• írta Adminisztrátor
  • 2021. április. 13. kedd
  • 3

Az ingyenes parkolás hatásairól, Erzsébetváros átoltottságáról és a kisvállalkozók megsegítéséről tett fel kérdéseket a kerület parlamenti képviselője.

Az ingyenes parkolás hatásairól, Erzsébetváros átoltottságáról és a kisvállalkozók megsegítéséről tett fel kérdéseket a kerület parlamenti képviselője.
title image

Az ingyenes parkolás hatásairól, Erzsébetváros átoltottságáról és a kisvállalkozók megsegítéséről tett fel kérdéseket a kerület parlamenti képviselője.

Az ingyenes parkolás hatásairól, Erzsébetváros átoltottságáról és a kisvállalkozók megsegítéséről tett fel kérdéseket a kerület parlamenti képviselője. Oláh Lajos érdemi válaszokat nem kapott, ezért azt tervezi, hogy megismétli kérdéseit. 

Az ingyenes parkolás milyen mértékben csökkentette a közösségi közlekedési eszközökön a járvány terjedésének csökkenését? (https://www.parlament.hu/irom41/15676/15676.pdf) – ezzel a kérdéssel fordult Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszterhez Erzsébet- és Terézváros országgyűlési képviselője. Oláh Lajos azt kérte a kormánytól, hogy azonnal szüntesse meg az ingyenes parkolást, mert az ellehetetleníti az ott lakók életét, pénzt vesz el az önkormányzattól, amit akár társasház felújításra , akár a hátrányos helyzetűek segítésére is lehetne fordítani. Írásbeli kérdésében felidézte, hogy idén februárban közérdekű adatigénylést nyújtott be, hogy megismerje az utcai ingyenes parkolással kapcsolatos szakértői anyagokat, számításokat, hatástanulmányokat, amelyek a kormány azon állítását bizonyítanák, hogy Budapesten az ingyenes utcai parkolás csökkenti a zsúfoltságot a buszokon. Ezeket az adatokat azóta sem kapta meg, ezért Erzsébet- és Terézváros lakóinak nevében, újból írásbeli kérdéssel fordult a miniszterhez. Indoklása szerint az kerületi lakók életét megkeserítő, és az önkormányzatok számára súlyos anyagi veszteséget okozó intézkedést egy „komoly kormánynak”, adatokkal is alá kell támasztani. A válaszra 2021. április 16-ig van lehetősége Gulyás Gergelynek.

Válasz érkezett viszont arra a kérdésre, hogy Erzsébetváros lakosai közül hányan kaptak eddig Covid-19 elleni védőoltást. (https://www.parlament.hu/irom41/15390/15390.pdf) Oláh Lajos kérdésében jelezte, hogy a térség országgyűlési képviselőjeként kiemelt fontosságot tulajdonít annak, hogy a választókerülete lakói közül minél többen védetté váljanak a vírussal szemben. Válaszában Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára nem közli a kért adatokat. (https://www.parlament.hu/irom41/15390/15390-0001.pdf ) A beoltottak számáról, az oltás fontosságáról ír, illetve azzal vádolja a „baloldalt” nem segíti a védekezést. Tekintettel arra, hogy a kerület vezetésének továbbra sincs adata arról, hányan kapták már az erzsébetvárosi lakosok közül legalább az első védőoltást, (a kérdést az operatív törzsnek is elküldtük, érdemi válasz onnan sem érkezett), Oláh Lajos és Niedermüller Péter polgármester saját hatáskörében újra és újra megigényli majd ezeket az adatokat.

A járvány okozta gazdasági válság a kerület vállalkozásai közül többet is a roppant nehéz helyzetbe hozott. Ezért Oláh Lajos azzal kapcsolatban is kérdést tett fel, hogy mit kíván a kormány tenni a nehéz helyzetbe került KATA-s kis- és középvállalkozások megsegítése érdekében? (https://www.parlament.hu/irom41/15447/15447.pdf) Válaszában (https://www.parlament.hu/irom41/15447/15447-0001.pdf) Schanda Tamás János, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára méltatlan vádakat fogalmazott meg az ellenzéki pártokkal szemben, és ismertette a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseit. Egyelten mondatatban jelzi, hogy a kis- és középvállalkozások iparűzési adóját a felére csökkenték. Ez az intézkedés, ahogy azt több szakember megfogalmazta, nem jelent érdemi segítséget a tönk szélére jutott vállalkozásoknak. Mivel ezen felül, a válaszból nem derül ki, hogy hogy a KATA-s vállalkozásokat milyen módon próbálja megsegíteni a kormány, az országgyűlési képviselő újabb kérdés intéz e tárgyban a kormányhoz.

 

kohezios_alap