• írta Adminisztrátor
  • 2021. január. 22. péntek
  • 2

„Egy használt ajtóért összetenném a kezem”

„Egy használt ajtóért összetenném a kezem”
title image

„Egy használt ajtóért összetenném a kezem”

Mit is csinál pontosan a családsegítő? Vagyis, pontosabban a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központon belül működő Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai, hogyan milyen esetekben tudnak segíteni? Az Erzsébetváros újság munkatársa ezúttal nem a hivatalos válaszokra volt kíváncsi, hanem emberi történetekre. Azokéra, akiknek a családsegítő mutatott kiutat a válságból. Ezek közül most Éva sorsát osztjuk meg önökkel, de az újság februári számában további sztorikat is olvashatnak.


„Egy használt ajtóért összetenném a kezem”
Éva, aki 8 gyerek nagymamája és rokkant nyugdíjas, 4 órában dolgozik naponta. Úgy véli, mivel a járványhelyzetben nincs rá szükség és nem tudják fizetni, hamarosan innen is el fogják küldeni, ahogy tavasszal a korábbi munkahelyéről. „Rokkant vagyok, nincsen csak egy vesém. Nem lenne szabad dolgoznom, de muszáj, mert 27 ezer forint nyugdíjat kapok” – magyarázza. Éva először 2019 végén fordult a kerületi családsegítőhöz, mert a lakásban elromlott az olajradiátor és csupán egy hősugárzóval tudtak fűteni. A családsegítőnek köszönhetően egy alapítvány támogatásával megvásároltak és beszereltettek egy gázkonvektort. Évának nyolc unokája közül az egyik, a vele élő 15 hónapos Emília, szívbeteg. Ezért rendszeresen, naponta többször mérni kell a vérnyomását; ez alkalmasint az életét mentheti meg. Ehhez a családnak szüksége volt egy fonendoszkópra, amit a családsegítő és egy újabb alapítvány közösségi gyűjtésének eredményeképp tudtak beszerezni.
Amikor az újságíró arról kérdezte Évát, mire lenne szüksége, azt mondta: egy ajtóra, mert a mostani kezd életveszélyessé válni és nincs pénzük másikra. „Ha csak egy használt ajtót kapnánk, összetenném a kezemet” – mondja.
Éva és sorstársai történetét az Erzsébetváros újság februári számában folytatjuk.

Természetesen minden élethelyzet egyedi, a bemutatott történet egy a sok közül. Amennyiben problémái adódnak a kerületieknek – a gyermeknek nehezen megy az iskola, elmaradnak a közüzemi számlákkal, váratlan élethelyzet miatt lakhatási nehézségeik lesznek, jogi problémájuk van vagy segítségre van szükségük az álláskeresésben -, érdemes felkeresniük a szociális munkást.

kohezios_alap