• írta Sándor Zsuzsa
  • 2022. július. 20. szerda
  • 0

Esélyegyenlőség és sokszínűség hónapja Erzsébetvárosban: Civilek a családokért

Az önkormányzat együttműködik olyan civil szervezetekkel, amelyek a családoknak segítenek.
title image

Esélyegyenlőség és sokszínűség

Civilek a családokért

 

Július az esélyegyenlőség és a sokszínűség hónapja Erzsébetvárosban. Olyan kerületben szeretnénk élni, ahol nemcsak a szavak szintjén vagyunk családbarátok, hanem a bajba jutott szülők, gyerekek nem maradnak egyedül. Ezért az önkormányzat együttműködik olyan civil szervezetekkel, amelyek a családoknak segítenek.

Kiút Szociális és Mentálhigiénés Egyesület 1995 óta működik, központjuk az István utca 20-ban található. Uniós támogatással főleg hajléktalanoknak, illetve peremhelyzetbe került családoknak segítenek. Alapvetőnek tartják, hogy a klienseik munkaképessé váljanak. „Ezek az emberek kiszorultak a társadalomból és olyan alacsony az önbizalmuk, hogy mentális felkészítésre van szükségük ahhoz, hogy esélyük legyen a munkaerőpiacon. A programmal elsajátíthatják az asszertív kommunikációt, s hogy miként kell közösségben viselkedni.” – mondja Kölesné Bulkovics Zsuzsanna, az egyesület alelnöke.

A mentális foglalkozásokra nagyon szegény családok tagjai is bekerülhetnek. Emellett szociálisan is támogatják azokat a hajlékukat vesztett családokat, akik a Családok Átmenti Otthonaiban kaptak menedéket. A KIÚT szükség esetén pénzbeli lakhatási támogatást nyújt nekik. Ha pedig kikerülnek az átmeneti otthonból, segítik őket, hogy az albérletet vagy a „kiléptető lakásokat” meg tudják fizetni. Ehhez albérleti és lakhatási támogatást is adnak. Az egyedülállókat munkásszállón próbálják elhelyezni. Étkezési hozzájárulással, vagy BKK bérlettel is támogatják a rászorultakat. A KIÚT szociális munkásai utcai szolgálatot teljesítenek. Az egyesület szervezi a Szegénység Elleni Küzdelem Világnapjának rendezvényeit minden év októberben a Klauzál téren. Önkéntes munkával és pénzbeli adományokkal lehet őket segíteni.

Elérhetőségeik:

[email protected]

+36-30-754-3890
+36-30-312-7689


Az Otthon Segítünk Alapítvány (OSA) húsz éve alakult meg, és a Szövetség utca 43-ban található. „Anyaszervezetük”, a Home Start Anglia 1973-ban indult azzal a küldetéssel, hogy tapasztalat szülők segítenek elakadásban, vagy nehéz élethelyzetben került kisgyerekes családoknak. Ma már világszervezetként 22 országban működnek. 

A magyar OSA-nak 300 önkéntese van. Egyikük Progl Helga, az Erzsébetvárosban lakik, és főleg itteni családokhoz jár. Szabadúszó munkája mellett dolgozik az OSA-nak: „Három gyerekes édesanya vagyok, a legkisebb 12 éves, de még emlékszem, hogy amikor picik voltak, én sem szülői, se nagyszülői segítségre nem számíthattam. Milyen nehéz volt, hogy nem tudtam kihez fordulni. Jól jött volna egy ilyen alapítvány, ha egy tapasztaltabb anyuka azt mondja: „Figyelj, nincs semmi baj, jövök.” – magyarázza Helga.

A segítséget kérő megkereséseket az alapítvány koordinátorai fogadják, majd egy önkéntessel meglátogatják a családot, megismerkednek a problémáikkal. A segítségnyújtást háromtól hat hónapig tudják vállalni. Helga hangsúlyozza, ők nem babysitterek: „Én például egy nyolc gyerekes családnak segítettem. A három legkisebb iker volt. Az édesanyjuknak a három kicsit egyedül kellett vinnie fejlesztésekre, óvodabeszoktatásokra. Velük mentem kísérőnek. De akad, aki a házimunkához kér segítséget, vagy amíg otthon a dolgait intézi, valaki játsszon a picikkel. Esetleg a csecsemő melletti éjszakázás már annyira kimerítette az anyát, hogy szeretne aludni, míg valaki vigyázz a babára.”

Az OSA-nak több nyugdíjas önkéntes is dolgozik, akik még aktívak, szeretnének valami hasznosat tenni, és nekik is jó, ha részt vehetnek egy család életében, mint amolyan pótnagymamák. Az OSA sok programot szervez a családoknak, mert legfontosabbnak a bizalmat, és a közösségek fejlesztését tartják. 

Elérhetőségeik:

[email protected]

+36 1 365 1436

+36 20 299 06 72

 

kohezios_alap