ERZSÉBETVÁROS DÍSZPOLGÁRA - 2016

Végh Tamás
 

Végh Tamás 35 éves munkássága alatt 1995-től 2014-ig szolgálta a fasoriakat és Erzsébetvárost. 1960. szeptember 4-e a megtérésének napja, édesapja hatására - aki maga is lelkipásztor volt – és komoly belső indíttatásra választotta hivatását.  1976 – 1995 közt a Fót – Központi Református Egyházközösség vezető lelkésze volt.  1991-ben az általa vezetett egyházközség közreműködésével elindult az ország egyik első Ökumenikus Általános Iskolája, melyet a négy felekezet közösen alapított. Az intézmény a hazai ökumené egyik legszebb példája lett. A Fóton eltöltött évek után igehirdetői, lelkigondozói, hitoktatói munkásságát Erzsébetvárosban folytatta.  Hitvallása a családok egyben tartása, egységének megőrzése.  A „legszenvedélyesebb lelkészként” emlegetik a református egyházban. Vidám, nyitott, lendületes egyéniségének köszönhetően a közel 600 főt számláló fasori gyülekezetnek ma már az egyik legnagyobb gyülekezete, közössége Erzsébetvárosnak.  Utódja, Somogyi Péter lelkipásztor Végh Tamás búcsúztatásán az „Égő szívű embernek” nevezte a nagytiszteletű lelkészt.

Utolsó prédikációja után adott interjújában így fogalmazott saját pályájáról:

Egy lelkésztársam mondta nekem, hogy az a hír járja, csak azért akarok a Fasorba menni, hogy mindenkit megtérítsek. Mondtam is neki: „Te Gyuszi, jól jön ez még nekem egyszer az Úr előtt, ha ilyeneket terjesztenek rólam." A Fasor egyik nagy előnye volt, hogy tulajdonképpen nem volt mit elrontani rajta. Szépen fejlődni kezdtünk, egyre többen jöttek a templomba, ma már hatszázan járnak hozzánk. Lelkészi szolgálatom legnagyobb eredményének magát a gyülekezetet tartom. Valódi építő munkát végeztek, az anno „megfáradt” gyülekezethez ma rengeteg fiatal tartozik, tartalmas és változatos gyülekezeti életet kínálnak nekik.

Társa és támasza kezdetektől fogva felesége, aki sokszor egyenes és a lényegre rávilágító kérdéseivel segítette a helyes irányba terelni munkásságát. Jelenleg két fő „szolgálata” tölti ki - családja mellett - az életét: az evangelizáció, melyet az elmúlt évben 19 alkalommal vállalt el és a fiatalabb lelkészek lelkigondozása. Erzsébetváros Önkormányzata elkötelezett támogatója minden közösségépítő munkának, ami a mai nehézségekkel és kérdésekkel teli világban segíti tagjainak boldogulását, támogatja őket akár egyéni küzdelmükben, akár társadalmi beilleszkedésükben. Végh Tamás lelkész út élete, munkássága, elkötelezett hitélete minden eljövendő nemzedéknek szolgálhat példamutatásul.

 

Erzsébetváros posztumusz díszpolgára

Kézdy György

Kézdy György korunk legjelentősebb karakterszínésze, alakításaiban művészi szintre emelte a groteszk ábrázolásmód eszközeit is.1936. február 14. Budapesten, Erzsébetvárosban született 1936-ban, a Rákóczi u. 80. szám alatt. Már középiskolás éveiben kitűnt színjátszói tehetségével. 1954-ben érettségizett a kerületi Madách Imre Gimnáziumban, majd könyvkötészetet tanult. Saját bevallása szerint életpályájának meghatározó személyiségei neves tanárai voltak többek közt prof. Schweitzer József főrabbi is. 1962-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, ezt követően a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött. 1967-ben a Pécsi Nemzeti Színházhoz tagja lett.1977–78-ban a Kecskeméti Katona József Színház színésze volt.1978 és 1987 között a Nemzeti Színház tagja volt, s játszott vendégszínészként a Játékszínben is. 1987-től 1993-ig a Szolnoki Szigligeti Színház tagja volt. 1993-ban került a Veszprémi Petőfi Színházhoz. Pályája végén szabadfoglalkozású színészként dolgozott. Pályáján eltöltött 41 éve alatt (1958 és 2010 júniusa közt) közel 140 színházi bemutatója volt.42 színházi felvétel, hangoskönyv kiadások, 40 játékfilm és 20 tévéfilm teszi gazdaggá színészi életútját. Karinthy Frigyes műveiből összeállított „Ki kérdezett?” című önálló estjével több ezerszer lépett fel külföldön és itthon is. Emlékezetes színpadi alakításai mellett igazán széleskörű, országos ismertségre az 1988 és 1999 között forgatott népszerű televíziós sorozat – a Szomszédok - Virágh doktoraként tett szert. Munkáját 1981-ben Jászai Mari-díjjal jutalmazták, majd 1988-ban megkapta a Magyarország Érdemes Művésze elismerést. 2006-ban Ivánka Csaba-díjat kapott.

 

A 2003-ban létrejött Élet Menete Alapítvány egyik alapítója és élete végéig elkötelezett önkéntese volt. Az Élet Menete Alapítvány alapítása óta dolgozik azon, hogy a holokauszt emlékezete ne merüljön feledésbe Magyarországon. Ma a világ 53 országában működő hasonló szervezet mintájára jött létre azzal a céllal, hogy rendezvényein fiatalok es idősek, közéleti személyiségek, színészek, művészek, sportolók, politikusok felekezeti es politikai hovatartozásra való tekintet nélkül, ünnepélyes keretek között együtt róhassak le kegyeletüket a holokauszt áldozatainak emléke előtt es tegyenek hitet a társadalmi szolidaritás, valamint a demokratikus politikai kultúra mellett.  Az Alapítvány 2014. február 7 – én a Dohány utcai zsinagógában állított emléktáblát Kézdy György tiszteletére.

Kézdy György művészi hitvallásának fontos eleme volt a zsidó kulturális örökség megőrzése, szervezője és tagja volt a Magyar Zsidó Kulturális Egyesületnek (MAZSIKE) is. 2006-ban kitüntették a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjével. Három évvel ezelőtt bekövetkezett tragikus halálával a magyar színésztársadalom nagyszerű művészét veszítette el. A színész 75. születésnapján egy interjúban úgy fogalmazott: "A színészet szakma. Nagy szakma. Meg kell tanulni, és ha valaki azon túl még egy kicsit hozzá tud tenni, akkor azt lehet mondani, hogy művész lesz". Munkája mellett, életének egy évtizedét is a kerület lakójaként, a Klauzál tér 2. sz. alatt töltötte a színművész, ahol emlékére Erzsébetváros Önkormányzata a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület támogatásával születésének évfordulójára emléktáblát helyeztetett el.

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT