• írta Adminisztrátor
  • 2021. március. 08. hétfő
  • 4

Erzsébetváros Önkormányzata is csatlakozott az Amnesty International Egy Lépéssel Közelebb kampányához.

Erzsébetváros Önkormányzata is csatlakozott az Amnesty International Egy Lépéssel Közelebb kampányához.
title image

Erzsébetváros Önkormányzata is csatlakozott az Amnesty International Egy Lépéssel Közelebb kampányához.

Egyenlő munkáért egyenlő bért több mint 160 éve követelnek maguknak a nők, és bár a helyzet azóta sokat javult, Európában 2019-ben a nők óránként átlagban 16%-kal kerestek kevesebbet, mint a férfiak.
A nemek közötti bérszakadék, vagyis a nők és férfiak átlagos bruttó órabére közötti különbség számos okra vezethető vissza. Kiszámítási képlete azonban nem vesz figyelembe olyan tényezőket, mint például a végzettség, a ledolgozott órák száma, a munka típusa, a szakmai pályafutás megszakítása vagy a részmunkaidős foglalkoztatás.
Így vannak európai országok, ahol hatalmas különbségek vannak a férfiak és nők fizetése között, és a bérkülönbség mások mellett abból adódik, hogy a nők kevesebb fizetett álláshelyet töltenek be, és közülük többen dolgoznak részmunkaidőben.
Az Európai Unió sok országára jellemző, hogy a gyermekgondozás vagy házimunka a nők feladata; ebből adódik, hogy a nők több órányi fizetés nélküli munkát végeznek. (https://ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/gender-equality/equal-pay/gender-pay-gap-situation-eu_en) Ezt sokan a teljes, vagy részmunkaidős állásuk mellet teljesítik. Vagyis a nők nemcsak kevesebbet keresnek, de sokszor többet is dolgoznak, mint a férfiak.
A jövedelemkülönbség másik oka, hogy a nők sokkal nagyobb a valószínűséggel hagyják félbe, vagy szakítják meg a karrierjüket a családi kötelezettségek miatt.
De a nemek közötti teljes bérszakadék majdnem egyharmada magyarázható azzal, hogy a nők nagyobb arányban dolgoznak a jellemzően alacsony fizetéssel honorált területeken: ilyen a gondozás, az értékesítés vagy az oktatás. Emellett lényegesen kevesebb vezetői pozíciót töltenek be: a vezető vállalatok vezérigazgatóinak kevesebb, mint 6,9%-a nő.
A nemek közötti bérszakadék – éppen a karrierben bekövetkező törés miatt – az életkorral egyre nő. Így a nők idősebb korban jobban ki vannak téve a szegénység és a társadalmi kirekesztődés kockázatának. A nemek között nyugdíjszakadék EU-s átlagban mintegy 36% volt 2017-ben.
Magyarországon a bérszakadék kisebb, mint uniós átlag: az Eurostat felmérése szerint ez az adat 14,2%. (A Központi Statisztikai Hivatal nem az órabéreket, hanem a havi bruttó átlagkeresetet veszi alapul, így az ő adataik szerint a nemek közötti bérszakadék Magyarországon a teljes időben foglalkoztattak körében ennél sokkal magasabb volt 2019-ben: míg a férfiak bruttó átlagbére 403 600, a nőké 335 800 forint volt 2019-ben. Ez azt jelenti, hogy a férfiak havi bruttó átlagkeresete 20 százalékkal haladta meg a nőkét.)
De hazánkban is jellemző, hogy a nők nagyobb arányban dolgoznak a rosszabbul fizetett szektorokban, így a szociális szektorban, az oktatásban és a közigazgatásban.
Ezért, bár a számok azt mutatják, hogy az Erzsébetvárosi Önkormányzatban az országos átlaghoz képest jó a helyzet, tudjuk, hogy a versenyszférában elérhető bérekkel ezek a fizetések nem tudnának versenyezni.
Az Amnesty International Egy Lépéssel Közelebb kampányának felmérése alapján, a nemek közötti bérszakadék a medián alapú órabérrel számolva a 4,66%, tehát a férfiak „csak” ennyivel keresnek többet, mint a nők.

kohezios_alap