• írta Adminisztrátor
  • 2020. november. 05. csütörtök
  • 2

Akik nem törvényszerűen használják fel a közpénzt, és nem tisztelik a közpénzt, azok ellen fel fogunk lépni.

Akik nem törvényszerűen használják fel a közpénzt, és nem tisztelik a közpénzt, azok ellen fel fogunk lépni.
title image

Akik nem törvényszerűen használják fel a közpénzt, és nem tisztelik a közpénzt, azok ellen fel fogunk lépni.

Ön aláírna egy olyan szerződést, ami alapján lehetetlen feltételeket kell teljesítenie?

Vállalná, hogy ha a lehetetlen feltételeket nem teljesíti, akkor fizet több milliárd forintot?

Abszurd kérdések ezek, azt gondoljuk, épp ésszel ilyet senki se vállal. Most úgy néz ki: Vattamány Zsolt, és Erzsébetváros korábbi vezetése mégis megtette.

Mi történt?

Az önkormányzat pár napja azt vette észre, hogy a számlájáról leemeltek 417 millió ft-ot. Kiderült, hogy a leemelt sok százmillió forint egy Vattamányék által kötött szerződéshez kapcsolódik. A szerződésben az önkormányzat előző vezetése vállalta, hogy 3 Király utcai házból néhány hét alatt kiköltöztet 45 lakót teljesen felújított lakásokba. Az így kiürített házakat pedig eladják. Esélyük se volt rá, hogy ennyi idő alatt megoldják ennyi ember lakhatását, hozzá se fogtak. Így viszont szerződést szegtek, ami miatt az önkormányzatnak – a Vattamányék által aláírt feltételek szerint - 9.700.000.000 (9,7 milliárd) forint kötbért kell kifizetnie.

Ráadásul az egyik ház műemlékvédelem alatt áll, ezért az eladáshoz szükséges volt a műemlékvédelemért felelős miniszternek, Gulyás Gergelynek a hozzájárulását is megszerezni. Vattamányék szerződésben vállalták, hogy ezt megszerzik, annak ellenére, hogy erre semmilyen ráhatással nem bírtak. (Nem is tudták megszerezni az engedélyt.) Ami sokkoló, hogy Vattamányék szerződése szerint ez is ok arra, hogy az önkormányzat kifizesse a 9,7 milliárd forintot.

Mi a probléma ezzel a szerződéssel?

A házakat 2,15 milliárd forintért adták volna el. 25 millió forint felett viszont kötelező versenyeztetni, jelen esetben ennek az értéknek a 100-szorosáért adták volna el a házakat, mégsem úgy jártak el, ahogy a törvény előírja.

Bűncselekmény gyanúja is felmerül, mivel úgy vállalták 9,7 milliárd forint kifizetését, hogy erre nem volt költségvetési fedezet.

Hogyan menthetjük meg a lakók pénzét?

Niedermüller Péter polgármester előterjesztésére az önkormányzat képviselőtestülete a legutóbbi ülésén úgy döntött, az önkormányzat bíróság előtt támadja meg a szerződést. Ennek az az alapja, hogy mivel Vattamányék a törvényeket kijátszva szerződtek, a megállapodás semmisnek minősül.

Kérjük a bíróságtól, hogy addig is, amíg döntenek, tiltsák el a cégcsoportot attól, hogy kötbért kérjenek. Ezzel párhuzamosan természetesen vizsgáljuk azt is, hogy indokolt-e büntetőfeljelentést tenni. Ahogy a polgármester fogalmazott egy tegnapi sajtótájékoztatóján: Erzsébetváros önkormányzatát nem érdekli, hogy kis értékű stiklikről, vagy milliárdos csalásról van szó, ahogy az sem szempont, hogy az elkövető melyik pártnak a tagja. Akik nem törvényszerűen használják fel a közpénzt, és nem tisztelik a közpénzt, azok ellen fel fogunk lépni.

corruption-business-man_255748-143-1090px
kohezios_alap