"PRO URBE ERZSÉBETVÁROS" DÍJAZOTTAK - 2015

Dr. Pataki Éva

Dr. Pataki Éva Abonyban született, általános- és középiskolai tanulmányait egyaránt itt végezte. A középiskolában szerette meg a biológiát, így érettségi után Cegléden elvégezte a fogászati-asszisztens képzést, majd 1967-ben felvételt nyert a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Fogorvos-tudományi karára, amit 1972-ben summa cum laude diplomával fejezett be. Ezután Berettyóújfalun helyezkedett el, ahol 17 környező település ellátása tartozott a rendelőjéhez, ami komoly szakmai alázatot és emberfeletti munkabírást igényelt. Nagyon szerette és érdekelték a klinikai tárgyak, 1974-ben fogszakorvosi, majd 1988-ban szájsebész képesítést szerzett. 1971-ben ment férjhez, akivel 1977-ben költöztek Budapestre, ahol a Péterfy Kórház szájsebészeti osztályán helyezkedett el. 1989-től szájsebész-szakfőorvosként, később 1995-től 2014-es nyugdíjba vonulásáig a szájsebészet és fogröntgen vezető orvosaként dolgozott.

Kiemelkedő szakmai tudással és lelkiismeretességgel vezette az osztályt, de ezen túlmenően részt vett a fogászati- és röntgenasszisztens képzésben, külső gyakorlatvezetőként a fogorvosképzésben, valamint a kerületen kívüli kollégái is mindig számítottak konzultációs tanácsaira.

Empátiája, odaadása révén olyan különleges viszonyt tudott kialakítani a betegekkel, ami szeretetet, tiszteletet és ragaszkodást váltott ki pacienseiből. Munkatársai és betegei egyaránt megbecsüléssel tekintenek rá.

Mindig nagy hangsúlyt fektetett a szűrővizsgálatokra és a prevencióra, és ezért mindent el is követett – rendszeresen dolgozott munkaköri kötelezettségén túl a kerületi egészségnapokon, valamint gyakran járt idősotthonokban is.

Egyéni hitvallása szerint addig nem kezdett neki a vizsgálatnak, míg félelmet vagy aggodalmat érzett páciensein, és a szakmai tudáson túl ez a szemlélet tette igazán kiemelkedővé szakmájában.

38 évet dolgozott a kerület szolgálatában, és 16 éve Erzsébetváros lakója. Férje az Állatorvos Tudományi Egyetem nyugalmazott tanszékvezetője, 2 gyermeke van. 2014-ben gerincbántalmai miatt kényszerült nyugdíjba vonulni, de régi betegei és kollégái a mai napig szeretettel üdvözlik, amikor találkoznak.

 

Krieger Artúr

Krieger Artúr Aranykoszorús kárpitosmester Krakkóban született, ahol édesapja akkoriban a krakkói kárpitos üzem vezetője volt. Később, mikor visszatértek Magyarországra, folytatták a családi vállalkozást, amit még nagypapája alapított 1922-ben, Újpesten.

Saját munkái és üzlete mellett mindig komoly részt vállalt az 1980-ban alakult Ipartestület működésében, ahol a kezdetektől elnökségi tag volt. Kimagasló szakmai tudásával, és ötleteivel magas fokon tudott működni a Wesselényi utcában található testület, mely az iparos mesterek vállalkozói érdekvédelmével foglalkozik. 1989-2002-ig az Erzsébetvárosi Iparkamara elnöke volt.

A szakmai kapcsolaton túl sok iparos mesterrel kitűnő barátságot ápol, fontosnak tartja, a megrendelőkkel is a kicsit személyesebb viszony kialakítását, és mindent a vevőknek rendel alá. Ez a hozzáállás része sikerének és tükrözi szakmája iránti elhivatottságát, szeretetét.

Az országos kárpitos mestervizsga bizottság elnöke. Kiváló kárpitos mestereket képzett tanulóiból, akik a mai napig elismertek a szakmában.

A „Mesterségek nemzedékeken át” szakmai díj alapítója, mellyel olyan, több generációs kisipari vállalkozásokat díjaznak, akik kimagasló szakmaisággal és minőséggel tudnak fennmaradni a változó gazdasági környezetben, évtizedek óta.

Erzsébetvárosban mindig megbecsült, elismert szakember volt, emellett meghatározó szereplője, aktív közreműködője a kerület közéleti és gazdasági életének. 

Kiemelkedő életútjának megvalósításában mindvégig támogatta felesége, akit 52 év házasság után vesztett el.

 

Csáki Rita

Csáki Rita Kiskunfélegyházán született. Egészen hamar, gyerekkorában kiderült, hogy szeret a társaság középpontjában lenni, szerepelni és szórakoztatni a körülötte lévőket. Fémforgácsoló, gépésztechnikusként végzett, de közben már az iskolában működő színjátszó kör aktív tagja volt. A középiskola elvégzése után érkezett Budapestre, a 7. kerületbe, ahol először a Shakespeare Színművészeti Akadémiát, majd a Théba Művészeti Iskolát végezte el, színész szakon. A színészet mellett már az elejétől kezdve egyenértékű szenvedélye a színházi rendezés, de mindezek mellett az operatőri munka, a vágás, a díszlettervezés, világosítás is része az életének.

Tanulmányi alatt sokat járt az R.S.9. Színházba nézőként, ami ezután egyik darabjának bemutató helyszíneként is szolgált. Ezután rendezőasszisztens lett, végül azon kapta magát, hogy minden napját a színházban tölti, és egyre több részt vállal az R.S.9. életében. Alapítója és elnöke a Formiusz Színházi Egyesületnek, és szintén alapító tagja az Rstudio9-nek. A színház mellett a mozgókép világa is elvarázsolja, így több film rendezése, vágása is munkái közé sorolható. Ezen kívül társával reklámfilm forgatásokkal is foglalkoznak, de az R.S.9. Színház programjának dokumentációját is ő végzi. Sokoldalúsága és elhivatottsága viszi sikerre mindazt, amibe belefog. Részt vesz többek közt az R.S.9. színházban futó Fedél nélkül estek, gyerek felzárkóztató programok megvalósulásában és dokumentációjában, mellyel hátrányos helyzetű embereknek nyújtanak segítséget, valamint a Formiusz Színházi Egyesület évek óta tartó iskola és óvoda kísérő foglakozásoknak rendezője és operatőre. Felmenői közt számos művész volt, de a színészi pályán ő az első a családban. A szenvedélyt, az alázatot és az odaadást szakmája iránt édesapjától örökölte, aki hasonlóképp viszonyul saját mesterségéhez.

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT