SZIRMAI ZOLTÁN

Szirmai Zoltán


1935. március 27-én született Budapesten.

Édesapja vegyipari olajszakemberként vezetője volt egy külföldi cég magyarországi képviseletének. Édesanyja, Bednárovics Margit felvidéki erdész családból származott. Három bátyja volt, Tibor, Walter és Olivér, akik mindannyian műszaki végzettséggel mérnöki pályán dolgoztak.

1962-ben megnősült, felesége Nacsa Margit, 2 gyermekük van, László orvos, Andrea bölcsész.

A gimnázium elvégzése után az ELTE magyar irodalom szakára jelentkezett, de családja polgári származása miatt nem vették fel. Átmenetileg a diósdi csapágygyárban dolgozott folyamatirányító asszisztensként. 1955-ben jelentkezett az Evangélikus Teológiai Akadémiára, melyet 1960-ban fejezett be. Ezt követően Gyönkön másfél évig, majd Budapest-Ferencváros evangélikus gyülekezetében volt segédlelkész.

1964-től a Budapest-Fasori Evangélikus Gyülekezet lelkésze először segédlelkészként Koren Emil mellett, 1971-től megválasztott lelkészként nyugdíjazásáig végzezte az egyházi szolgálatot. 1967-68 között a svájci ökumenikus főiskolán Bossey-ben ösztöndíjasként posztgraduális képzésben vett részt, majd egy szemesztert hallgatott a genfi egyetem teológiai fakultásán.

A gyülekezeti munka mellett rendszeresen publikált a Magyarországi Evangélikus egyház folyóirataiban. A Magyarországi Evangélikus Egyház közegyházi munkájában is aktívan részt vett, mint például az 1984-ben Budapesten megrendezett Lutheránus Világszövetség Kongresszusának szervezésében, valamint külügyi bizottsági tagként számos külkapcsolati munkában.

Lelkészi munkájában mindig nagyon fontos szerepet kapott az ifjúság között, az ifjúságért végzett munka, így tevékeny szervezője, illetve vezetője lett az 1980-ban induló Ifjúsági konferenciának, melynek helyszíne a Balaton mellett, Gyenesdiáson van.

Amint az ifjúság nevelése, lelki gondozása mindig különös jelentőséget kapott lelkészi munkájában, így munkálkodásával jelentős szerepet játszott a nagyhírű Fasori Evangélikus Gimnázium újraindításában is. Az iskola hiánya sokaknak okozott szomorúságot, a világhíressé vált diákok is pártolták ismételt megnyitását.

A kitartó munka és tárgyalások eredményeként azután ez lett az első oktatási intézmény, melyet az Evangélikus Egyház visszakapott az államosított iskolák közül. 1989-ben, még a rendszerváltozás előtt az akkori oktatásügyi miniszter, Glatz Ferenc itt tartotta az országos iskolai évnyitót. A Gimnázium újraindítását külföldi és magyar öregdiákokkal együtt készítette elő. Éveken át fáradozott azon, hogy az iskola az egyház tulajdonába visszakerüljön és régi fényében újra működjön.

Nagy gondot fordított lelkészi szolgálata során a kerület egyik legjelentősebb épületének, a Fasori Evangélikus Templomnak szépítésére és karbantartására, a háborús sérülések renoválására. A belső felújítás 1971-ben történt meg, majd a későbbiekben sor került a háború alatt elszállított harangok pótlására, a toronyóra felújítására, a Róth Miksa által tervezett ólomüvegek eredeti szépségében történő felújítására.

2005 októberében a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának előírásai szerint nyugdíjazását kérte.

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT