Erzsébetváros Önkormányzat

2021. június 21. Ma Alajos napja van

Újabb feljelentést tettünk, ezúttal hivatali visszaélés miatt

Az önkormányzat korábbi vezetése alatti ügyek átvilágításakor olyan adatokat találtunk, amelyek szerint többször, szándékosan megszegték a közbeszerzésre vonatkozó szabályokat.

2016-ban a Dob utcai iskolát újították fel 240 millió Ft-ért. Minden 100 millió Ft-nál drágább beruházásnál nyílt közbeszerzési eljárást kell tartani. Ez azt jelenti, hogy bármelyik cég, amely ezzel foglalkozik, jelentkezhet, hogy szeretné a munkát elvégezni.

A gyanú szerint ezt a szabályt játszották ki, hogy ne jelentkezhessen bárki. A 240 millió Ft-os munkát szétszedték 3 kisebb részre, amelyek így már 100 millió Ft alattiak lettek. Emiatt nem kellett nyíltan meghirdetni a pályázatot, hanem eldönthették, hogy melyik 4 cég pályázhat.

Két évvel később, egy másik esetben, hasonló módon játszották ki a közbeszerzési törvényt. 2018-ban kukák beszerzéséről és üzembeállításáról szóló szerződéseket kötöttek. A törvény szerint, ha ennek a munkának az értéke meghaladja a 15 millió Ft-ot, akkor közbeszerzési eljárást kell lefolytatni. Az Önkormányzat képviselői azonban két részre bontották a szerződést, s így nem kellett közbeszerzést kiírniuk. Ugyanazzal a céggel, ugyanazon a napon két teljesen azonos tartalmú szerződést kötöttek. Vagyis gazdasági verseny nélkül a meghívott vállalkozó végezhette el a munkát. A gyanú szerint pont azért bontották a szerződést két részre, hogy kijátsszák a törvényt.

Az önkormányzat új vezetése szerint mind a két esetben tiszta, korrekt eljárásra lett volna szükség. Ez azért fontos, mert csak valódi versenyben méretődnek meg az ajánlatok. Ez teszi lehetővé, hogy az önkormányzat felelősen gazdálkodhasson az adófizetők pénzével.

Az, hogy a közbeszerzési szabályok kijátszása okozott-e kárt az önkormányzatnak, további vizsgálatok után derül majd csak ki. Ahogy az is, hogy a fenti törvénytelenségek elkövetőinek csak hivatali visszaélés vagy hűtlen kezelés miatt is felelniük kell.

Erzsébetváros Önkormányzata

gavin-hammer_23-2147984091-1090px

Csak idén, eddig ennyi pénz vett el önöktől és a kerülettől a kormány!

Keresés az oldalon
Feliratkozás Hírlevélre
Koronavírussal kapcsolatos híreink
Tájékoztatás időseknek
Képviselő-testületi ülések megtekintése
Elérhetőségeink

  1073 Budapest Erzsébet Krt. 6.

  +36-1-462-3100