• írta Adminisztrátor
  • 2021. március. 13. szombat
  • 4

Erzsébetváros polgármestere ezen a héten is összefoglalta a legfontosabb történéseket; beszél a védekezésről, a költségvetésről és a Klauzál térről

Erzsébetváros polgármestere ezen a héten is összefoglalta a legfontosabb történéseket; beszél a védekezésről, a költségvetésről és a Klauzál térről.
title image

Erzsébetváros polgármestere ezen a héten is összefoglalta a legfontosabb történéseket; beszél a védekezésről, a költségvetésről és a Klauzál térről

Erzsébetváros polgármestere ezen a héten is összefoglalta a legfontosabb történéseket; beszél a védekezésről, a költségvetésről és a Klauzál térről.
A kommentekben, privát üzenetekben, emailben beérkezett kérdésekre pedig a honlapunkon válaszolunk.


A témák:
Tényleg beleszólhatnak a lakók abba, hogy nézzen ki a Klauzál tér?
Mi lesz a közterek takarításával?
Hogyan spórol az önkormányzat ebben a súlyos költségvetési helyzetben?


Ezen a héten is sok kérdést kaptunk, az Erzsébetváros Hírei Facebook oldalon és e-mailben.
Ezek közül több foglalkozott a Klauzál térrel, és azzal, valóban van-e beleszólása a lakóknak, mi szerepel majd a végleges tervekben.

Klauzál tér:
„Mindenkinek van beleszólása a park sorsába és az önkormányzat minden kérdésben kikéri a lakók véleményét," Ez az év legjobb vicce! Persze, kikéri a véleményeket, majd a saját elképzelése szerint felújítatja a parkot! A felújítás után azt mondja: "Akinek tetszik, annak örülök, akinek meg nem, az így járt!”
Valóban mindenkinek van beleszólása a park sorsába, minden vélemény és ötlet számít, amit a közzétett koncepció-tervvel kapcsolatban megfogalmaztak. Természetesen egymásnak ellentmondó igényeknek nem lehet megfelelni, tehát nem lehet egyszerre nagyobb a kutyafuttató, a játszótér, a sportpálya és a zöldfelület. De a teret elsősorban az erzsébetvárosiak használják majd, ezért a részletes tervekben maximálisan figyelembe veszik az önök igényeit. Ezek a társadalmi vita lezárása után készülnek el.
„Talán sikerul egy unikornis hintalovat elhelyezni azert a jatszoteren”
Még nem tudjuk hogyan, de valahogy igyekszünk az unikornis simogatót megvalósítani.

Költségvetés:
„Szerintem a Klauzár-tér felújítása most nem fontos és főleg nem olyan mértékben ahogy a kirakott tervek alapján látni! „
Engem az (is) érdekelne, hogy milyen megtakarításokkal, költségracionalizálásokkal reagál erre az önkormányzat?
Azért jó lenne a felesleges kiadásokról is egy táblázat. Ügyvédi iroda ~110 millió, internetes akármi 100 millió, stb.. Ezekről se feledkezzünk meg ha lehet."
A költségvetést honlapunkon a nyilvánosság fül alatt megtalálják itt.


Megértéséhez érdemes tudni, hogy az államháztartási törvény szerint az olyan bevételeket, mint az önkormányzati helyiségek bérbeadása és értékesítése, csak beruházási kiadásokra lehet elkölteni, ezekből tehát nem lehet úgynevezett működési kiadásokat finanszírozni.
Az önkormányzat ellát kötelező feladatokat, amelyeket a központi költségvetés finanszíroz különböző számítások alapján, ezeken akkor sem lehet spórolni, ha idén még ezekre a feladatokra is kevesebbet kapott az önkormányzat.
Az önkormányzat ezen túl ellát úgynevezett önként vállalt feladatokat is. Rendezvényeket tart, kiadványokat jelentet meg, támogatásokat biztosít civil szervezeteknek. A költségvetésben elsősorban itt takarékoskodott kerület vezetése: ilyen feladatokra 2021-ben mindössze 1-1,5 Mrd Ft-ot tud költeni. (Megszüntették pl. a médiatámogatási szerződéseket, ezzel éves szinten több mint 60 millió forintot takarítottak meg)

A táblázatokból kiderül, hogy a Klauzál tér felújítására egyelőre nincs pénz. A munkát akkor lehetne idén elkezdni, ha a kormány kártalanítaná a kerületet és visszaadná az elvont pénzeket.
Az ügyvédi szerződésket is elolvashatják, ezeket az Üvegzseb fül alatt találják itt a honlapon.  Ezekből kiderül, hogy szó sincs 100 milliós összegekről, az ügyvédi irodával havonta 2,9 millió forint + áfa értékben kötött szerződést az önkormányzat. Ez az összeg nem kiugró, más kerületek is költenek ennyit jogi képviseletre. Sőt, korábban Erzsébetváros ennél sokkal többet is fordított ilyen célra: a Vattamány Zsolt vezette önkormányzat pl. 12 ügyvédi irodával szerződött és 2018-ban több mint 70 millió forintot fizetett ki az ügyvédeknek. 

Takarítás, köztisztaság
„Tervezi e az önkormányzat a közterületek rendszeres takarítását?”
„Mikortól kezdődik a majd, mert hetek óta nem találkozom Belsőben takarítással?”
Március 16-tól indul a közterület vizes takarítása. Ezt olyan tisztítószerrel végzi az önkormányzat, amely nem károsítja a környezetet, de fertőtlenítő hatása is van. Szintén a jövő héttől indul a zöld szemetesek kihelyezése és cseréje. Április közepén elindul a tavaszi nagytakarítás a kerületben.

Videós összefoglalónkat itt tekinthetik meg!

Továbbra is várjuk a kérdéseiket!

 

kohezios_alap