• írta Adminisztrátor
  • 2021. június. 16. szerda
  • 0

Erzsébetváros You Tube csatornáján Dr. Oláh Lajost faggattuk

title image

Erzsébetváros You Tube csatornáján Dr. Oláh Lajost faggattuk

Egy körben - 7 körben

Erzsébetváros You Tube csatornáján Dr. Oláh Lajost faggattuk

 

Dr. Oláh Lajos a VI. és a VII. kerület kétszer megválasztott országgyűlési képviselője a Demokratikus Koalíció színeiben a 7 kör című, erzsébetvárosi kulturális műsor első vendége volt. A beszélgetést Németh Péter, a Népszava korábbi főszerkesztője vezette, s teljes terjedelemben megtekinthető az Erzsébetváros Hírei címmel futó You Tube csatornán.

A beszélgetés elején kiderült, hogy dr. Oláh Lajos a második oltására vár, s vakcinálásra buzdít mindenkit, aki esetleg még hezitál védekezés tekintetében. „Hamis illúzió a védettségi kártya. A szakértők szerint akkor vagyunk védettek, ha a második oltás után is eltelik két hét” – teszi hozzá. 

Az önkormányzatokat partnerként kell kezelni!

A teraszok nyitása apropóján dr. Oláh Lajos közölte: ez is egy olyan terület, amit elvett a helyhatóságoktól a kormány, s a rendőrségre hárította át. „Az önkormányzatok jogkörét, forrásait adja vissza a kormány!” – ez a mondat többször elhangzik tőle, s szinte minden témánál felveti a helyi hatáskör kérdését, s hogy a fideszes önkormányzatokkal kivételez a hatalom. „Hogy lehet kimenni Brüsszelbe egy tervvel, amiről csak az önkormányzatokat nem kérdezzük meg? Nélkülük tárgyalnak arról, hogy a következő hétéves ciklus hatalmas támogatási alapját mire fogjuk költeni” – mondja a DK-s honatya. „Az unióban mindenhol pénzzel segíti a kormány az önkormányzatokat a járvány idején, nálunk pénzt von el, pl. az iparűzési adót. A parkolást pedig ingyenessé teszi, ami Erzsébetvárosban a zsúfoltság miatt inkább növeli a járványveszélyt” – fogalmaz, hozzátéve, hogy „Havi 100 millió forinttal csökken a bevétele Erzsébetvárosnak az ingyenes parkolás miatt.”  A képviselő – ahogy elhangzik – számos javaslattal élt a témában.

A dohányboltokra vonatkozóan a képviselő kifejtette: nincs jogköre az önkormányzatoknak egyedi nyitvatartást meghatározni, ezért kell sajnos elviselni a kocsmahangulatot ezek előtt az üzletek előtt. Mivel az élelmiszerboltoknak hamarabb be kell zárni, alkoholt csak a trafikokban vehet, aki nem vendéglátóegységben akar italt fogyasztani.

Egyeztetés szükséges minden területen

„Közös munkacsoportokban zajlik a gondolkodás a bulinegyeddel kapcsolatban, erre az előző ciklusban nem volt példa” – tájékoztat dr. Oláh Lajos, aki úgy véli finomhangolásra még szükség lesz, de a lakók, vendéglátósok bevonásával alakul egy koncepció, hogy minden érintett megnyugodhasson ezzel az érzékeny témával kapcsolatban.

A társasházak jogosítványaival kapcsolatban így vélekedik: „A FIDESZ 2011-ben  egy törvénnyel elvette a társasházaktól az egyetértési jogot funkcióváltás esetén. Ahhoz, hogy könyvesboltból kocsma legyen, a társasház engedélye kellett” – fogalmaz a képviselő, hozzátéve, hogy most a bérlő dönthet a profilváltásról. Szerinte: „Fontos újraszabályozni a társasházak jogait, hogy a lakókra úgy tekintsenek, mint közösségekre!”

Az Otthon melege programból szinte az egész kerület kimaradt – emlékeztet a honatya – mert a házak döntő többsége 1947 előtt épült. „Többször kezdeményeztem, hogy nyissák meg ezeket az alapokat a korábban épült házakra is, nem tették meg. Mi partnerként, nem ellenségként fogunk kezelni minden önkormányzatot” – tesz ígéretet az országgyűlési képviselő.

Dr. Oláh Lajos beszélt a robotika világáról is, mely szerinte része ma már életünknek. „Mikor azt látjuk, hogy zenét szerez, cikket ír, ügyvédi beadványt készít egy robot, akkor ne csak összeszerelő üzemekben gondolkozzunk, hanem kezdjen készülni erre az ország. A Nemzeti Alaptantervben a robotizációra való felkészülés kiemelt szempont legyen” – fogalmaz a képviselő, s a műsorvezető kérdésére válaszolva elmondja, hogy a közmédiával kapcsolatban is zajlik az ellenzéki programalkotás.

Vigyázzunk egymásra!

A Péterffy Sándor Kórház mindig a legfontosabb témák közé tartozott Erzsébetvárosban. Az intézmény 500 ezer embert szolgál ki. „Egyeztetve szakértőkkel 15-20 milliárd forint kellene az infrastrukturális fejlesztéshez és 8-9 milliárd a technikai fejlesztéshez. Nem luxuskiadásokra költeni” – mondja a képviselő. A kórházzal kapcsolatban kifejtette, hogy emberfeletti munkát végez ott minden dolgozó, amiért köszönettel tartozunk mindannyian. „Nincs vége a járványnak, vigyázzunk egymásra és magunkra, az egészségügy összeomlását is azzal kerülhetjük el, ha minél kevesebben kerülünk kórházba!” – kéri a honatya.

Az állam elvette a kórházak mellett az iskolákat is – hangzott el a beszélgetésben az oktatási intézményeket érintően is. „A hatpárti közös program készül ezzel kapcsolatban” – fogalmazott dr. Oláh Lajos, s saját véleményként arról beszélt, hogy az egyházi oktatásban részesülő gyermek után 3,4-szer több támogatást ad az állam, mint egy KLIK-hez tartozó diák után. „Elfogadhatatlan számomra ez a megkülönböztetés, ami szerintem alkotmányellenes is” – nyilatkozza.

Dr. Oláh Lajos az interjú során többször emlékeztet: hogy a hat ellenzéki párt komoly munkát végez, szakértők bevonásával a kormányváltás érdekében. „Az előválasztás után egységes kiállás lesz, és bízzunk abban, hogy egy olyan Magyarországot tudunk építeni, ahol a KLIK nem akar uralkodni az iskolákon, ahol a tanár kiválaszthatja, milyen könyvből szeretne tanítani, ahol az Európai Unió forrásait nem akarja elkölteni önállóan a kormány, továbbá nem mondja meg, mi az a szerelem” – összegez a honatya.

kohezios_alap