• írta Barát József
  • 2022. július. 14. csütörtök
  • 0

Képviselő-testületi ülés Erzsébetvárosban: új szociális szolgáltatások

Erzsébetváros képviselőtestületének július 13-i ülésén a polgármester bejelentette, hogy távozott posztjáról Ujvári-Kövér Mónika alpolgármester, az időközi választáson pedig győzött Ripka András fideszes képviselő. Erzsébetváros idén új szociális szolgáltatásokat indít hátrányos helyzetű és sérült gyermekek számára.
title image

Képviselő-testületi ülés Erzsébetvárosban: új szociális szolgáltatások

 

Erzsébetváros képviselőtestületének július 13-i ülésén a polgármester bejelentette, hogy távozott posztjáról Ujvári-Kövér Mónika alpolgármester, az időközi választáson pedig győzött Ripka András fideszes képviselő. A kerületi döntéshozók határozatot hoztak a közétkeztetési normák emeléséről, az árak növekedésének jelentős részét a kerületi költségvetés állja. Erzsébetváros idén új szociális szolgáltatásokat indít hátrányos helyzetű és sérült gyermekek számára.

 

Az ülés elején Niedermüller Péter polgármester közölte, hogy általános helyettese, Ujvári-Kövér Mónika alpolgármester július elsejével lemondott posztjáról, minthogy „jelenlegi életszakaszában olyan kihívásokat keres, amelyek ezzel a megbízatással nem egyeztethetők össze”. A polgármester gratulált Ripka Andrásnak, aki a kerület 4-es számú körzetében a Fidesz színeiben nyert a június 26.-i időközi választáson. A képviselő, aki listáról már eddig is tagja volt a képviselőtestületnek, ismét esküt tett. Eddigi helyét pártja egy másik képviselője foglalhatja el. A testület jóváhagyta a Budapesti Rendőr-főkapitányság sürgősségi indítványát a VII. Kerületi Rendőrkapitányság új vezetőjének jelölt dr. Bálint András rendőr alezredes kinevezéséről.

A képviselők tavalyi állásfoglalásukat felülírva úgy határoztak, hogy augusztus elsejétől mindenkinek, így a kerületi lakosoknak is fizetniük kell az elektromos autók töltőállomásain fogyasztott áramért. A fideszes Veres Zoltán elmondta: pártjának álláspontja a korábbi döntés óta változatlan. Most is úgy gondolják, hogy az elektromos autók erzsébetvárosi tulajdonosainak biztosítani kellene az ingyenes töltést. Niedermüller Péter polgármester válasza erre az volt, hogy a drága elektromos autók tulajdonosai alighanem megengedhetik maguknak, hogy kifizessék közlekedésük költségeit, a megtakarításból inkább a rászorulókat kell támogatni.

A soron következő napirendi pont a töltők után éppen nagyon fontos szociális kiadásokról szólt. A kerületi közétkeztetést biztosító Szakácstündér Kft. ugyanis az árak emelkedése miatt többletfinanszírozást kért. A szolgáltató rámutatott, hogy bár a KSH 10,8 százalékos átemelést mutatott ki, a beszerzési díjak több mint 30 százalékkal emelkedtek. A képviselők végül 6,6 százalékos étkezési normaemelést fogadtak el. A terhek nagyobb nagyobb részét az önkormányzat magára vállalja, ami a közös büdzséből 35 millió forintos többletkiadást jelent. Ennek ellenére is emelkednek a családok által fizetett térítési díjak: az általános iskolákban például egy adag étel önköltsége 662 forint lesz, ebből a családok csak 223 forintot fizetnek. A szociális étkezés 1010 forintos napi normájából 495 forintot kell kifizetni. Az időseket gondozó intézményekben az ellátás 23,1 százalékkal lesz drágább, de a törvényi szabályozás szerint az alacsonyabb nyugdíjakat befizetési plafon védi.  

A Humán Szolgáltató központ bővíti a Varázsdoboz Játszóház profilját, ahol a jövőben gondoskodnak hátrányos helyzetű és fogyatékos gyermekek kulturált, önfeledt kikapcsolódásáról, képességfejlesztéséről is. Erre Erzsébetváros az idei évben több mint 46 millió forintot szán. Hiánypótló szolgáltatásként szeptembertől elindul a Fecske program, fogyatékos vagy sérült gyermekek, felnőtt családtagok havonta családonként 20 órára képzett kísérőt, otthoni gondozót vehetnek igénybe óránként 600 forintos térítés fejében. Erre a programra az önkormányzat több mint nyolcmillió forintot költ. Az utóbbi években Erzsébetváros 70 millió forinttal segítette a Péterfy Sándor utcai kórház működését, most újabb támogatást szavaztak meg a képviselők: a koraszülöttek légzéstámogatásához szükséges egyszer használatos eszközök beszerzéséhez a kerület kétmillió forinttal járul hozzá.  

Tóth László, a kerület jegyzője előterjesztésében az önkormányzati gazdasági társaságok, a kulturális rendezvényeket szervező ERöMŰVHÁZ, az Erzsébetvárosi Piacüzemeltetési Kft, a takarítást végző Erzsébetváros Kft. és az ingatlangazdálkodással foglalkozó Evin Nonprofit Zrt. első számú vezetőinek béremelését és jutalmazását javasolta. Az indoklás szerint az ügyvezetők, vezérigazgatók 2019 óta nem kaptak fizetésemelést, ami mára körülbelül 20 százalékos reálbércsökkenésnek felel meg. A jegyző a napirendi pont tárgyalásakor elállt béremelési indítványától azzal, hogy később egy más önkormányzati intézményeket is érintő, átfogó javaslat része lesz a gazdasági társaságok vezetőinek bérrendezése. A képviselők a kéthavi bérnek megfelelő jutalmat megszavazták.

Garai Dóra az Élhető Erzsébetváros civil szervezet képviselője Szücs Balázs alpolgármester és Devosa Gábor képviselő hírleveleivel kapcsolatban nyújtott be interpellációt a polgármesternek, akinek válaszát elutasította. Sérelmezte ugyanis, hogy a hírlevél kinyomtatásának költségeit a kerület csak azoknak a képviselőknek a számára fizeti, akiknek önálló körzetük van, a listáról bejutottaknak nincsen ilyen lehetőségük. Niedermüller Péter válaszát a többség a fideszes képviselők tartózkodása mellett elfogadta.  

kohezios_alap