• írta Adminisztrátor
  • 2021. január. 04. hétfő
  • 2

Adózási tájékoztató 2021

Adózási tájékoztató 2021.
title image

Adózási tájékoztató 2021

Tisztelt Ügyfeleink!

Erzsébetváros Önkormányzata által kezelt adónemekkel kapcsolatosan az alábbiakról szeretnénk Önöket tájékoztatni.

Gépjárműadó:

A gépjárműadó beszedését 2021-től a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) veszi át. Az adókötelezettek a NAV-tól kapnak határozatot. A befizetési határidő 2021-ben április 15. és szeptember 15. lesz.

Részletes tájékoztató elérhető:        

https://www.nav.gov.hu/nav/sajtoszoba/hirek/Gepjarmuado__mi_valto20201222.html

A helyi önkormányzati adóhatóságok végzik a 2020. december 31-ig előírt/előírandó gépjárműadó beszedését, tehát ha az adónemen tartozás áll fenn, azt az önkormányzati adóhatóság felé kell megfizetni. A gépjárműadón fennálló egyenlegről 2021 folyamán tájékoztatást küldünk.

Építményadó:

Az építményadó mértéke 2021. január 1. után változatlan marad, 1951 Ft/m2. Az adót a korábbi határozat alapján kell megfizetni. A befizetési határidő változatlanul tárgyév március 15. és szeptember 15. A befizetési csekket és az egyenlegértesítőt a magánszemélyeknek postán küldjük meg. A vállalkozások részére egyenlegértesítőt küldünk a cégkapus tárhelyre.

Telekadó:

A telekadó mértéke 2021. január 1. után változatlan marad, 354 Ft/m2. Az adót a korábbi határozat alapján kell megfizetni. A befizetési határidő változatlanul tárgyév március 15. és szeptember 15. A vállalkozások részére egyenlegértesítőt küldünk a cégkapus tárhelyre.

Idegenforgalmi adó:

Az idegenforgalmi adóra vonatkozó átmeneti szabályozást a Kormány 696/2020. (XII.29.) számú rendeletével meghosszabbította a veszélyhelyzet megszűnéséig. Ezen időpontig csak annak a szállásadónak kell idegenforgalmi adó bevallást benyújtania, akinek rövidtávú szálláshelyszolgáltatási tevékenységből bevétele keletkezett. Az idegenforgalmi adót azonban változatlanul nem kell a szállást igénybe-vevőnek megfizetni, a szálláshely szolgáltatónak beszedni.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a veszélyhelyzet miatt irodánkon a személyes ügyfélfogadás szünetel.

Elérhetőségeink:

A személyesen leadni kívánt beadványok bedobhatóak a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodájának Erzsébet körúti ablakában lévő „Levelek” feliratú ládájába.

Levelezési címünk: Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetvárosi Polgármesteri Hivatal Adóügyi Iroda, 1073 Budapest, Erzsébet krt. 6.

Telefon:          06-1-462-3100

E-mail cím:     [email protected]

E-mail-ben benyújtott kérdésükre csak általános tájékoztatást tudunk adni. Elektronikus úton történő ügyintézésre, beadványok benyújtására az alábbi elérhetőségen van mód.

Elektronikus ügyintézési lehetőség:

E-önkormányzat portál

https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap

A weboldalon ügyfélkapus, illetve cégkapus regisztráció alapján lehetőség van ügyindításra, egyenleg lekérdezésre, illetve adók, díjak és illetékek megfizetésére.

Adóigazolás iránti kérelmet a fenti módokon lehet benyújtani. A nyomtatvány elérhető a www.erzsebetvaros.hu weboldalon a Nyilvánosság/Letölthető űrlapok menüpontban, illetve az E-önkormányzat portálon.

 2021. január 4.

Tisztelettel:

Adóügyi Iroda

kohezios_alap