CFAT - IZRAEL

Cfat

Testvérvárosi megállapodást írt alá 2014. február 13 – án Erzsébetváros és az észak- izraeli Cfát városa. Erzsébetváros küldöttségének vezetője, Vattamány Zsolt polgármester és Ilán Sohát cfat polgármester a megállapodás aláírásával a városok közti kulturális és vallási  együttműködés széles körű lehetőségeit emelte ki. Az ünnepélyes aláírásnál jelen volt Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, valamint a cfáti főrabbi is. 

Cfát és a magyar zsidó közösségek közötti kapcsolatok története sok évszázados, a magyar zsidók adományok és látogatások révén a középkor óta folyamatosan jelen voltak a város életében, miután az a spanyol kiűzetés után a zsidó vallástudomány és művészet Jeruzsálemmel vetekedő otthona lett. Cfát a zsidóság szent városa. A misztikum, a kabbala és a művészetek városa Galileában, a Kineret tótól északra.

Cfat a Galil-hegység 900 méter magasan fekvő, körülbelül harmincezer lakost számláló, festői szépségű városa, melyet a 11. század végén alapítottak az első keresztes lovagok. Már a középkor végén sok magyar származású zsidó élt itt, akik a mohácsi vészt követően, a győztes török Szulejmán szultán intézkedésére kerültek a galileai Cfátba.

Lusztig József - a magyar zsidók egyik legfontosabb tárgyi és szellemi gyűjteményének alapítója felesége, Lusztig Éva asszony segítségével, és az ottani  magyarajkú zsidóság támogatásával 1987 – ben megalapította a Magyar Zsidó Múzeumot (Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeuma) mely a magyarországi, a burgerlandi, a szlovákiai és erdélyi, valamint a kárpátaljai és bácskabánáti zsidóság múltját, kultúráját mutatja be.

 A múzeum gyűjteménye 1990-es nyitása óta folyamatosan bővül. Jelenleg fiuk, Roni Lusztig vezeti a múzeumot.

Lusztig József önkéntesként végzett sokéves munkájáért számos magyar és izraeli elismerésben részesült. Izraelben az Oktatási Minisztérium sportszervezői érdemeiért és társadalmi szerepvállalásáért tüntette ki, s megkapta többek közt a rangos Nordau-díjat is. Magyarországon a magyar zsidóság tárgyi és szellemi értékeinek megőrzése érdekében végzett tevékenységéért 2004-ben elnyerte a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, a szegedi hitközség elismerését, és a MAZSIHISZ-től a Magyarországi Zsidókért kitüntetést.

Lusztig József 1926-ban Bécsben született, majd családjával kisgyermek korában Magyarországra, Celldömölkre költözött. 1944-ben a németek bevonulása után, mivel még nem volt katonaköteles, a Gestapo székházának építkezésére vitték dolgozni a Svábhegyre, majd szeptemberében, 18 évesen behívták munkaszolgálatra. 1944 novemberében megszökött egységétől egy Németország felé tartó hajóról, és Budapest felszabadulásáig bujkált, illetve a svájci és svéd nemzetközi védettség alatt lévő házaknál segítette a cionista ellenállók munkáját.

A II. világháború után a Dror Habonim nevű cionista mozgalomban tevékenykedett, ahol ifjúsági vezető lett, megismerte későbbi feleségét, és egy harmincfős csoport élén illegálisan elindult Palesztina felé Ausztrián és Olaszországon át. Hajójukkal 1948. május 14-én, éppen a zsidó állam kikiáltásának napján értek Izraelbe, ahol a haifai kikötőben először táncoló, éneklő ünneplőkkel találkoztak, akikről eleinte azt hitték, hogy az új bevándorlókat köszöntik, és nem Izrael megszületését üdvözlik. Észak-Izraelben részt vett a Bét Haemek nevű kibuc megalapításában, majd két év elteltével a Cfát nevű városkába költözött, ahol torna- és zenetanári képesítést szerzett. Jelentős szerepet játszott Izrael sportéletének megteremtésében, az észak-izraeli sportszövetség egyik alapítója, valamint a helyi művelődési házak egyik megteremtője volt. 2016. május 16 – án halt meg.

A testvérvárosi kapcsolat egyik kulturális eredményeként – Erzsébetváros kulturális küldöttségeként a Garai Péter vezette Klezmerész Együttes a Cfáti Nemzetközi Klezmer Fesztivál többszörös fellépője.

 

A Klezmerész együttes cfai vendégszereplése

forrás:

Fesztivál főszervezője, Eyal Shiloach hegedűművész 2016 – ban Magyarországon is fellép.

 

POSTALÁDA

Ebben a pontban veheti fel velünk a kapcsolatot.

PÁLYÁZATOK

Ebben a pontban megtekintheti aktuális és folyamatban lévő pályázatainkat.

KERESÉS AZ OLDALON

VATTAMÁNY ZSOLT, POLGÁRMESTER

Levelezés

www.vattamanyzsolt.hu

VÁLASZTÁS, NÉPSZAVAZÁS

Kattintson ide a megtekintéshez!

JÁRÁSI HIVATAL

Budapest Főváros Kormányhivatala VII. kerületi Hivatala (Járási Hivatal)

E-ÜGYINTÉZÉS

Intézze hivatalos ügyeit oldalunkon!

KÖZÉRDEKŰ ADATOK

Önkormányzat

2011. ÉVI NÉPSZÁMLÁLÁS

WEBKAMERA

Webkamerás kép megtekintése

KULTÚRA UTCÁJA PROJEKT