Erzsébetváros Önkormányzat

2020. január 22. Ma Vince napja van

Levél Karácsony Gergely főpolgármesterhez

Tisztelt Főpolgármester úr,
Kedves Gergő,

az utóbbi években jelentős változásokon ment át Európában mindenütt a turizmus. Ennek a folyamatnak számos európai nagyváros vált haszonélvezőjévé és egyidejűleg áldozatává. Éppen ezért egyre több város látott és lát hozzá Európában, hogy kidolgozzon egy átfogó programot a kulturális turizmus alakítására, szabályozására.

Budapest ma az egyik legkedveltebb célpontja a rövidebb időtartamú, néhány napig tartó városi turizmusnak. Ennek ellenére a korábbi fővárosi önkormányzat semmiféle érdemi lépést nem tett ezen a területen sem. Nyilvánvaló, hogy a Budapestre látogató turisták jelentős gazdasági felhajtóerőt, számottevő anyagi bevételt jelentenek. Azaz Budapestnek szüksége van a turizmusra gazdasági és kulturális megfontolásokból egyaránt. Ugyanakkor az egyre növekvő mértékű turizmus számos olyan konfliktussal jár, amellyel egy felelős önkormányzatnak szembe kell néznie, s főleg meg kell oldania. Ezek a konfliktusok különösen szembeötlőek a belvárosi kerületekben. Az esetenként elviselhetetlen zaj, kosz, a bűnesetek, a romló közbiztonság, a szabályozatlan rövid távú lakáskiadások, a negatív következményekkel járó dzsentrifikáció, mind olyan tényezők, amelyek egyre inkább lakhatatlanná teszik ezeket a kerületeket, ezeknek egyes részeit.

Ennek a helyzetnek a feloldását ebben az esetben sem a tiltások, az egyoldalú büntetések, a bűnbakkeresés szolgálják. Meggyőződésünk, hogy ehelyett közös, a főváros egészére kiterjedő, okos és fenntartható megoldásokra, szabályozásra van szükség minél előbb. Ezért kezdeményezzük, hogy fővárosi szinten jöjjön létre egy olyan szakértőkből és az elsősorban érintett kerületek képviselőiből álló munkacsoport, amelynek a feladata a kulturális turizmus átfogó, a jelenlegi helyzetet, az európai trendeket figyelembe vevő szabályozása. Ebbe természetesen beletartozik a rövid távú lakáskiadás szabályozása is. Meggyőződésünk, hogy egy ilyen okos és körültekintő szabályozás nem csak a budapestiek érdekét szolgálná, hanem erősíteni tudná Budapest európai arculatát is. 

Arra kérünk, hogy támogasd ezt a javaslatot, s tedd meg mielőbb a munkacsoport felállításához szükséges lépéseket.

Budapest, 2019. december 1.

Soproni Tamás                                                      Niedermüller Péter

Terézváros polgármestere                                    Erzsébetváros polgármestere     

Keresés az oldalon
Elérhetőségeink

  1073 Budapest Erzsébet Krt. 6.

  +36-1-462-3100