• írta Adminisztrátor
  • 2021. április. 28. szerda
  • 24

A teraszok újranyitása vidám utcabállá változtatta a hónapok óta álmos Budapestet

A hangulat a tetőfokára hágott hétvégén: a teraszok újranyitása vidám utcabállá változtatta a hónapok óta álmos Budapestet.
title image

A teraszok újranyitása vidám utcabállá változtatta a hónapok óta álmos Budapestet

Hétvégén ismét fesztiválváros lett Budapestből. Miközben többen, a bulizókat kérik felelősségteljes viselkedésre, a teraszokra kiülők, és a vendéglátósok nagyon örülnek a nyitásnak.

„Nem rázott meg, és nem is szabadított föl a teraszok megnyitása” – mondja érdeklődésünkre Harsányi Sulyom László, a Pesti Magyar Színiakadémia tanára, aki egy saját ingatlanban tanítja növendékeit, mióta kitört a pandémia. „Nem azt jelenti, hogy nem hiszek a járványban, de utálom ezt a frászt, nem vagyok hajlandó igazodni. Az életemet nem a kormány intézkedései fogják meghatározni. Különben meg van saját teraszom, amikor akartam, kiültem” – fogalmaz az egykori színidirektor, akit a Hevesi Sándor téren szólítottunk meg.

A kormány döntése értelmében, miután a beoltottak száma elérte a 3,5 milliót, a vendéglátó teraszok április 24-én, szombaton kinyithattak. A nyitás napján tömve voltak a teraszok, rengeteg fiatal használta ki a lazítást. A vendéglátóhelyek is éltek a lehetőséggel:

„Örültünk a nyitásnak, nagyon vártuk” – így örvendezik Hoffmann Adrián, a First Local dolgozója, aki arról számol be, hogy hétvégére folyamatos foglalásuk volt minden asztalra, sőt egészen a Deák térig kígyózott a vendégek sora. „Egyszerre százhúsz embert tudtunk leültetni. Rengetegen voltak egész este, olyan volt, mint egy utcabál” – emlékezik a bártender, aki elmeséli, hogy az emberek nem viseltek maszkot, nem tartották a távolságot, de boldogan és türelmesen várakoztak a bejutásra. „Mintha megszűnt volna a korona” – teszi hozzá Adrián.

Niedermüller Péter polgármester korábban arról beszélt, hogy bár megérti a fiatalokat, akik alig várták már, hogy kimozdulhassanak, és tisztában van vele, hogy az intézkedés segítséget jelent a vendéglátósoknak, korainak találja a lazítást, és fél, hogy súlyos következményei lesznek. Úgy vélte, fontos lenne, hogy senki ne feledkezzen meg a maszkviselésről és a védőtávolságról, mert ezzel védhetjük meg egymást a fertőzéstől.

Vera, aki nem árulja el vezetéknevét, de szívesen nyilatkozik, mikor megszólítjuk kávézás közben az Erzsébet körúton. Jó dolognak tartja a terasznyitást, mert úgy gondolja: nagyon rossz helyzetben vannak a vendéglátósok, ugyanakkor a budapesti fiatalok nem viselkedtek felelősségteljesen az elmúlt hétvégén. „Egymás hegyén-hátán buliztak a szórakozóhelyeken, s erre jobban oda kellene figyelnie a városvezetésnek, meg a rendőrségnek” – mondja a harmincas social media manager. „Voltam kinn én is, de hazamentem. Magamat nem féltem, a családomat viszont annál jobban. Szeretnék az anyukámmal, meg a nagyszüleimmel ezután is találkozni, nem akartam a tömegben megfertőződni, és hazavinni a vírust. Még be sem vagyok oltva” – zárja gondolatait Vera.

Kemenesi Gábor biológus, víruskutató a Facebookon tett közzé egy képet arra válaszul, hogy mit gondol a terasznyitásról. Kemenesi szerint ezt nem buliként kell megélni, hanem felelősségként a még nem beoltottakért, akik továbbra is veszélyben vannak, kórházba kerülhetnek, illetve a korlátozások miatt szenvedő vendéglátó ágazatért. Arra is figyelmeztet, hogy a szombati bulizós képeken szereplő 18-40 közötti korosztály még nagyon kis arányban, 10-25 százalék között lehet csak átoltott, viszont a járvány még mindig tart.

 

kohezios_alap