• írta Adminisztrátor
  • 2021. szeptember. 20. hétfő
  • 0

A Takarítás világnapján, szeptember 18-án közösségi takarítást szervezett az önkormányzat.

Két helyszínen, az Erzsébet körút és a Rottenbiller utca egy-egy szakaszán küzdöttünk meg a szeméttel. Erzsébetváros polgármesterétől, Niedermüller Pétertől pedig azt is megkérdeztük: mit söpörne ki a közéletből, és mit, saját önkormányzati portájáról?
title image

A Takarítás világnapján, szeptember 18-án közösségi takarítást szervezett az önkormányzat. Két helyszínen, az Erzsébet körút és a Rottenbiller utca egy-egy szakaszán küzdöttünk meg a szeméttel. Erzsébetváros polgármesterétől, Niedermüller Pétertől pedig azt is megkérdeztük: mit söpörne ki a közéletből, és mit, saját önkormányzati portájáról?  

 

Egy kis csapat gyülekezik a polgármesteri hivatal előtt, seprűkkel, lapátokkal felfegyverkezve. Az önkéntes takarító brigád feje, Niedermüller Péter polgármester, de itt van Dr. Kispál Tibor alpolgármester, és Sedlák Tibor, az Erzsébetvárosi Rendészeti Igazgatóság vezetője is. Eljöttek az Erzsébetvárosi Kft. munkatársai is, közülük nem egy a szabadnapját áldozta fel azért, hogy a köztisztasági akcióban részt vegyen. Az önkormányzat felhívására több helyi lakos is jelentkezett, akik úgy döntöttek, a szombat délelőttjüket a közösségi munkára szánják.

Szép gesztusokból tehát nincs hiány, de persze mindannyian tudjuk: attól, mert végigsöpörjük az Erzsébet körutat a Blahától a Király utcáig,  még nem oldódik meg a VII. kerület egyik legsúlyosabb problémája.

-          Tudom, hogy a lakók jelenetős része jogosan panaszkodik a szemetes, piszkos utcák miatt. – ismeri el a polgármester - Azt képtelenség elvárni, hogy egy nagyvárosban, vagy sűrűn lakott kerületben minden patyolattiszta legyen. De az igenis jogos elvárás, hogy az önkormányzat tegyen meg mindent azért, hogy ne legyen kutyapiszok az utcán, sem szétdobált csikkek és szemét.

Épp ezért Erzsébetváros testülte nemrég úgy határozott, hogy a kerület a fővárostól is átvállal takarítási feladatokat. Az itt lévő legforgalmasabb útszakaszok ugyanis –  például az Erzsébet körút, vagy a Rákóczi út – a fővárosi önkormányzat kezelése alá tartoztak, tehát a tisztításuk is az ő dolguk lett volna. Mivel azonban a kormány súlyos összegeket vont el Budapesttől, az utcatakarító gépek, járművek fejlesztésére végképp nem maradt pénz. A főváros ezért – önhibáján kívül – nem tudta kellő gyakorisággal tisztítani az általa felügyelt útszakaszokat. Az új egyezség szerint, ezentúl ezeket a kerületi részeket is az Erzsébetváros Kft. fogja takarítani. A munka tehát több lesz, ráadásul pluszforrás nincs hozzá. De így is muszáj vállani ezeket a terheket is, mert azt nem lehet hagyni, hogy Erzsébetváros lakói belefulladjanak a szemétbe.

Persze tudjuk, hogy a kormány a fideszes vezetésű önkormányzatoknak sokféle módon juttat pénzt, ám az ellenzéki településeket, kerületeket igyekszik anyagilag kivéreztetni. Ennek egyik következménye a növekvő szemétprobléma is. Sújtja ez a VII. kerületet is, ahol dr. Kispál Tibor szerint naponta 500 ezer négyzetmétert kellene megtisztítani. Ahhoz, hogy minden nap végig takarítsanak ekkora területet, az Erzsébetváros Kft.-nek nincs elegendő kapacitása. Noha teljes munkaidőben, folyamatosan dolgoznak.

-          Szeretnénk korszerűsíteni, hatékonyabbá tenni takarítást, új gépeket vásárolni, de idén erre már nincs anyagi keret. – folytatja a polgármester – Viszont most állítjuk össze a jövő évi költségvetést, és abban a köztisztasági célokra jelentősen megemelt összeget különítünk el. 

Ám azt ő is hangsúlyozza, hogy a környezetünk tisztán tartása, megóvása közösségi feladat. Mindannyiunk ügye. Rengeteg múlik azon, hogy a társasház lakói hajlandóak-e a kapu előtti járdát felsöpörni, a boltosok felmosnak-e az üzletük körül, vagy a kutyagumit a felelős gazda felszedi-e a földről, vagy ott hagyja.

A Takarítás világnapja most az erzsébetvárosiak közös felelősségéről is szólt. A két órás közösségi takarítás derűs napsütésben, kvaterkázva, egészen kellemes. Napi nyolc órában, esőben, fagyban, jeges szélben, kicsike pénzért, kőkemény meló. Erre is érdemes gondolni, mielőtt bárki elhajítaná a szemetet. Azt ugyanis valaki másnak kell majd felszedni.

KERETES

Két villámkérdés Erzsébetváros polgármesteréhez

-          Ha módjában állna, mit takarítana el a hazai közéletből?

-          Ha csak egy dolgot emelhetnék ki, akkor a politikában eluralkodott egészen méltatlan közbeszédet tűntetném el. Amikor a parlament elnöke az ellenezékre azt mondja, hogy moslékkoalíció, az párját ritkító dolog egész Európában. Ezt sehol sem tűrnék el.

-          És, ha a saját portáján kezdené a takarítást? Az önkormányzatból mit söpörne ki?

-          A fölösleges bürokráciát. Az a célunk, hogy a kerület lakói minél gyorsabban és hatékonyabban tudják az ügyeiket intézni. Ennek érdekében lépésről-lépésre fogjuk digitalizálni az ügyintézést, és az online térbe visszük át. Azt szeretnék, hogy az önkormányzatot még inkább szolgálóbarát legyen.

 

kohezios_alap