• írta Barát József
  • 2022. október. 01. szombat
  • 0

A hajléktanokat nem hagyhatjuk magukra

A főváros vezetése gyors döntéssel 200 millió forintot átcsoportosított a hajléktalanellátást koordináló Menhely Alapítványnak.
title image

A hajléktanokat nem hagyhatjuk magukra

 

A főváros vezetése gyors döntéssel 200 millió forintot átcsoportosított a hajléktalanellátást koordináló Menhely Alapítványnak. Budapest önkormányzata eltökélt abban, hogy megőrizze a szociális rendszer működőképességét, akár azon az áron is, hogy halasztja a közvilágítás és a BKV költségeinek kifizetését. Ezt mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes azon az Erzsébetvárosban megtartott értekezleten, amelyen a kerület vezetőivel, és a hajléktalanellátásban dolgozó civilekkel találkozott.

 

A fedél nélküli emberek gondozásának jelentős részét a fővárosban civil szervezetek végzik, munkájukat a Menhely Alapítvány és a Máltai szeretetszolgálat fogja össze. A főpolgármester-helyettes a találkozón elmondta, hogy a 200 millió forintos forrás biztosításáról szóló döntést azért kellett sürgősen meghozni, mert a civilek munkáját megbéníthatja, ha nem tudnak fizetni az általuk bérelt helyiségek tulajdonosainak vagy az energiaszolgáltatóknak. A felajánlott összeg sem oldja meg azonban a gondot, hiszen országosan 2-3 milliárd forint kellene a hajléktalanellátó rendszer működőképességének megőrzésére. Sajnos a fedél nélkül élő embereket ellátó szervezeteknek mindenképpen takarékoskodniuk kell, amit egyes központok úgy oldanak meg, hogy lemondanak a gépkocsi használatról, és az általuk felügyelt területet gyalog próbálják bejárni. Ez azonban azzal a veszéllyel jár, hogy nem jutnak el egyes közterületen élő hajléktalanokhoz, és az esetleg válságos állapotukat nem veszik észre. Kiss Ambrus arról is tájékoztatta az értekezlet résztvevőit, hogy a Fővárosi Közgyűlés a szerdai ülésén arról döntött, hogy előrehozzák a november 15-re tervezett kilakoltatási moratóriumot, így április 30-ig fővárosi tulajdonú lakásokból senkit sem tesznek utcára.

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere elmondta, hogy a legnagyobb hidegek beköszöntekor meg kell nyitni olyan melegedőhelyiségeket, ahol tanítási idő után gyerekeket fogadnak. Lesznek ugyanis olyan iskolások, akiket a hideg osztálytermek után hideg lakások várnak, számukra biztosítani kell olyan meleg helyet, ahol megírhatják házi feladatukat, játszhatnak társaikkal. A szokásosnál tehát tágabb lesz azoknak a köre, akiknek segíteni kell a hidegben. Szükség lesz olyan társadalmi hálóra is, amely abban segít, hogy a fagyos lakásokban senki se maradjon egyedül. Ebbe beletartozhatnak a lakótársak, a közös képviselők csakúgy, mint a nyugdíjasklubok tagjai. A szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a nagy hidegek idején többen halnak meg kihűlés miatt fűtetlen lakásokban, mint az utcán.

Sedlák Tibor, a kerület rendészeti igazgatóságának vezetője elmondta, hogy munkatársai folyamatosan járják Erzsébetvárost, és szinte név szerint ismerik az itt élő körülbelül negyven hajléktalan embert. Munkatársuk folyamatosan számon tartja majd mindegyikük állapotát. Rámutatott, hogy bár sajnos egyszerre erősödött a hajléktalanok sérelmére és az általuk elkövetett erőszak, ügyük nem kezelhető rendészeti eszközökkel, csak társadalmi összefogással.

kohezios_alap