"PRO URBE ERZSÉBETVÁROS" DÍJAZOTTAK - 2014

„Pro Urbe Erzsébetváros” díj - Gesztelyi Nagy Zsuzsanna festőművész

 

Debrecenben született. Már kisgyermek korában kitűnt rajztehetségével, édesanyja idejében felismerte kiemelkedő adottságát, és támogatta fejlődését.  A Képző- és iparművészeti Gimnázium elvégzése után 6 évig Berlinben élt, ahol építészek mellett dolgozott. 1996-ban kezdett a festészettel komolyabban foglalkozni, 1998-ban az Ars Hungarica Művészeti Szakiskola festő szakán végzett, majd 2004-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerezte meg festő és – művésztanári diplomáját, de ekkorra már több hazai és külföldi egyéni és csoportos kiállítása is volt.

Több mint 10 éve lakik Erzsébetvárosban. Lakásában kialakított műtermében születnek alkotásai. A gyakorlat mellett oktatja is a festészetet, tanítványai közül többen nyertek felvételt képzőművészeti oktatási intézményekbe.  Jelenleg saját magát is továbbképzi, művészetterápiás tanulmányokat folytat.

Festményeit a fény érzékelése és képek általi érzékeltetése és a színek kompozíciója teszi igazán egyedivé. Munkáiban a fény színeinek sajátosságait adja vissza olyan életszerűséggel, amely által képei életre kelnek. A tér síkjainak kifinomult ábrázolása okán a festmények szinte kézzel foghatók.

2003-ban Barcsay-díjat, 2004-ben pedig KogART-díjat nyert.

Rengeteg egyéni kiállítása volt már, többek közt a budapesti Cirko Galériában, a Suzuki Ház Galériában, a Mucius Galériában, a Retorta Galériában, a Hilton Galériában, a Saint Galériában, a Ráday Galériában, és az Inda Galériában. Válogatott csoportos kiállításokon is számtalanszor bemutatkozott.

A budapesti KOGART-gyűjtemény, és a luxemburgi European Invest Bank közgyűjteményében is szerepelnek művei.

 

 „Pro Urbe Erzsébetváros” díj - Ráday Mihály filmoperatőr, rendező, TV-s szerkesztő, művészettörténész, városvédő

 

Erzsébetvárosban született az akkori Liget Szanatóriumban, melynek helyén ma, konferencia központ áll. Édesapja Ráday Imre színművész, édesanyja Ferda Erzsébet Magdolna divatdiktatrisz.

A kerülethez nemcsak születése, lakhelye, és iskolája köti, hanem későbbi munkássága is elválaszthatatlan Erzsébetvárostól. Nem túlzás kijelenteni, hogy nála jobban senki sem ismeri a kerületet, annak épületeit, történetét, titkait, részleteit. Rengeteg ház, és épület köszönheti neki fennmaradását, helyreállítását.

Segítségével alakult meg az Elektrotechnikai Gyűjtemény, valamint ő találta ki a Róth Miksa Emlékház megalakítását is. Rengeteg olyan értékes ház van, mely sorsának alakulásában része volt, többek közt ilyen a Hungária-Fürdő, az Árkád bazár, a Royal Szálló.

Művészettörténészként és városvédőként is fáradhatatlanul küzd az értékeink, örökségünk megóvása érdekében.

Támogat minden olyan törekvést, mely az épületek korabeli hangulatát, értékeit és látképét hivatottak helyreállítani, megőrizni és fenntartani. 1981-ben embereket toborzott, hogy fotókkal örökítsék meg a budapesti épületeket, ez a gyűjtemény kötet formájában Adalékok címmel jelent meg, és ma is hozzáférhető. Az ekkor együtt dolgozó csapatból alakult meg 1983-ban a Városvédő Egyesület, melynek alapítója és mai napig elnöke.

Felfogásában és hozzáállásában Széchenyi és Andrássy Gyula szemléletét igyekszik megőrizni, miszerint Budapestet nem kerületekre osztva, hanem egynek, egésznek kell tekinteni, hiszen egy-egy városrész vagy kerület nem határolható el az által valódi egységéből, hogy közé határvonalat húznak.

Egy kicsit mégis kiemelkedik ebből az egységből Erzsébetváros, hiszen azon kívül amit a szem lát rengeteg titkot rejtenek épületei, a belső terek, udvarok, korlátok, melyek históriáját Ráday Mihály egytől egyig ismer, és igyekszik az emberekkel megismertetni cikkekben, könyvekben, filmekben, magazinműsorokban.

Rengeteg díjjal és kitüntetéssel méltatták munkát, ezek közül a legjelentősebbek:

1969-ben Oberhausen nagydíjat, 1979-ben Balázs Béla-díjat kapott, 1982-ben neki ítélték a Film- és Tv kritikusok díját, 1985-ben a SZOT-díjat, 1988 -ban pedig a Podmaniczky-díjat. 1990-ben Pro Urbe Budapest elismerést kapott.

1994-ben „Medals of Honour”, az Europa Nostra örökségvédelmi szervezet díját nyerte el.

1996-ban Kossuth-díjjal tüntették ki, 2005-ben Táncsics Mihály-díjjal, 2005-ben Prima díjjal méltatták.

2009-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, 2012-ben pedig a Gundel művészeti díj odaítélésével ismerték el tevékenységét.

Munkásságának bármely területét nézzük, a filmezéstől a művészettörténetig, kimagasló eredményeket ért és ér el szenvedélyes és kitartó hozzáállásával, és neki köszönhetően méltó módon őrizhetjük meg örökségeink az utókor számára.

 

„Pro Urbe Erzsébetváros” díj - Vigyázó István a Nagycsaládosok Országos Egyesület 7. kerületi csoportjának vezetője


Vigyázó István születése óta Erzsébetvárosi lakos. Öten voltak testvérek, feleségével négy gyermeket nevelnek.

Negyedik gyermeke születésekor lépett be a Nagycsaládosok Országos Egyesületébe, majd 1995-ben választották a 7. kerületi szervezet vezetőjének.

Az egyesület alapszabályban rögzített céljai: az élet és az anyaság tiszteletére nevelés, a házasságért és a jövő generációért érzett felelősség erősítése, a nagycsaládok sajátos érdekeinek képviselete és szolgálata, a nagycsaládok egymást ismerő és segítő közösségekké szervezése. Tagjai azok lehetnek, akik háztartásukban legalább három gyermeket nevelnek vagy neveltek fel, az egyesület céljaival és feladataival egyetértenek, és lehetőségeik szerint részt vesznek azok megvalósításában. A tagság generációról generációra öröklődik.

Felbecsülhetetlen a közösség építő és formáló szerepe, melynek mozgatórugója kerületi szinten Vigyázó István személye, egyfajta védőhálót biztosítva az egyesület tagjai számára. A szervezetek vezetői régiós fórumokon és képzéseken vesznek részt, ezzel elősegítve a minél kifinomultabb szervezeti működést egyesületi és közéleti színtéren egyaránt. Elkötelezetten dolgozik a maradandó értékek, értékrend fenntartásáért, hiszen a család fontossága megkérdőjelezhetetlen.

Szoros együttműködésben áll az országos egyesülettel, évente több alkalommal közös programokat, találkozókat, kirándulásokat szerveznek, ezáltal a hosszú évek során kialakult egy olyan összetartó közösség, akik hasonló örömökben és nehézségekben részesülnek, ezáltal nagy segítségére lehetnek egymásnak.

2014-et az Európai Unió a család évének nyilvánította, ezzel nemzetközileg alátámasztva a család szerepét és mindenekfelett álló fontosságát.

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT