• írta Adminisztrátor
  • 2021. március. 05. péntek
  • 4

Erzsébetváros polgármestere, Niedermüller Péter ezen a héten is reagált a legfontosabb eseményekre

Erzsébetváros polgármestere, Niedermüller Péter ezen a héten is reagált a legfontosabb eseményekre.
title image

Erzsébetváros polgármestere, Niedermüller Péter ezen a héten is reagált a legfontosabb eseményekre

Erzsébetváros polgármestere, Niedermüller Péter ezen a héten is reagált a legfontosabb eseményekre. Egyebek mellett arra:

Mi várható márciustól?
Milyen változások lesznek a lakossági várakozási hozzájárulás rendszerében?
Miért nem jut idén pénz sok korábban megszokott dologra?


A romló járványhelyzet miatt március 8-tól újabb megszorító intézkedéseket rendelt el a kormány. A Magyar Közlönyben megjelentek alapján az óvodákban rendkívüli szünetet rendeltek el és tantermen kívüli digitális munkarendre állnak át az iskolák. Az iskolákban a következő hetekben gyermekfelügyeletet sem biztosítanak. A közétkeztetést azonban, biztosítja az önkormányzat azok számára, akik ezt igénylik. Ezeket az igényeket a gyermekek óvodájának, iskolájának küldött e-mailben lehet jelezni, vagy a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központnál a [email protected] email címen, legkésőbb az igénybevételt megelőző nap 9.00 óráig. Részletes tájékoztatót itt (óvoda, iskola) találnak. A bölcsődék egyelőre nyitva maradnak.
A veszélyhelyzeti döntés értelmében a közterületeken mindenhol kötelező lesz az orrot és szájat eltakaró maszk viselése.
Sok üzlet bezár hétfőtől, de például nyitva lesznek az élelmiszerboltok és piacok, drogériák, újságárusok, barkácsboltok, kertészeti árudák, állateledelt és állatgyógyszereket értékesítő boltok. Nyitva maradhatnak a benzinkutak, dohányboltok és a lottózók is. A szolgáltatások közül igénybe lehet venni a postai szolgáltatásokat; dolgozhatnak az autó- és háztartási gép szerelők, de szervizeltethetünk híradástechnikai eszközöket is. A magánegészségügyi szolgáltatást – ide értve a szemüvegkészítést, vagy a fogorvost – engedélyezi a rendelet a következő két hétre is. (itt foglaltuk össze mi maradhat nyitva)

A napokban az önkormányzat megkezdte az autótulajdonosok tájékoztatását a 2021-re érvényes lakossági várakozási hozzájárulásról. A korábbiakhoz képest változást jelenthet, hogy lakásonként legfeljebb két darab lakossági várakozási hozzájárulás adható. A különös méltánylást érdemlő esetekben harmadik várakozási hozzájárulás is adható, amelyhez a Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzata Városüzemeltetési Bizottságának hozzájárulása is szükséges.
A parkolással kapcsolatos nyomtatványok innen tölthetők le.
Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzata számlaszáma: 11784009-15507008

A költségvetéshez is érkeztek még kérdések. Többen szeretnénk tudni, miért nem „telik az önkormányzatnak” olyan szolgáltatásokra, ajándékokra (húsvéti sonkára, rétesre), amelyeket korábban biztosított.
Ahogy már sokszor elmondtunk, az önkormányzat nagyon nehéz helyzetben van. A bevételeink drámai módon csökkentek az utóbbi egy évben.
A helyzetünket jól jellemzik az alábbi számok: 2020-ban 0,11 milliárd forint gépjárműadóval számolt az önkormányzat. A kormány azonban a járványra hivatkozva elvonta ezt a bevételi forrást, így erre 2021-ben sem számíthatunk. Parkolási díjakból 2021-ben 1,37 milliárd forintot terveztünk a költségvetésbe. A jelenlegi intézkedések, az ingyenes parkolás időszakának meghosszabbítása miatt ez az összeg kevesebb, mint a felére, 0,62 milliárdra zsugorodott. A legnagyobb bevétel kiesést az iparűzési adó egy részének elvonása jelentette. 2020-ban még 4,9 milliárd forintnyi bevételt terveztünk ebből, ez, a jelenlegi számítások szerint 3,46 milliárd forint lesz.
A 2020-as tervezett költségvetéshez képest öt pontos bevételi forrásunk (gépjárműadó, építményadó, iparűzési adó, idegenforgalmi adó, parkolási díjak) elvonása, vagy csökkentése, csökkenése miatt több mint 4 milliárd forint mínuszban vagyunk. De még a 2021-es tervezett bevételeinkhez képest is jelentős: 2,5 milliárdos bevételkiesést.
Ebben a helyzetben minden forintnyi kiadást nagyon meg kell fontolnunk.

 

kohezios_alap