ERZSÉBETVÁROS DÍSZPOLGÁRA - 2017

Dr. Kiss Gergely
 

Dr. Kiss Gergely Erzsébetvárosban született, a Rumbach Sebestyén utcában, a mai napig a Klauzál tér 7 – et tartja szülőházának, ahogy nemrég megjelent életrajzi könyvében gyermekkoráról ír. Vágola Éva: Erzsébetvárosiak – Portrék 2. könyvünkben olvasható interjújában úgy fogalmaz, hogy nem csak szülőhelye Erzsébetváros, hanem az „első mosoly, lépés, sírás, csók, pofon és barátság színhelye” is kerületünk. Az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola diákja volt 1984 – 1992 közt. Az iskola diákjaival szinte napi kapcsolata van, hiszen a 3. és a 6. osztályos diákok az általa fenntartott sportakadémia szervezésében járnak úszásoktatásra, a Dagály strandra, a nevével fémjelzett Modern Sport Akadémiába. A Kertész utcai általános iskola – megbecsülése jeléül - testnevelés szaktantermét a háromszoros olimpiai bajnokról nevezte el. „Kiss Gergő” olimpikon fotójával az itt tanulók nap, mint nap találkozhatnak, amely egyfajta bíztatás, hogy megfelelő teljesítménnyel ők is sokra vihetik.

Dr. Kiss Gergely az általános iskola után sem hagyta el Erzsébetvárost: a Madách Imre Gimnáziumban tanult. Azokban az években már erősen lekötötte a vízilabda - 9 éves korában kezdett vízilabdázni a BVSC csapatában - gimnazistaként meghívták a felnőtt válogatottba, de még az ifjúsági csapatban is játszott. „Abban a néhány évben sokat fordult velem a világ, a vízilabdával egyre előrébb haladtam, ennek a csúcsa volt 23 évesen az olimpiai aranyérem” – Erzsébetváros iránti szeretetéről sokat elárul az is, hogy hogy esküvőjét is Rózsák terei templomban tartotta. Ma már 3 gyönyörű kislány édesapja.

Sportpályafutása:

Posztja jobb szélső, bal kezes, erőteljes lövéseit az egész Világ ismeri.

Háromszoros Olimpiai bajnok, Világbajnok, kétszeres Európa bajnok, kétszeres Világliga győztes, háromszoros Euroliga győztes, háromszoros Euroliga döntős, hatszoros bajnoki aranyérmes, kétszeres magyar kupa győztes, Máltai kupa győztes, ifjúsági és junior Európa bajnok, junior Világbajnok.

1996-ban, 97-ben és 98-ban Kiváló ifjúsági sportoló-díjat kapott, 2000-ben Az év magyar csapatának tagja, 2000-ben, és 2004-ben Aranysapka díjat kapott, amit az Európai Vízilabdaklubok Szövetsége a sportág legnagyobbjainak ítél oda. 2008-ban A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést kapott, szintén 2008-ban Budapest díszpolgárává választották, és szintén ebben az évben I. osztályú "Honvédelemért" kitüntetésben részesült. 2009-ben Az év magyar vízilabdázójának választották, 2012-ben pedig Miniszteri elismerő oklevelet kapott. Elismeréseit azóta is tovább gyarapította: 2015-ben, az International Swimming Hall of Fame a sportági „Hírességek Csarnoka” a tagjai közé választotta, Fort Lauderdaleben. Ma is aktív sportoló. Méltó példakép a felnövekvő generáció számára, a tehetség mellett kimagasló szorgalmával, és a sportág iránti elkötelezett szeretetével érte el kivételes sikereit.

Erzsébetváros Posztumusz díszpolgára

Kocsis Zoltán

„ Az eredetiség, még inkább az egyéniség számít. Igaza van Bartóknak, amikor azt mondja, az egyéniség a legtöbb, ami megnyilvánulhat.”  Kocsis Zoltán szavai ezek, négy éve mondta ezt, egy vele készített interjú során. 2016. novemberében bekövetkezett halálával olyan űrt hagyott maga mögött, amelyet képtelenség betölteni. Nem csupán nagy művész volt, jóval több ennél: igazi egyéniség, aki bármihez kezdett, az egyedi lett és megismételhetetlen.

Kocsis Zoltán a Molnár Antal Zeneiskola elődintézményének növendéke volt több híres művész, zeneszerző kortársaként. Kerületünk zeneiskolája, mely többek közt kérelmét és támogatását fejezte ki Kocsis Zoltán posztumusz díszpolgári jelölését illetően – felújított dísztermét Kocsis Zoltánról nevezte el, reménykedve abban, hogy falai közül is kerülhet ki olyan tehetség, aki szintén egyedit, megismételhetetlent tud majd alkotni 21. században, min Kocsis Zoltán.

A művész úr kortársa, Perényi Miklós gordonkaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára így fogalmazta meg Kocsis Zoltán korszakos jelentőségét: „Nemcsak zongoraművész és karmester volt, hanem zeneszerző és zenetudós is, akit kisgyermek korától fogva mélyen megérintett a zene élménye, a zeneszerzők egyéni hangja, formavilága, a tökéletes zenei formák tartalomteremtő ereje, lehetősége”. Hozzátette: „Fiatal korától kezdve szívósan tökéletesítette technikáját, hallatlan szorgalommal gyűjtötte zenei ismereteit, megérezve saját zseniális képességeit, lehetőségeit. Külső és belső hallása, a zene szövetének gyors megértése, óriási szervezőképessége és memóriája a zeneművek nagyvonalú megszólaltatását eredményezte”.

Kocsis Zoltán az 1965-től Kertész Utcai Általános Iskolába (mai Kéttannyelvű) járt, osztálytársa volt többek közt a szintén zongoraművész, zeneszerző Ránki Dezső is.

Kocsis Zoltán posztumusz díszpolgári jelölését Mácsai Pál, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes művész, az Örkény István Színház alapító igazgatója, Erzsébetváros Díszpolgára is kifejezte, támogató levelével. Kocsis Zoltán az Örkény kert rendezvény - az Örkény István Színház és Erzsébetváros Önkormányzatának hagyományos, közös évadnyitó kulturális rendezvénye – rendszeres fellépője volt.

Mint ahogy búcsúzójukban írták: „Búcsúzunk Kocsis Zoltántól, a világ zenei életének egyik meghatározó szereplőjétől, aki sokat adott az Örkény Színháznak is. Évről évre eljött az Örkény kertre, zongorázott nekünk, ezzel ezt az eseményt olyan horizont felé is elmozdította, ahová nélküle nem tudtuk volna.”

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT