, ahol 3 évig szolgált. Ezután a Csat és Aprófém Szövetkezetben helyezkedett el, majd 1967-ben mestervizsgát tett. 1969-ben megnyitotta saját üzletét a Gozsdu negyedik udvarában, ahol társbérletben dolgozott. Eleinte ékszerkészítéssel is foglalkozott, később már csak javításokat végzett, miután felismerte, hogy azt nem csinálja senki más a környéken. Leginkább ezüst tárgyak javításával foglalkozott, főként evőeszközök, gyertyatartók, használati tárgyak, de legkedvesebb munkája egy neobarokk teáskészlet volt, melynél különösen fontos volt a kor sajátosságainak figyelembevételével eljárnia.

A kétezres évek elején a Gozsdu udvar felújításával költöznie kellett, így került 2002-ben a mai, Wesselényi utca 11 szám alá műhelye.

1981-ben Kiváló Kisiparos, 1989-ben Ipar Kiváló Mestere, 1989-ben pedig Aranykoszorús Mester elismerésekkel méltatták munkásságát. Mai napig a nyugdíj mellett, aktívan dolgozik, ahova az új vendégeken kívül törzsvásárlóit szolgálja ki, és a régi színésztársadalom kiválóságai is hozzá járnak.

Lánya is kitanulta az ötvös mesterséget, egy ideig dolgozott is a szakmában. Kiemelkedő pályafutása alatt végig támogatta felesége, akit sajnos nemrég veszített el, és akit a munkatársak és barátok egyaránt nagyon szerettek kedvessége és talpraesettsége miatt.

 

Körmöndi Géza

Körmöndi Géza a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ricsén született, 1958 óta él Budapesten, a Király utcában nőtt fel. Általános iskolai tanulmányai után hosszú gondolkodás után választotta a cukrászmester szakmát, ám ekkorra már kifutott a jelentkezési határidőből, így egy évet édesapja munkahelyén dolgozott a szabó gyárban. Szülei mindketten szabók voltak. Ezután jelentkezett cukrásztanulónak a Dohány utcai Tenczel Cukrászdába. 1970-ben tette le szakvizsgáját. 1972-től kisebb cukrászüzemekben tökéletesítette szaktudását, majd 1987-ben visszatért a Tenczel Cukrászdába, először alkalmazottnak. Ezután egy tulajdonosváltás következtében bérlője lett az üzletnek, és vállalkozóként folytatta a munkát. Ezt szaktudása, a cukrászda működésének és vendégeinek ismeretében tökéletesen vitte tovább.

Mindig szerettek volna egy saját üzletet, majd 1996-ban úgy hozta a sors, hogy megtalálták a mostani, Damjanich utcai helyiséget, ami kialakításában megfelelt az elvárásoknak. Ezután 2 év megfeszített munka következett, teljes felújítással, önerőből és rokoni segítséggel, melynek eredményeképp 1998 júliusában megnyitott a Katalin Cukrászda, melyet azóta is ugyanazzal az odaadással vezet az Arany habverő díjas mester.

34 éve házas, 1981-ben vette feleségül Katalint, aki mai napig alappillére a cukrászdának, és mindig megbízható háttérbázist biztosított férjének, a bolt méltán viseli nevét. Két fia közül fiatalabb szintén a cukrász mesterséget választotta szakmájául, jelenleg ő az üzlet vezető cukrásza.

A Katalin Cukrászdában mindig szeretettel fogadják a vásárlókat, akik igényei t szem előtt tartva tudott fennmaradni az évtizedek során , így üde színfoltja, és közkedvelt helyszíne a kerületnek.

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT