• írta Adminisztrátor
  • 2021. március. 19. péntek
  • 4

A tiszta utcák, a tavaszi nagytakarítás, de főleg a járvány és a vírus foglalkoztatta a héten az olvasókat

A tiszta utcák, a tavaszi nagytakarítás, de főleg a járvány és a vírus foglalkoztatta a héten az olvasókat
title image

A tiszta utcák, a tavaszi nagytakarítás, de főleg a járvány és a vírus foglalkoztatta a héten az olvasókat

A tiszta utcák, a tavaszi nagytakarítás, de főleg a járvány és a vírus foglalkoztatta a héten az olvasókat. Ezekről is beszél Niedermüller Péter a hét témáit összefoglaló rövid videóban.
Írásos összefoglalónkban a következő kérdésekre is választ adunk:
Bezárják-e a kerületi játszótereket?
Hogyan juthat el Erzsébetvárosban egy idős, mozgásában korlátozott ember az oltásért?
Mi kell ahhoz, hogy megfékezzük a járványt?

Nagyon köszönjük, hogy ezen a héten is ennyire aktívak voltak és kérdéseikkel, felvetéseikkel megkerestek minket. A legtöbben a tavaszi nagytakarítással, a járvánnyal kapcsolatba kérdeztek.
Takarítás:
Hol lehet találkozni a takarítógépekkel? Milyen útvonalon közlekednek?
A takarítógépeket a Klauzál téren töltik fel vízzel, tehát ott lehet majd a leggyakrabban látni őket. A gépek innen Erzsébetvárosban mindenhová eljutnak, de elsősorban a hétvégén közlekednek, mert akkor a legkisebb a forgalom és akkor akadályozzák legkevésbé a haladást.
Miért mossák a járdákat esőben is?
Mert az eső nem moss le koszt. A gépek magas nyomással juttatják ki a vizet az útra, ez lemossa a hulladékot és a szennyeződést.
Járvány:
Az önkormányzat mikor zárja le saját hatáskörben, tavaly tavaszhoz hasonlóan, a kerületi játszótereket?
Egyelőre nem szükségszerű a játszóterek lezárása, a kormányrendelet sem írja elő. A játékokat utcabútorokat rendszeresen mossa és fertőtleníti az önkormányzat. Az viszont igaz, hogy a játszótéren, ahogy a köztereken mindenhol kötelező a maszk viselése.
Miben és hogyan segített az önkormányzat a háziorvosoknak?
Védőruhákat és maszkokat már korábban is kaptak a háziorvosok, ezekkel a jövőben is segítjük a munkájukat. Ezen felül pénzzel is segített az önkormányzat az orvosi programok megvalósulásában. Ezen felül felület- és kézfertőtlenítőket, speciális maszkot kapnak majd a háziorvosok, és az adminisztrációban, időpont egyezetetésben is kész segíteni az önkormányzat.
Hogyan juthat el egy idős, két bottal járó ember az oltósért?
Kérjük, keressek fel a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ honlapját, és igényelje az Erzsébetváros taxi szolgáltatást. Ez a szolgáltatás, bizonyos esetekben, ingyenes taxi kuponokat biztosít VII. kerületi lakosoknak egészségügyi szolgáltatás megközelítéséhez.
https://www.bjhuman.hu/szolgaltatasok/projekt-csoport/projekt-csoport/erzsebet-taxi-2021-es-eljarasrendje-2021-02-25
Mikor lehet nyitni? Mi kell ahhoz, hogy megfékezzük a járványt?
Mivel több ehhez hasonló kérdés érkezett, készítettünk egy interjút dr. Falus Ferenc volt országos tisztifőorvossal. Véleménye szerint a járványt akkor lehetne megfékezni, ha a járványgócokat lezárnák legalább két hétre. Ehhez azonban az kell, hogy tudjuk, hol alakultak ki járványgócok. A tömeges és ingyenes tesztelés ezt a célt szolgálná. Arra a főorvos úr nem tudott válaszolni, mikorra lehet vége a járványnak. Az interjú teljes egészében itt olvasható.

Többen kérdezték, hogy mi a pontos határideje a Budapest Esély Nonprofit Kft. „TámogatLak” pályázatának, mivel a honlapjukon március 16-a van feltüntetve, a mi posztunkban viszont március 31. szerepel. Ez úgy fordulhat elő, hogy az eredeti határidő március 16. volt, ezt hosszabbították meg.
Köszönjük az aktvitást, jövő héten is várjuk az önök kérdéseit!

 

kohezios_alap